Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δ. Σιμόπουλος στο Ρ/Κ: Αδύνατον να συναντηθούμε με εξωγήινους αν και υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί

Image
Δ. Σιμόπουλος στο Ρ/Κ: Αδύνατον να συναντηθούμε με εξωγήινους αν και υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί
 clock 12:00 | 02/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ήταν μια από τις συνεντεύξεις που πραγματικά συναρπάζουν όχι μόνο τον ακροατή αλλά και το δημοσιογράφο αυτή με τον διάσημο αστροφυσικό και αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο στο Ράδιο Κρήτη.

Διότι έχει το εξαιρετικό χάρισμα αυτός ο άνθρωπος, που έζησε περισσότερο στο …διάστημα παρά στη Γη, να σε μαγεύει αποκαλύπτοντας τα μυστικά του Σύμπαντος με μια απλή και κατανοητή για το μέσο πολίτη γλώσσα και περιγραφή της Δημιουργίας και της συνέχισης του μεγάλου ταξιδιού των αστεριών.

Άλλωστε όπως ο ίδιος λέει  είμαστε όλοι ….αστέρια αφού το υδρογόνο από το οποίο αποτελείται το σώμα μας υπάρχει διάσπαρτο στους γαλαξίες από την αρχή του bing-bang.

Για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή είναι κατηγορηματικός:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στο σύμπαν δισεκατομμύρια πλανήτες με ζωή. Στους περισσότερους από αυτούς πρέπει να εξελίχθηκε η ζωή σε νοήμονα όντα, με όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να γίνουν» μας είπε ο κ.Σιμόπουλος  καταφέρνοντας να κάνει τη φαντασία μας να «καλπάζει» με όχημα ένα… διαστημόπλοιο.

«Αν κοιτάξουμε την αστροφυσική λογική θα έλεγα το εξής: ότι στον Γαλαξία μας και μόνο πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο τεχνολογικά αναπτυγμένοι πολιτισμοί. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η νοημοσύνη σε ένα μεγάλο ποσοστό των πλανητών στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζωή, έχει εξελιχθεί οπωσδήποτε. Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της γης μας. Ακόμη κι οι αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι των αναπτυγμένων πλανητών δε, πιστεύω ότι έχουν μια τεχνολογία πολύ ανώτερη από τη δική μας.

Ένα «γεια χαρά» θα έκανε 4000 χρόνια να φτάσει σε εμάς

«Είναι πολύ δύσκολο αυτοί οι πολιτισμοί να εξελιχθούν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ τους. Γιατί αν διαχύσουμε αυτούς τους ένα εκατομμύριο πολιτισμούς στον γαλαξία μας, ο πλησιέστερος θα πρέπει να απέχει από μας περίπου τρεις χιλιάδες έτη φωτός. Άντε, να το κάνουμε δύο χιλιάδες χρόνια. Μα αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ένα μήνυμα που μπορεί να μας στείλουν αυτοί θα κάνει, τρέχοντας με την ταχύτητα του φωτός, δύο χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ. Ας πούμε ότι με το SETI το λαμβάνουμε, το αποκωδικοποιούμε και τους στέλνουμε κι εμείς ένα μήνυμα. Υπολογίστε άλλα δύο χιλιάδες χρόνια. Μας λένε λοιπόν «γεια χαρά παιδιά!» τους απαντάμε κι εμείς «γεια χαρά!». Τέσσερις χιλιάδες χρόνια για δύο «γεια χαρά»! Οι αποστάσεις είναι τόσο τεράστιες που ακόμη και με μια μαγική τεχνολογία η επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη.

Όταν  γνωρίζεις  πόσο μεγάλες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα και ότι στον γαλαξία μας και μόνο έχουμε 100 δισεκατομμύρια άστρα σαν τον ήλιο μας ενώ στο σύμπαν έχουμε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες σαν τον δικό μας, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες. Κι ένα από αυτά τα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες είναι και η Γη».

Τι γνωρίσουμε για τη δημιουργία του Σύμπαντος

«Η γέννηση του σύμπαντος ,μας λέει ο κ. Σιμόπουλος, είναι από το 10-43 του πρώτου δευτερολέπτου και μετά. Για πιο πριν, δεν γνωρίζω. Η δυνατότητα της επιστήμης σταματά εκεί. Σε ένα χρονικό σημείο που είναι απειροελάχιστο. Είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του δισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου. Μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε πειραματικά, με τις εξισώσεις μας και να το αποδείξουμε ακριβώς.

 H ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς ,τον Ιούλιο του 2012 στο CERN,  άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της φυσικής που ίσως να αντικαταστήσει το επονομαζόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο» με μια νέα θεώρηση του Σύμπαντος που ονομάζεται υπερσυμμετρία! Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση δεν υπάρχει ένα μόνο μποζόνιο Χιγκς αλλά πέντε! Κι έτσι παρόλο που η θεώρηση αυτή του Σύμπαντος μπορεί να ενώσει τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις σε μία και μοναδική υπερδύναμη, εντούτοις προβλέπει επίσης και την ύπαρξη, εκτός των πέντε μποζονίων Χιγκς, και μίας αρμάδας νέων σωματιδίων από τα οποία δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη κανένα.. 

Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο…αλλά μόνο προς το μέλλον

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει πως μπορεί να γίνει .

Ακόμα και με την πιο μαγική τεχνολογία ταξίδι στο παρελθόν δεν είναι επιτρεπτό. Ο χρόνος είναι προς μια κατεύθυνση, Προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω. Ταξίδια στο μέλλον ναι θα γίνονται, μπορούν να γίνουν. Εάν έχουμε την τεχνολογία για να τρέχουμε με ένα διαστημόπλοιο που τείνει να φτάσει την ταχύτητα του φωτός (μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουμε κατορθώσει είναι περίπου 50,000 χλμ. την ώρα όταν η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο).

Τότε ο μεταβολισμός μας μέσα στο διαστημόπλοιο θα αλλάζει και ενώ τα ρολόγια μας θα τρέχουν κανονικά, αυτό που θα συμβαίνει πίσω στη γη θα είναι τελείως διαφορετικό. Η μεγάλη ταχύτητα του διαστημοπλοίου κάνει τον χρόνο να ελαττώνεται, να συμπιέζεται, ενώ ο χρόνος που αφήσαμε πίσω στη γη συνεχίζει κανονικά τη ροή του. Έτσι με ένα τέτοιο όχημα που πάμε στο πλησιέστερο άστρο μετά τον ήλιο, το Άλφα του Κενταύρου θα χρειαστούμε 4 χρόνια και 4 μήνες και άλλο τόσο για να γυρίσουμε.

Μέσα σε 9 χρόνια, με το ρολόι το δικό μας, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ένα ταξίδι στο Άλφα του Κενταύρου. Στο μεταξύ όμως επειδή ο χρόνος πίσω στη γη θα συνεχίσει να τρέχει με το ρυθμό που τον αφήσαμε, θα έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια. Όταν γυρίσουμε πίσω τι θα βρούμε; Μπορείς να ταξιδέψεις στο μέλλον αλλά όχι να ξαναγυρίσεις στο παρελθόν.

Υπάρχει ζωή στον Άρη…δεν νομίζω

«Ζωή δεν υπάρχει στον Άρη.Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη τι ευρήματα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια για το εάν υπήρχε ζωή. Δυνητικά όλα είναι πιθανά»

Του Δ.Σιμόπουλου ήταν η εκπομπή της ΕΤ1 «κόκκινοι γίγαντες – άσπροι νάνοι»

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 (καταγωγή Γρύλλος, Ηλείας) και σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική  - Φυσική (Ιαν. 1963 - Δεκ. 1972) στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Επαγγελματικά άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973). 
Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια

Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, ενώ με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση τη δεκαετία του 1980 στην τότε ΕΤ1 , όπως «Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι», «Εξερευνητές», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Τηλεγνώσεις», «Παράθυρο στο Σύμπαν», κλπ, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει κάνει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ' ολόκληρη τη χώρα.

Έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1978 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιθεώρησης Πλανηταρίων, επιστημονικός συνεργάτης της Βραδυνής (1970-1975), της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (1990-1992) και του Έθνους της Κυριακής (1993-σήμερα) και των περιοδικών Γαιόραμα (1995-2005), Ερευνητές (Καθημερινής, 1999-2004), «PCWorld» (2004-2007) και ΓΕΩτρόπιο (Ελευθεροτυπίας, 2000-σήμερα). Έχει συγγράψει τα σενάρια δύο σειρών (30 και 24 επεισοδίων) βιντεομαθημάτων αστρονομίας και αστροναυτικής (ΥΠΕΠΘ), μία σειρά έξη βιβλίων για νέους με γενικό τίτλο «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» (Εκδόσεις Ερευνητές), μία σειρά 14 βιβλίων Αστρονομίας για τις παραστάσεις του Ψηφιακού Πλανηταρίου (Ίδρυμα Ευγενίδου), και μία σειρά τεσσάρων CD-ROM αστρονομίας (ΔΟΛ). 

Διεθνείς διακρίσεις

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Είναι παντρεμένος (1968) με την Κάρεν-Λουϊζα Πήτερσον και έχουν μια κόρη (1974) και δύο γιους (1976, 1978).

Ακούστε τη συνέντευξη:

Λευτέρης Βαρδάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis