Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δεκάδες φοιτητές εκτός εστίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Image
Πολυτεχνείο Κρήτης
 clock 11:46 | 28/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα εκρητικά προβλήματα που προκύπτουν από τη μείωση των κονδυλίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, υπογραμμίζοντας ότι οι φοιτητική μέριμνα βρίσκεται στον αέρα, με δεκάδες φοιτητές στο έλεος της οικονομικής κρίσης.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ:

Με προηγούμενη ερώτηση που είχαμε κάνει το Μάρτιο του 2015 είχαμε αναδείξει το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Οι αιτήσεις στέγασης φέτος ξεπέρασαν τις 300 (πέρυσι ήταν περίπου 200) και με τα ισχύοντα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι στέγασης θεωρούνται μόνο οι 245. Από αυτούς μόλις 78 εξασφαλίζουν μια θέση στην Φοιτητική Εστία, η οποία διαθέτει αυτό τον αριθμό κλινών. Δηλαδή μένουν εκτός 167 δικαιούχοι. Από τους 78 εισαχθέντες οι 36 έχουν ήδη δωμάτιο ενώ 42 είναι νέοι. Δηλαδή 42 φοιτητές που διαμέναν μέχρι τώρα στην εστία μένουν χωρίς σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι. Ένα ακόμα στοιχείο είναι ότι από τους κοντά 750 πρωτοετείς μπαίνουν μόνο 14.
Η παραπάνω κατάσταση, η οποία είναι κατά πολύ πιο οξυμένη από την προηγούμενη ερώτησή μας, συντελεί με μαθηματική ακρίβεια στα παρακάτω:
1) Δεκάδες φοιτητών που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους εξασφαλίσουν την απαιτούμενη στέγη να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
2) Πολλοί αδυνατούν εξ αρχής να έρθουν για τις σπουδές τους στα Χανιά λόγω του ότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τους ίδιους ωστε να μπορούν να καλύψουν τα απαγορευτικά πλέον στοιχειώδη έξοδα ενοικίου, ρεύματος, νερού, μεταφορών κλπ.
3) Σε ακόμα περισσότερους δυσκολεύει εξαιρετικά η υπόθεση της επιτυχούς και απρόσκοπτης περάτωσης των σπουδών τους λόγω του ότι αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα.
Μέχρι και την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 σε όσους δικαιούχους στέγασης δεν μπαίναν στην εστία δινόταν στεγαστικό επίδομα 180 ευρώ. Από τον Γενάρη του 2015 όμως το επίδομα αυτό δεν έχει δωθεί λόγω άρνησης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που ενοικιάζανε σπίτι βασιζόμενοι στο στεγαστικό επίδομα να αναγκαστούν σε εξώσεις.
Πάγιο αίτημα των φοιτητών είναι να μην πετάγεται κανένας από την εστία μέσω της εξασφάλισης οριστικής λύσης που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Έως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, αίτημα είναι να δίνεται σε όλους τους δικαιούχους επίδομα στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό από τα 180 στα 300 ευρώ. Ένα ακόμα πάγιο αίτημα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, είναι να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων που τώρα είναι κλειστές, για να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει βεβαιώσει για την καταλληλότητα των κτιρίων σε περίπτωση λειτουργίας τους ως εστίες. Ακόμα το αίτημα αυτό έχει γίνει στα λόγια δεκτό τόσο από τη διοίκηση της 7ης ΔΙΠΕ, όσο και από τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές.
Παρόλα αυτά, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μείνει στις υποσχέσεις για την ικανοποίηση του προβλήματος που υπάρχει έντονα εδώ και 3 χρόνια.
 
Α) ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:
Για να παραχωρηθούν άμεσα οι αναγκαίοι χώροι του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων προκειμένου να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
 
Β) ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
 Να εξασφαλίσει άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν κατ’ αρχήν οι 167 φοιτητές με το επίδομα στέγασης, έως ότου ανεγερθούν νέες εστίες;
Να δωθεί άμεσα το στεγαστικό επίδομα των 180 ευρώ στους δικαιούχους αναδρομικά από πέρυσι;
Να αυξήσει το στεγαστικό επίδομα στο απαραίτητο ύψος ώστε να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο των σπουδαστών, να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου;
Η β΄ φάση Εστίας που έχει ανακοινωθεί να δεχτεί φοιτητές το αργότερο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017; 

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis