Κρήτη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο Βενιζέλειο ο υπουργός για την καταστροφή από την πυρκαγιά

Ξανθός

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο επισκέφτηκε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την καταστροφή που έχουν υποστεί οι πτέρυγες του νοσηλευτικού ιδρύματος και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η 4η πτέρυγα που στεγαζόταν στο χώρο του Πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μια πτέρυγα ζωτικής σημασίας, μιας και αφορούσε τα αρχεία Μισθοδοσίας, το Λογιστήριο και το Ταμείο.

Την ίδια ώρα άγνωστη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι άλλες πτέρυγες και τα υλικά που φυλάσσονται στις αποθήκες, στην έκταση των 3000 τ.μ. όπου φιλοξενούνταν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν ακόμη στις πτέρυγες αυτές, καθώς δεν τους έχει επιτραπεί η είσοδος έως ότου ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία, η αυτοψία της Υπηρεσίας για τη στατικότητα των κτιρίων και η Υπηρεσία Καθαρισμού.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από την πλευρά τους ζητούν να στεγαστούν οι συγκεκριμένες πτέρυγες του νοσοκομείου σε άλλο κτίριο του Πανεπιστημίου και για αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη και στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Οπως λέει μιλώντας στο ekriti.gr ο Ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων ο κ. Στέλιος Καλογιαννάκης, αυτή τη στιγμή οι 70 εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτές τις πτέρυγες, δεν εχουν χώρο για να εργαστούν, ενώ οι πρόχειρες λύσεις που επιχειρείται να δοθούν, δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί ουσιαστική λύση στο άμεσο μέλλον.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού