Κρήτη

Ακόμη τρέχει σε πυρκαγιές η Πυροσβεστική στην Κρήτη

πυρκαγιά

Σε αρκετά περιστατικά πυρκαγιών κλήθηκε και χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι βρίσκομαστε στα μέση του Νοέμβρη.

Πιο σημαντική φωτιά, ήταν αυτή που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι στον Γιους Κάμπος του Δήμου Αμαρίου όπου κάηκαν 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 2 οχήματα με 5 πυροσβέστες. 

Στο Ορεινό του Μακρυύ Γυαλού η έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας πρόλαβε τα χειρότερα λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι οπότε και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Από την πυρκαγιά κάηκε μισό στρέμμα και στο σημείο επιχείρησαν 2 οχήματα με 4 πυροσβέστες.

Πυρκαγιές που όμως δεν πρόλαβαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές εκδηλώθηκαν  και στο Παλε του Δήμου Αγίου Βασιλείου αλλά και στο Σωματά του Ρεθύμνου χωρίς ευτυχώς να καταγραφούν μεγάλες καταστροφές. 

 

Κρήτη

Οι Γάλλοι σπεύδουν για έρευνες στην Κρήτη

γαλλικές φρεγάτες

Ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο στέλνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι επισπεύδουν τις έρευνες στα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο της Total με επικεφαλής τον Μπερνάρ Κλεμάν, αντιπρόεδρο του τμήματος Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας, και εξέφρασε στις ελληνικές Αρχές την πρόθεση να δρομολογηθούν άμεσα οι έρευνες. Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε πληροφορίες από γαλλικές πηγές, ενισχύεται και η παρουσία του γαλλικού πολεµικού ναυτικού στην περιοχή.

Οι περιπολίες γαλλικών φρεγατών στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Κρήτης και Κύπρου πυκνώνουν, ενώ πρόθεση και των Γάλλων είναι αυτή η ναυτική παρουσία να αποκτήσει µόνιµο χαρακτήρα µέσω της αµυντικής συµφωνίας που δροµολογείται ανάµεσα στις δύο χώρες. Η επίσπευση των ερευνών νοτίως της Κρήτης αποτελεί τη δεύτερη γαλλική προειδοποίηση προς την Αγκυρα, µετά τις τουρκικές ανακοινώσεις για αδειοδότηση οικοπέδων µέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το επεισόδιο µε τη γαλλική φρεγάτα «Κουρµπέ».

Η πρώτη ήταν, στις αρχές Ιουλίου, η απόφαση να αποσταλεί και να ελλιµενιστεί το πλοίο-γεωτρύπανο της Total «Torgsten Explorer» -συνοδεία µιας γαλλικής φρεγάτας στο λιµάνι της Λάρνακας. Οι γεωτρήσεις της Total στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προγραµµατισµένες για το 2021.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ανησυχούν για το ενδεχόµενο θερµού επεισοδίου και έχουν υποσχεθεί στην Αθήνα ότι θα τη στηρίξουν. Γι’ αυτό και τη συµφωνία για την αγορά δύο φρεγατών τύπου «Belhara» που θα δώσουν υπεροπλία στο Πολεµικό Ναυτικό θα συνοδεύει και διµερής αµυντική συµφωνία ανάµεσα στις δύο χώρες, η οποία θα προβλέπει τη µόνιµη παρουσία και στάθµευση του γαλλικού πολεµικού ναυτικού στην περιοχή.