Tη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Κρήτη με λειψυδρία και την υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη η κ. Μαρτίνου έκανε λόγο για μια κρίσιμη και ανησυχητική κατάσταση η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα στην λεκάνη της Μεσαράς και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Κρήτης ενώ φράγματα και λιμνοδεξαμενές βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο νερού.
Δίνοντας την εικόνα της δραματικής μείωσης του υδάτινου αποθέματος η κ. Μαρτίνου, ανέφερε ότι από το 2005 έως το 2025 δηλ σε 20 χρόνια είχαμε τις εξής μειώσεις του υδροφόρου ορίζοντα: Από το 2005 έως το 2015 η πτώση της στάθμης ήταν 7-9 μέτρα. Από το 2015 έως σήμερα η πτώση στάθμης έπεσε στα 30-40 μέτρα. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά από πέρυσι μέχρι φέτος η στάθμη έπεσε -2 έως -10 μέτρα.
Τα τελευταία 10 χρόνια, επεσήμανε, υπάρχει υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδροφορέα, μια υπερκατανάλωση ιδιαίτερα σε καλλιέργειες όπου σε πολλές περιπτώσεις όπως οι ελιές δεν απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού.
Η κ. Μαρτίνου τόνισε ότι εάν και το ερχόμενο υδρολογικό έτος είναι άνυδρο σε βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, τότε αναγκαστικά θα ληφθούν σκληρά μέτρα απαγόρευσης και μείωσης κατανάλωσης. Θα πρέπει πρόσθεσε και οι ΤΟΕΒ όπως ο ΤΟΕΒ Ζάκρου να λάβουν μέτρα ενώ πολλού από αυτούς έχουν ζητήσει άδειες για γεωτρήσεις σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη. Επίσης υπάρχουν πολλές ανανεώσεις αδειών από ιδιώτες για γεωτρήσεις ενώ είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στη διεύθυνση τα στοιχεία των υδρομέτρων με τις ενδείξεις κατανάλωσης.
Διαβάστε επίσης:
Δημογραφικό SOS: «Χάθηκαν» 44.000 πρωτάκια σε 15 χρόνια - Σε αναστολή 42 σχολεία στην Κρήτη
Κρήτη - Υδρογονάνθρακες: Αντίστροφη μέτρηση στον μεγάλο διαγωνισμό - Σήμερα η λήξη των προσφορών