Κρήτη

Δεσμεύσεις υφυπουργού για την περικοπή της σύνταξης στους αγρότες

συντάξεις αγρότες

Με τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζονται τα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα και λαμβάνουν ενισχύσεις.  χωρίς να  χάσουν το 60% της σύνταξής τους.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου, που συζητήθηκε στις 13/03/2017 ο κ. Πετρόπουλος είχε δεσμευτεί  πως όλοι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31-12-16 (ανεξαρτήτως ταμείου) δεν υπόκειται σε καμία περικοπή η σύνταξη τους, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα σε αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό  τομέα και έμενε να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν από 01-01-2017 και μετά.
Εχθές, ο Υφυπουργός, προφανώς ενόψει της συζήτησης της νέας ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου στη Βουλή, εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία:
«Όσοι αγρότες υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 και μετά (έως και 31-12-2024) κρίνονται ως προς την απασχόληση συνταξιούχων με βάση τις προγενέστερες του νόμου 4387 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατάξεις και δεν θα έχουν περικοπή στη σύνταξη τους λόγω αγροτικού εισοδήματος ή και επιδότησης».
Δηλαδή οι αγρότες εξαιρούνται από την περικοπή, όπως προβλεπόταν στους προγενεστέρους νόμους των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα κατά την ανάπτυξη της νέας ερώτησης του ο κ. Κεγκέρογλου, έθεσε δυο σημαντικά ερωτήματα: 
1. Τι ισχύει τελικά με τους συνταξιούχους άλλων ταμείων που υποβάλλουν αίτηση από 01/01/2017 και μετά ,σχετικά με την δυνατότητα ενασχόλησης τους με τα αγροτικά, ώστε να μην  έχουν επιπτώσεις στη σύνταξη τους ;
2. Εάν οι συνταξιούχοι που έχουν αγροτικό εισόδημα και επιδότηση είναι υπόχρεοι για καταβολή εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ;
Ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Πετρόπουλος απάντησε συγκεκριμένα:
Οι συνταξιούχοι από 01/01/2017 και μετά δε θα έχουν περικοπή της σύνταξης τους, εφόσον είχαν την παράλληλη δραστηριότητα τους στον αγροτικό τομέα ή ελάμβαναν ενισχύσεις πριν την ψήφιση του ν.4387 στις 13/05/2016, επιπτώσεις θα έχουν όσοι συνταξιούχοι ασχοληθούν και αναλάβουν για πρώτη φορά αγροτική δραστηριότητα ή επιδότηση μετά τη ψήφιση του νόμου.
Για το δεύτερο ερώτημα, ο κ.Πετρόπουλος ξεκάθαρα δήλωσε πως όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως χρόνου συνταξιοδότησης, θα είναι υπόχρεοι σε καταβολή εισφορών ΕΦΚΑ, αφού προσπορίζουν οικονομικό όφελος (φορολογητέο εισόδημα) από την δραστηριότητα τους στον αγροτικό τομέα.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Δεν έχει μείνει κοινωνική ομάδα η οποία να μη βιώνει απογοήτευση από τις πολιτικές Μητσοτάκη!

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης και οι οποίοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν, λόγω της γενικότερης κατάστασης, αφού αφενός το κύμα ακρίβειας κάνει επιδρομή στα εισοδήματά τους, αφετέρου η κυβέρνηση από τα “κουτσουρεμένα” αναδρομικά του 11μηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, που έλαβαν, ζητά πίσω το 25 – 55% μέσω της φορολόγησης και τους εμπαίζει με το «δώρο» των 250 ευρώ, για ελάχιστους από αυτούς!

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί 1.100.000 συνταξιούχους, να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31/12/2021.

«Να σημειωθεί ότι με με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 8240/26.7.2021 κοινή ερώτησή μου με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου και τη συνυπογραφή 41 ακόμα βουλευτών, είχε προταθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων για τα έτη 2015 – 2016 με συντελεστή 20%, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Όσο για τα 250 ευρώ, το επίδομα της επαιτείας της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων, είναι η τρανή απόδειξη της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αν και είχε υπερψηφίσει τον Ν. 4611/2019, άρθρο 120, με τον οποίο έγινε νόμος του κράτους η 13η Σύνταξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την χαρακτήρισε ψίχουλα και ακολούθως την κατάργησε, στερώντας από τους συνταξιούχους εισόδημα 2,2 δις ευρώ τα έτη 2020 και 2021.

Ο κ Μητσοτάκης αφού υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο των συνταξιούχων, λοιδόρησε και συκοφάντησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες προστατεύτηκαν και ενισχύθηκαν τα χαμηλά εισοδήματα, θεσμοθετήθηκε η 13η σύνταξη, καθώς η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων δεν μπορεί να εξαρτάται από την επιδοματική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, την παρούσα στιγμή απογυμνώνεται από τις κούφιες υποσχέσεις του και καλείται να λογοδοτήσει για τις πολιτικές του, που φέρνουν καθημερινά σε οικονομικό στραγγαλισμό και απόγνωση τους συνταξιούχους και τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαρδάκης: Απόρριψη τροπολογιών για επίδομα ανεργίας εργαζόμενων στον τουρισμό - επισιτισμό

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον Παύλο Πολάκη «σταθερό υπηρέτη της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας»

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα για την παραλλαγή Όμικρον

ESPA BANNER