Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αλλάζει το τουριστικό προφίλ της Δυτικής Κρήτης - Τι δείχνει μεγάλη έρευνα

τουρισμος κρητη
 clock 12:18 | 09/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σημαντικά ευρήματα για την πορεία του τουρισμού στη Δυτική Κρήτη και το προφίλ των αλλοδαπών επισκεπτών φέρνει στο φως η ετήσια έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, που φέτος κατέγραψε εντυπωσιακά νούμερα και τάσεις, με επίκεντρο το αεροδρόμιο Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.500 αλλοδαπών επισκεπτών, αποτελεί προϊόν συνεργασίας κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της Κρήτης: το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η ΑΣΤΕΚ και το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης. Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων τουρισμού και επιχειρηματικότητας των Χανίων.

Αφίξεις ρεκόρ στο Αεροδρόμιο Χανίων

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport-Greece, το 2024 καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο Χανίων πάνω από 1,5 εκατομμύριο αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η σημαντική αύξηση προήλθε κυρίως από μη Σκανδιναβούς επισκέπτες, με άνοδο 11%, ενώ οι Σκανδιναβοί παρουσίασαν αύξηση 4%. Ξεχώρισαν οι Νορβηγοί (+8%), ακολουθούμενοι από Δανούς (+6%) και Φινλανδούς (+4%), ενώ οι Σουηδοί κατέγραψαν μείωση 2%. Οι Σκανδιναβοί σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου 35% των συνολικών αφίξεων, μειωμένο ποσοστό σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο όπου άγγιζε το 50%, χωρίς όμως μείωση σε απόλυτους αριθμούς.

Μεταξύ των μη Σκανδιναβών, Πολωνοί και Γερμανοί εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων (+17%), ενώ οι Βρετανοί, που διατηρούν την πρώτη θέση, αυξήθηκαν κατά 11%. Σημαντική ενίσχυση παρατηρείται και από Γάλλους και Βέλγους, με διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις.

Προφίλ και Συμπεριφορά των Επισκεπτών

Η φετινή έρευνα αξιοποίησε σύγχρονες τεχνικές συλλογής δεδομένων, προσφέροντας στους τουρίστες τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω κινητών συσκευών (smartphones, tablets), με πλήρη υποστήριξη από το προσωπικό του αεροδρομίου και τη Fraport-Greece.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

47% των επισκεπτών είναι ηλικίας έως 34 ετών.

Μειώθηκαν κατά 5% οι επισκέπτες άνω των 55 ετών.

3 στους 4 είναι παντρεμένοι ή σε σχέση.

Οι 2 στους 3 εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Οι φοιτητές αποτελούν 16% των επισκεπτών, αυξημένοι κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.

Οι συνταξιούχοι μειώθηκαν στο 1,7%.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα των επισκεπτών παραμένει υψηλό, στα 75.000 ευρώ, παρά τη μικρή πτώση σε σχέση με πέρυσι.

Image
τουριστες χανια

Δαπάνες Τουριστών – Τάσεις και Κατηγορίες

Καταγράφεται φέτος αύξηση στη μέση τουριστική δαπάνη (εξαιρουμένων εισιτηρίων και διαμονής), με τους ταξιδιώτες να ξοδεύουν περισσότερο σε εστίαση, μετακινήσεις και αγορές προϊόντων.

Οι τουρίστες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία ξεχωρίζουν για τη μεγαλύτερη δαπάνη σε φαγητό και μετακινήσεις, ενώ οι Σκανδιναβοί επενδύουν περισσότερο σε αγορές προϊόντων.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται σε όλες τις γεωγραφικές ομάδες, εκτός της Ανατολικής Ευρώπης, όπου καταγράφεται μικρή υποχώρηση.

Αξιολόγηση εμπειρίας – Τι ενθουσιάζει και τι ενοχλεί

Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών (93%) δηλώνει πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από την εμπειρία τους στη Δυτική Κρήτη. Ωστόσο, ένα 5% μετακινήθηκε από την ανώτερη στη δεύτερη βαθμίδα ικανοποίησης.

90% θα πρότεινε ανεπιφύλακτα τη Δυτική Κρήτη σε φίλους και συγγενείς.

Το ποσοστό πρόθεσης σύστασης μειώθηκε ελαφρά κατά 7%.

54% δηλώνει ότι θα επέλεγε τον προορισμό και το χειμώνα, εφόσον υπήρχε απευθείας σύνδεση από τη χώρα τους.

