Κρήτη

Διάκριση για Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στην Κρήτη

απόβλητα

Ως καλύτερη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων βραβεύτηκε το εργοστάσιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που λειτουργεί στη θέση «Κορακιά» Ακρωτηρίου.
Όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής εσπερίδας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης «Verde Tec», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2018, στην οποία η ΔΕΔΙΣΑ συμμετείχε με δικό της περίπτερο.

Παράλληλα, στελέχη της Επιχείρησης παρουσίασαν το σχέδιο που εφαρμόζει για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Το εργοστάσιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, όταν έκλεισε οριστικά για την περιοχή και τη χώρα η χαράδρα του «Κουρουπητού» που λειτουργούσε ως χώρος ανοικτής εναπόθεσης απορριμμάτων με τεράστιες οικονομικές και οικολογικές συνέπειες. Μετά το 2015, όταν η ΔΕΔΙΣΑ προχώρησε σε εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, η αύξηση στην ανάκτηση των υλικών ήταν πολύ μεγάλη.

Η ΔΕΔΙΣΑ έχει αναπτύξει σε όλους τους δήμους των Χανίων ένα οργανωμένο δίκτυο που υποστηρίζει την ανακύκλωση μέσω της συλλογής σε ειδικούς κάδους για τα περισσότερα από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το 2017 η αύξηση των απορριμμάτων στους μπλε κάδους έφτασε το 12% σε σχέση με το 2016. Την ίδια περίοδο συλλέχθηκαν 670 τόνοι γυαλιού από τους μεγάλους κίτρινους κάδους (κώδωνες), 6.000 τόνοι πράσινων απορριμμάτων, 3.000 τόνοι ογκωδών απορριμμάτων-αντικειμένων και 33 τόνοι ειδών ρουχισμού.

Σταδιακά αναπτύσσεται και το δίκτυο των βιοαποβλήτων, με τη ανάπτυξη καφέ κάδων σε μεγάλους παραγωγούς και σε σημεία λαϊκών αγορών.

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)