Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Άπορες εγκυμονούσες στο Αρκαλοχώρι ψάχνουν εθελοντές γιατρούς για να γεννήσουν τα παιδιά τους

Image
Άπορες εγκυμονούσες στο Αρκαλοχώρι ψάχνουν εθελοντές γιατρούς για να γεννήσουν τα παιδιά τους
 clock 14:05 | 11/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ανέχεια και ο αγώνας για την επιβίωση δεν αποτελεί στις μέρες μας θλιβερό προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά χτυπάει ανελέητα και την επαρχία  με αγροτικές περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια έσφυζαν από ζωή σήμερα να είναι καταδικασμένες σε μαρασμό και φτώχεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου Εκκλησία και φορείς τρέχουν και δεν φτάνουν καθημερινά σε μια προσπάθεια στήριξης ομάδων του πληθυσμού που πραγματικά δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κάποιος να τους τείνει χείρα βοηθείας.

Ο Αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Θεολόγος Αλεξανδράκης περιγράφει στο Ράδιο Κρήτη με μελανά χρώματα την εικόνα που καθημερινά αντικρίζει στην περιοχή ως υπεύθυνος κοινωνικών θεμάτων της Μητρόπολης.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το ότι το Κοινωνικό Ιατρείο, που λειτουργεί η Μητρόπολη σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, πραγματοποιεί τελευταία από κοινού με το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου έρευνα στα σχολεία για να διαπιστώσει κατά πόσο τα παιδάκια είναι εμβολιασμένα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν πως εκατοντάδες εξ αυτών δεν έχουν κάνει ούτε τα βασικά εμβόλια γιατί δεν έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση . Έτσι καταβάλλεται προσπάθεια αφού ,διαπιστώθηκε το πρόβλημα ,να βρεθούν πόροι και να αγοραστούν εμβόλια που θα γίνουν δωρεάν στα ανασφάλιστα παιδάκια για να μην κινδυνεύουν από ασθένειες.

Επίσης από τον  προληπτικό ιατρικό έλεγχο από το κοινωνικό ιατρείο, που ξεκίνησε προ 15 ημερών ,σε παιδάκια ηλικίας 8-13 ετών της περιοχής διαπιστώνεται πως το 65% όσων εξετάστηκαν παρουσιάζουν πρόβλημα με αυξημένους δείκτες χοληστερίνης και τριγλυκεριδιών ,ως συνέπεια της κακής διατροφής που ακολουθούν.

Η απουσία της Πολιτείας είναι εμφανής και στις περιπτώσεις εγκύων γυναικών που καταφεύγουν στο κοινωνικό ιατρείο για να μπορέσουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους.

Ήδη 4 άπορες γυναίκες ζήτησαν τη βοήθεια του κοινωνικού ιατρείου γιατί δεν είχαν βιβλιάρια υγείας και αυτό τους απέκλειε την πρόσβαση για τοκετό στα δημόσια νοσοκομεία. Οι υπεύθυνοι του ιατρείου μεσολάβησαν και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Βενιζέλειου  οι γυναίκες κατάφεραν να γεννήσουν αξιοπρεπώς ,με την μια μάλιστα εξ αυτών να φέρνει παραμονή Χριστουγέννων στον κόσμο δίδυμα.

Να πούμε πως το κοινωνικό ιατρείο στο Αρκαλοχώρι από τις 4 Ιουλίου του 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία του ,συνεργαζόμενο με 49 γιατρούς που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ,μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από1.200 άτομα ασθενείς, έχει συγκεντρώσει πάνω από 8.500 σκευάσματα φαρμάκων εκ των οποίων έχει διαθέσει σε ασθενείς σχεδόν τα 4.000.

Στο χώρο που στεγάζεται το ιατρείο γίνεται και η συγκέντρωση ρουχισμού ο οποίος προσφέρεται σε άτομα με ανάγκη .

Η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου έχει επίσης έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα της σίτισης ατόμων με αδυναμία εξασφάλισης των αναγκαίων. Καθημερινά προσφέρει σε 100 παιδάκια σε σχολεία πρόγευμα και σε άλλα 82 γεύμα ενώ με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο μοιράζει δεκάδες τόνους τροφίμων κάθε χρόνο σε οικογένειας που τα έχουν ανάγκη.

Αυτή η έντονη δράση που έχει αναπτυχθεί από την Εκκλησία δείχνει και το μέγεθος των αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, που δυστυχώς δεν είναι η μοναδική που υποφέρει στην Κρήτη. Οι ανάγκες των συμπολιτών μας  εξάλλου , όπως υπογραμμίσει ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος ,καταδεικνύουν και την ανάγκη εντονότερης κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης από μέρους όσων μπορούν είτε να προσφέρουν από το υστέρημα τους για να βοηθήσουν είτε με εθελοντική παροχή υπηρεσιών προς εκείνους που έχουν ανάγκη

 Ελένη Βασιλάκη 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis