Κρήτη

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού στην Κρήτη με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές

φθινοπωρο

Φθινοπωρινό, επιτέλους, αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού εμφανίσθηκε ξαφνικά στα προγνωστικά μοντέλα λίγες ημέρες πριν και ολοένα ενισχύεται εστιάζοντας όλο και σε περισσότερα καιρικά φαινόμενα στο νησί μας. Στα περισσότερα τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα παραμείνουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες με αισθητή όμως την πτώση της θερμοκρασίας.

Τα αίτια αυτής της αναμενόμενης αλλαγής είναι η αρκετά ψυχρή αέρια μάζα που κατέρχεται από τα βόρεια της χώρας και μία ανώτερη διαταραχή η οποία «φρενάρει» την κίνηση της πάνω από την Κρήτη δίνοντας εμμονή στη διατήρηση των καιρικών φαινομένων σχεδόν για ολόκληρη την εβδομάδα.  Παράλληλα,  Βορείων διευθύνσεων  άνεμοι θα επικρατούν από Δευτέρα στα πελάγη με την ένταση τους να ενισχύεται σταδιακά και στην Κρήτη. Απο την Τρίτη οι μεγαλύτερες εντάσεις θα παρατηρούνται στα νότια τμήματα της Κρήτης με 6 – 7 Μποφώρ  ενώ στα βόρεια τμήματα θα φθάνουν στα 5-6 Μποφώρ αλλά θα υπάρχει αρκετά υψηλός κυματισμός σε ολόκληρο το βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Ανάσα για του ΑγροτοΚτηνοτρόφους θα είναι οι αναμενόμενες βροχές οι οποίες θα κάνουν την πρώτη εμφάνιση τους από την Δευτέρα τα ξημερώματα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αλλά πολύ γρήγορα οι βροχές αυτές θα επεκταθούν σε ολόκληρο το νησί.  Ιδιαίτερα από την Τρίτη οι βροχές θα επηρεάζουν ολόκληρο το νησί και μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές αφού συνθήκες αστάθειας θα ευνοούν ακόμη και τη δημιουργία καταιγίδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων οι συνθήκες αυτές της αστάθειας επιφυλάσσουν πιθανά μία ένταση των καιρικών φαινομένων την Τετάρτη ή και Πέμπτη  σε περιοχές του νησιού μας, μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση τις επόμενες ημέρες και να προσδιοριστούν  καλύτερα οι περιοχές που μπορεί να επηρεασθούν περισσότερο. Τα νότια τμήματα της Κρήτης θα επηρεασθούν κάπως ηπιότερα  από την όλη αυτή καιρική κατάσταση, πάντως αισιοδοξία υπάρχει πως πέραν των ισχυρών ανέμων που θα είναι πιο ισχυροί στα νότια ως καταβάτες, θα εμφανιστούν και βροχές.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά από αύριο Κυριακή διατηρώντας όμως τους 25⁰C στις μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την Τρίτη όμως η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο πλέον αισθητή αφού οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν περίπου στου 20 - 22 ⁰C για τα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ στα νότια θα είναι 2 έως και 4 βαθμούς υψηλότερες. Αρκετά ψυχρές, με αισθητό το κρύο,  θα είναι οι νύκτες αφού οι ελάχιστες θα πέσουν κάτω από τους 15⁰C. Στην ενδοχώρα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.

Η φθινοπωρινή αυτή αλλαγή του καιρού αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της μετά την Πέμπτη όπου και θα ξεκινήσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού φέρνοντας μάλλον στη συνέχεια το “καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου” με αποκατάσταση καλών καιρικών συνθηκών και λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

Από το σημείο της κατάρρευσης
Από το σημείο της κατάρρευσης

 

Το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε
Το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε

 

Ο δρόμος που βρίσκεται παλιό κτίριο
Ο δρόμος που βρίσκεται παλιό κτίριο

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα