Σε μια μόνιμη λίστα αναμονής, είτε πρόκειται για ιατρικό ραντεβού, είτε για χειρουργείο, ή για εξέταση στα ΤΕΠ, βρίσκονται οι ασθενείς που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης.
Οι τραγικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες μονάδες περίθαλψης, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο όγκο καθημερινής δουλειάς και οι εργαζόμενοι στην υγεία, έχουν φθάσει στα όριά τους .
Σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
Στο νοσοκομείο οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 600, μόνο στην νοσηλευτική υπηρεσία οφείλονται πάνω από 30.000 μέρες ρεπό και άδειες και πάνω απο 40 νοσηλευτές παραιτήθηκαν το 2024. Η κατάσταση στις δομές του ΕΣΥ στην Κρήτη συνεχώς επιδεινώνεται λόγω αποχωρήσεων γιατρών και προσωπικού.
Σημαντικές κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν και κάθε μήνα μένουν πολλές κενές εφημερίες σε κρίσιμες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και κίνδυνοι στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και να γίνονται συχνά διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας με υπερεργασία, εντέλλεσθε και μετακινήσεις προσωπικού .
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού», αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων «επικρατεί το αδιαχώρητο». Προσθέτει ότι αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ», ενώ το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις, τις χαμηλές αμοιβές.
Προσθέτει ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ, δύο μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών, αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αύξηση στη Δημόσια Δαπάνη Υγείας.
Θεωρεί «αιτία πολέμου τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων», σημειώνοντας ότι στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Έκταση 36 στρεμμάτων, σκάφος και αυτοκίνητα, δόθηκαν στον Grimaldi μαζί με το λιμάνι
Στο έλεος των βοριάδων το Ηράκλειο - Υπέροχες εικόνες από Κούλε και παραλιακή
Η Κρήτη θα... "ταΐσει" όλη την Ελλάδα το Πάσχα με αιγοπρόβειο κρέας