Κύρια κίνητρα επίσκεψης:

Παραλίες (63%)

Ποιότητα διαμονής (48%)

Ησυχία και χαλάρωση (42%)

Φυσική ομορφιά (38%)

Κρητική γαστρονομία (34%)

Φιλοξενία ντόπιων (31%, -5% από πέρυσι)

Αντικείμενα υψηλής ικανοποίησης:

Φιλοξενία και φιλικότητα

Image
γαστρονομια κρητη

Γαστρονομία

Υπηρεσίες εστίασης

Ασφάλεια

Τιμές (συγκριτικά)

Περιοχές δυσαρέσκειας:

Κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης

Κυκλοφοριακή συμφόρηση και έλλειψη πάρκινγκ, κυρίως στα Χανιά

Ανυπαρξία υποδομών για ποδηλάτες – 6 στους 10 δηλώνουν αδιάφοροι προς το θέμα

Η φετινή τουριστική περίοδος στη Δυτική Κρήτη αναδεικνύει ένα νέο προφίλ επισκεπτών: νεότεροι, οικονομικά εύρωστοι και πιο απαιτητικοί, με αυξημένη δαπάνη και θετική προδιάθεση απέναντι στον προορισμό. Οι προκλήσεις, ωστόσο, παραμένουν: υποδομές, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και βελτίωση δημόσιων χώρων αποτελούν προτεραιότητες, ώστε η Κρήτη να παραμείνει ανταγωνιστική και ελκυστική για το διεθνές κοινό.

Ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα:

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) και το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης.  Το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, λειτουργεί πάνω από μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων ενώ συμμετέχει επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Για την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων (Ι. Δασκαλογιάννης) έχουν συμπεριληφθεί 2500 έγκυρα ερωτηματολόγια, μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, από ερευνητές του ΜΑΙΧ και Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας υπήρχε συνεχής υποστήριξη από τη Fraport–Greece και το Προσωπικό του Αερολιμένα Χανίων.  Αναφορά γίνεται επίσης στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από την Fraport–Greece του αεροδρομίου Χανίων, με σκοπό να αξιολογήσει την φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την περυσινή περίοδο του 2023.

Image
Αεροδρόμιο Χανίων

Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης

Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, Διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.

Γεώργιος Αγγελάκης, Ερευνητής Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης Μ.Α.Ι.Χ., υπ. διδάκτωρ Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ

Περικλής Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Διευθυντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης &  Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Business School, France

Ομάδα επιστημονικής υποστήριξης

Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλ. Διακυβέρνησης, Περιφέρεια Κρήτης

Επ. Καθηγητής Χρήστος Λεμονάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικής Οικονομικής και Συστημάτων Αποφάσεων, Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ

Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης

Καθηγητής Γαγάνης Χρυσοβαλάντης, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αν. Καθηγητής Ανδρέας Παναγόπουλος, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επ. Καθηγητής Σπυριάδης Αθανάσιος, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δρ. Σημαντηράκη Βανέσσα, Εκτελεστική Διευθύντρια, ΕΛΜΕΠΑ.

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα στοιχεία της Fraport-Greece για την περίοδο 2024, καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων με πάνω από 1,5 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η φετινή αύξηση, σε σχέση με το 2023, οφείλεται κυρίως από τους μη Σκανδιναβούς, οι οποίοι σημειώνουν ποσοστό αύξησης ίσο με 11%, ενώ η αύξηση των Σκανδιναβών ανήλθε στο 4%. Ειδικότερα από τους Σκανδιναβούς, τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι Νορβηγοί με 8% και ακολουθούν Δανοί και Φινλανδοί με ποσοστά αύξησης 6% και 4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, μείωση καταγράφουν οι Σουηδοί κατά 2%, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση επί των συνολικών αφίξεων. Γενικά, παρατηρούμε ότι οι Σκανδιναβοί σταθεροποιούνται κοντά στο 35% επί των συνολικών αφίξεων μετά την εποχή του κορονοϊού, όταν πριν το ποσοστό τους είχε εδραιωθεί γύρω στο 50%. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι οι αφίξεις των Σκανδιναβών μειώνονται, αλλά ότι οι αφίξεις των μη Σκανδιναβών αυξάνονται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με τις κύριες εθνότητες των μη Σκανδιναβών, Πολωνοί και Γερμανοί είναι αυτοί που σημειώνουν σημαντικά ποσοστά αυξήσεων με 17%, ενώ οι Βρετανοί, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων καταγράφουν μια αύξηση της τάξεως του 11%. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνότητες ενθαρρυντικές είναι οι αυξήσεις των Γάλλων και Βέλγων με διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θλίψη στην Εκκλησία της Κρήτης: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός

Δήμος Πλατανιά: Με επιτυχία η πεζοπορική διαδρομή στην Κοινότητα Ροδωπού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis