Κρήτη

Αρναουτάκης: Στόχος μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που ορίζει το μέλλον της

απολογισμός

Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που συνομιλεί ισότιμα με τις περιφέρειες του κόσμου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ορίζει η ίδια το μέλλον της», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τον απολογισμό έργου για την περασμένη χρονιά που συνεχίζεται κατά τη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Συνεργασία για την Κρήτη του 2030 

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «με κοινή βούληση και στράτευση, με τη στενή και ειλικρινή συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τα στε-λέχη της Περιφέρειας, με τους θεσμικούς μας εταίρους, αλλά πάνω από με έντιμη δια-χείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου. Το χρέος μας είναι μεγάλο. Η ευθύνη μας ακόμα μεγαλύτερη, αυτή την ευθύνη αγαπάμε γι’ αυτό όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη του 2030».
Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς μιλώντας για ιεραρχική προτεραιότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης αποβλήτων, όπου πρώτη σε όλη την Ελλάδα η Κρήτη υλοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, έχοντας εξασφαλίσει σήμε-ρα δημόσια χρηματοδότηση στο 100% σε όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. 

Οδικό δίκτυο 

Για το οδικό δίκτυο της Κρήτης τόνισε πως εξασφαλίστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτή-σεις για την οδική ασφάλεια όπως τα 35 εκ. ευρώ του έργου που θα ξεκινήσει φέτος για τα 452 σημεία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. 
«Τονίζουμε, όμως, πως δεν θα σταματήσουμε ούτε μέρα την προσπάθεια και την πίεση μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας από τη Σητεία μέχρι την Κίσ-σαμο. Μέχρι να δούμε να ολοκληρώνονται οι κάθετοι άξονες της Κρήτης, μέχρι να ο-λοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι», υπογράμμισε.  

Ζημιές 

Παράλληλα, μίλησε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 έχουν ενταχθεί  και υλοποιούνται έργα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 247.900.118,75 € εκ των οποίων έχουν συντελεστεί ήδη πληρωμές συνολικού ύψους 94.726.616,66 €. 
Σημείωσε δε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εντάχθηκαν έργα  330  εκ. από τα οποία τα 231 αφορούν στο Ε-ΤΠΑ και 99 αφορούν στο ΕΚΤ, προϋπολογισμού  350  εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 76% του προγράμματος. Αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσε-ων (ΠΔΕ) Περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκαν 79 νέα έργα/μελέτες  συνολικού προϋπο-λογισμού 492.599.560,90 €. 

Κρήτη

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη

τεστ κορωνοϊός

Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού κατέγραψε σήμερα η Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 47 ετών από περιοχή του Ρεθύμνου ο οποίος πριν λίγες ώρες εμφάνισε συμπτώματα.

Ακολούθησε το τεστ και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα που βγήκαν τα αποτελέσματα από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα αποτελέσματα που βγήκαν τον έδειξαν θετικό στον ιό.

Ο άνδρας νοσηλεύεται στην Κλινική Covid -19 του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ενώ ήδη έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών του. 

Να σημειωθεί ότι το νέο κορύσμα στην Κρήτη δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 20 που ανακοίνωσε το απόγευμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.