Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι τυροκόμοι της Κρήτης βλέποντας τόνους γραβιέρας να μένουν αδιάθετοι αντί να καταλήγουν στα ψυγεία των καταναλωτών.
Και ενώ μπορεί το κρητικό προϊόν να έζησε ημέρες δόξας λόγω και της άριστης ποιότητας του εν τούτοις, οι ποσότητες που δεν έχουν πωληθεί είναι μεγάλες.
Συγκεκριμένα η ποσότητα της αδιάθετης γραβιέρας στο νομό Ρεθύμνου φτάνει τους 800 τόνους εκ των οποίων τους 400 τους έχει η Ένωση Μυλοποτάμου, 300 η Ένωση Ρεθύμνου και οι υπόλοιπο 100 βρίσκονται σε ιδιωτικά τυροκομεία.
Όπως δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τζουρμπάκης, μία μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν η δημιουργία ομάδας παραγωγών που εργαζόταν για τη σωστή προώθηση των κρητικών προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν, τυριά χαμηλότερης ποιότητας από τα ελληνικά να βρίσκουν τον χώρο τους στις αγορές όλου του κόσμου και να είναι πιο τυχερό το ιταλικό από την κρητική γραβιέρα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τζουρμπάκης.
Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν ρίχνουμε την τιμή, η απάντηση είναι ότι, έχουμε πέσει στα 6-7 ευρώ το κιλό αλά η τιμή στο ράφι δεν πέφτει ποτέ κάτω ναπό τα 11-12 ευρώ με αποτέλεσμα το κέρδος να το καρπώνεται το σύστημα των μεσαζόντων και όχι οι καταναλωτές. Βραχυπρόθεσμη λύση θα ήταν να ξαναμπεί η γραβιέρα στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας αλλά μακροπρόθεσμη λύση είναι η οργάνωση των ομάδων παραγωγής, καταλήγει ο κ. Τζουρμπάκης
Μ.Δ.