Κρήτη

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες

εύβοια φωτιά

Με τη φράση "δεν συγχωρούνται ανθρώπινα λάθη" ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Δημοσθένης Μπουντουράκης, δίνει το στίγμα της δύσκολης, αναφορικά με τις συνθήκες που προκαλεί ο παρατεταμένος καύσωνας στην Κρήτη, κατάστασης που επικρατεί στο νησί, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη.

Με φόντο την ενίσχυση των ανέμων αύριο Παρασκευή και την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει ήδη, σε διάφορα σημεία του νησιού, προστατευόμενες περιοχές Natura και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως η Σύμη, Δήμου Βιάννου, η περιοχή του Ρούβα-Ζαρού, το Δάσος της Κέρης του Δήμου Μαλεβιζίου, η Φουρνί του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και ο Γιούχτας του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, το Κεδρόδασος στα Χανιά, το δάσος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο, το Βάι στη Σητεία, ο κ. Μπουντουράκης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν εργασίες, σε αυλές σπιτιών και στην ύπαιθρο, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σπινθήρα, από ηλεκτροσυγκολήσεις και χρήση ηλεκτρικών πριονιών, μέχρι καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν και οι οδηγοί να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε ξερά χόρτα, καθώς ο καταλύτης μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Επίσης κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση βεγγαλικών σε γάμους και βαπτίσεις τονίζοντας ότι σε δύο περιπτώσεις προκλήθηκε πυρκαγιά και έγιναν συλλήψεις.

Ο κ. Μπουντουράκης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Κρήτης, στις μεγάλες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, προσθέτοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί, δήλωσε ότι ερευνώνται με μεγάλη προσοχή τα αίτια από το Ανακριτικό της υπηρεσίας και "τίποτα δεν μένει αναπάντητο", προειδοποιώντας εμμέσως όσους προκαλούν πυρκαγιές, πιστεύοντας ότι θα πέσουν "στα μαλακά". "Ο νόμος είναι σαφής και τηρείται", υπογράμμισε

"Ολη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού βρίσκεται επί ποδός, ανακλήθηκαν άδειες, ωστόσο οι πυροσβέστες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν φωτιές σαν αυτές που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας, και σε αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν οι πολίτες. Η πρόληψη είναι αυτό στο οποίο στοχεύουμε", τόνισε ο κ. Μπουντουράκης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου, οι καιρικές συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στην Κρήτη και εφιστάται η προσοχή όλων των πολιτών.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μπουντουράκη στο Ράδιο Κρήτη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαγουβάρδος στο Ράδιο Κρήτη: Αύριο η πιο καυτή μέρα για τo νησί

Ηράκλειο: Ματαιώνεται το προσκήνυμα στον Αφέντη Χριστό στον Γιούχτα

Κρήτη: 140 οι ασθενείς με covid στα νοσοκομεία του νησιού

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER