Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δεν πέφτουμε στην παγίδα των ισοδύναμων μέτρων, λένε οι αγρότες στις Αρχάνες

Image
αγροτες
 clock 13:51 | 15/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Συνέντευξη Τύπου από τον Αγροτικό Σύλλογο Αρχανών και Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνέντευξη ειπώθηκαν τα εξής:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει για ψήφιση, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στη ΒΟΥΛΗ το πολυνομοσχέδιο. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι φωτιά και αποτελούν τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί τον Νοέμβρη, με στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τσάκισμα στους μισθούς, σε συντάξεις, σε εργασιακά δικαιώματα, στο αγροτικό εισόδημα. 
Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα είδη πανάκριβα εισιτήρια. 
Επιπλέον για εμάς τους αγρότες ετοιμάζονται νέα μέτρα. Με βάση το μνημόνιο, η φορολογία των αγροτών θα πρέπει να διπλασιαστεί και από το 13% να γίνει 20% το 2016 και να φτάσει στο 26% το 2017, με υποχρέωση προκαταβολής φόρου στο 55%, αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, χαράτσι σε γεωτρήσεις και στάνες και νέες αλλαγές στον προσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος, που θα σημάνουν νέο πλήγμα στου κτηνοτρόφους. 
Δίνουμε αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση!  Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπιση της ζωής μας στα δικά μας χέρια. Δεν υπάρχει καμία λαϊκή συναίνεση σε αυτό το έγκλημα! Όλοι στο δρόμο ξεσηκωμός, κανένας συμβιβασμός με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας! 
Δεν πέφτουμε στην παγίδα των ισοδύναμων μέτρων. Δε θέλουμε ότι γλιτώσουμε εμείς να το υποστούν κάποιοι άλλοι κλάδοι ή κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε τα μέτρα αυτά να τα πάρει πίσω!
Μπροστά σε όλα αυτά  γίνεται εκτεταμένη προσπάθεια εγκλωβισμού των αντιδράσεων και της αγανάκτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων σε ανώδυνα και υποκριτικά  κανάλια.
Στα πλαίσια αυτά ήταν και η συνάντηση διαφόρων  παραγόντων και φορέων στην περιφέρεια Κρήτης και στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, με πρωτοβουλία της ομάδας αμπελουργών Κρήτης και η προσπάθεια δημιουργίας παγκρήτιου συντονιστικού «αγώνα». Σε αυτές τις συναντήσεις συμμετείχαν εκτός άλλων και η ΟΑΣΝΗ, η Περιφέρεια Κρήτης και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΕΑΣΗ. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί συνέχιση της Πανελλαδικής προσπάθειας που κάνουν διάφοροι αγροτοπατέρες για να διασπάσουν το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Αυτός είναι ο ρόλος και του αυτοδιοριζόμενου -ερήμην των αγροτών- "Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγροτών" στο οποίο συμμετέχει και η ηγεσία της ΟΑΣΝΗ, που εκπροσωπεί τους μεγαλοαγρότες, καλλιεργεί τη διάσπαση και τον αποπροσανατολισμό για τις αιτίες των προβλημάτων μας. Αυτοί που χρόνια εξωραΐζουν την ΚΑΠ και τα αιτήματά τους κινούνται στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών που ζούμε στο πετσί μας. Είναι αυτοί που τώρα δραστηριοποιούνται μέσα από συνεταιρισμούς αφού πρώτα διέλυσαν με τις πολιτικές και πρακτικές τους τις ΕΑΣ σε βάρος των αγροτών-μελών τους. Είναι οι χθεσινοί υβριστές των αγώνων μας, πρώην και νυν κυβερνητικοί συνδικαλιστές των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που χρηματοδοτούνταν αδρά για να στρέφονται ενάντια στο πραγματικό αγροτικό κίνημα των Μπλόκων και των αγώνων. Είναι αυτοί που έφευγαν από τα μπλόκα στη μέση των αγώνων για να τους υπονομεύσουν και έτσι έδιναν χέρι βοήθειας στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ήταν και είναι αντίπαλοι του αγώνα μας. 
Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με το Αποστόλου επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους φιέστες όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μας πετσοκόψει γίνονται για τα κανάλια και από την άλλη νομιμοποιούν τον κοινωνικό διάλογο.
Και σήμερα οι ίδιοι τι μας λένε; Να διεκδικήσουν οι αγρότες αφορολόγητο στα 12000 και μετά 13% και αφορολόγητη επιδότηση. Να τσακιστούν δηλαδή οι μικροί και να βγουν λάδι αυτοί που παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις όταν γνωρίζουμε ότι το 20% των δικαιούχων παίρνουν το 80% των συνολικών επιδοτήσεων. Εμείς λέμε αφορολόγητο στο σύνολο των εισοδημάτων μέχρι 30000 + 5000 ανά παιδί και βαθμιαία φορολόγηση μέχρι το 45% για τους μεγάλους αγρότες. Αυτά τα αιτήματα διασφαλίζουν το εισόδημα του μικρομεσαίου.
Ο Αποστόλου τι λέει; Να δούμε αν θα γίνει τίποτα με τους κατά κύριο επάγγελμα. Μα ποιοι μπορούν σήμερα να επιβιώσουν μόνο με το αγροτικό εισόδημα χωρίς μία δεύτερη έστω εποχιακή δουλειά. Κλείνει το μάτι στους μεγάλους αγρότες ο κος Αποστόλου, σε αυτούς δηλαδή που συνάντησε χθες.
Ο δικός μας αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων που μοχθούν σκληρά να τα βγάλουν πέρα, όμως η πολιτική που εφαρμόζεται τους σπρώχνει στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Συναντιέται με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών δηλαδή που πληρώνουμε τη "λυπητερή" της καπιταλιστικής κρίσης για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι και εφοπλιστές. 
Ο Αγροτικός σύλλογος Αρχανών και ο Αγροτικός σύλλογος Αστερουσίων  δηλώνουν ρητά ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες όχι μόνο δεν έχουν συμφέρον να συνταχθούν πίσω από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από εκείνους που τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη στο ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών, στηρίζοντας την ΚΑΠ και όλες τις αντιαγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά να τους απομονώσουν στη πράξη. 
Δεν έχει καμιά δουλειά ο φτωχός και μεσαίος αγρότης που αγωνίζεται καθημερινά για να θρέψει την οικογένειά του με τους μεγαλοαγροτοπατέρες που βρίσκονται στις διοικήσεις των ενώσεων που τις μετατρέψανε σε  μαγαζάκια λίγων και εκλεκτών και στο τέλος τις διαλύσανε. ‘H με τους εκπροσώπους της περιφέρειας  Αλήθεια που βρίσκονταν όλοι αυτοί όταν η συγκυβέρνηση έφερνε σε ψήφιση το τρίτο μνημόνιο; Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος τους είναι για άλλη μια φορά να σύρουν τις αντιδράσεις των αγροτών σε αόριστα και γενικά αιτήματα διασπώντας και αποκρύπτοντας τις ευθύνες τους  για την κατάσταση απογοήτευσης που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα.  Το επιχείρημα του «όλοι  μαζί» δε μπορεί να σταθεί , ποτέ δε θα είναι μαζί ο φτωχός και μεσαίος αγρότης με τους μεγαλοαγρότες που παίρνουν ογκώδη ποσά επιδοτήσεων, με τους μεγαλέμπορους, τους μεγαλοεξαγωγείς που στόχο έχουν να αφαιμάξουν τον ιδρώτα τους και τον κόπο τους.  
Συντονίζουμε τη δράση μας με το αγωνιζόμενο τμήμα των αγροτών που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων την Κυριακή 18/10/2015 στο ΕΚ Λάρισας.
Ο ΑΣ Αρχανών και ο ΑΣ Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Να οργανωθούν σε κάθε χωριό, με ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των επιτροπών αγώνα αγροτών, να δημιουργήσουν καινούργιους εκεί που δεν υπάρχουν, να παραμερήσουν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. 
Να συμμετάσχουν μαζικά στα Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 16, στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Οκτώβρη στις 19:00 στην πλατεία Ελευθέριας.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 10:00 σε παρέμβαση στην Εφορία Ηρακλείου ενάντια στα μέτρα εξόντωσης μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ : 
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. 
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
Κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους
μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο
«κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια
υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.
Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους
λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.
Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (στα σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.ά.
Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς. Να
«παγώσουν» τα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού
ανατοκισμού και «κούρεμα» 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες που αφορούν
την επαγγελματική μας δραστηριότητα.
Να επεκταθεί η κάλυψη του ΕΛΓΑ μέχρι τέλους του χρόνου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis