Κρήτη

Διασύνδεση Κρήτης: Ανάμεσα στις έξι επενδύσεις που αλλάζουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας

διασυνδεση κρητης

Σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να αλλάξουν τη μορφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται άμεσα στη χώρα μας ανάμεσά τους και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για έργα που αφορούν σε νέες υποδομές, σε παραγωγή ενέργειας, αλλά και σε μεταφορά ενεργειακών αγαθών, τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 3,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Μερικά εξ αυτών, μάλιστα, έχει προταθεί να ενταχθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιες είναι οι έξι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις που αναμένεται να διαφοροποιήσουν πλήρως το τοπίο της αγοράς τα επόμενα χρόνια;

Μεγάλη Διασύνδεση Κρήτης

Το εμβληματικό έργο του ΑΔΜΗΕ προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κρήτης και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου νησιού της χώρας φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη, οδηγώντας σε κλείσιμο τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής με καύσιμο το πετρέλαιο που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες του νησιού σε ρεύμα.

Το έργο μαζί με την ηλεκτρική μικρή διασύνδεση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 400 εκατ. ετησίως τις χρεώσεις ΥΚΩ και προβλέπεται να αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών, ενώ θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ στην Κρήτη.

Έξυπνοι μετρητές

Το έργο της έργο της τηλεμέτρησης και της αντικατάστασης των παλιών ρολογιών της ΔΕΗ με "έξυπνους" μετρητές έχει ενταχθεί στο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 850 εκ. ευρώ και θα δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα έχει ολοκληρωθεί, στο σύνολό του, σε έξι χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και  εγκατάσταση 7,5 εκ. "έξυπνων" μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), αλλά και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την κατανάλωσή τους, μέσω home device ή web application και να μετατοπίζουν τις ενεργοβόρες συνήθειές τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.  

Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν τιμολόγια ανάλογα με τη ζήτηση και το προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους, ενώ οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών θα μπορούν να υποβάλουν καλύτερες προτάσεις στους πελάτες τους. Τέλος για το διαχειριστή θα οδηγήσει σε βελτίωση του ελέγχου και εποπτείας του δικτύου, μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης και αλλαγής προμηθευτή, ευκολότερο εντοπισμό σφαλμάτων και πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα της ενέργειας.

Τερματικό Αλεξανδρούπολης

Το έργο αναπτύσσεται από την εταιρεία Gastrade στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλα

 

Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για τη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου.

 

Νέο CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας

Ο νέος σταθμός CCGT που κατασκευάζεται στο ενεργειακό κέντρο της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αποτελεί ένα έργο που αλλάζει το χάρτη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας

Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας είναι κρίσιμες για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού ιδίως με αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς μπορούν να επιτύχουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας δηλαδή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών

Κρήτη

Καιρός στην Κρήτη: Λίγες νεφώσεις με αρκετή ζέστη για την εποχή - βίντεο

ήλιος με δόντια

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο της ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη, 14 Απριλίου. 
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί πό 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μάχη της Κρήτης: Ακυρώθηκε η προκλητική εκδήλωση μετά την κατακραυγή

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" με 170 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο