Κρήτη

Υγεία

Το μήνυμα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι παράλληλα η ήμερα ίδρυσης (7 Απριλίου 1948) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ανακοίνωση της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης:

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα. Φέτος, με γνώμονα τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία, τις οποίες ανέδειξε ιδιαίτερα η πανδημία COVID-19, το σύνθημα της ημέρας είναι «Χτίζουμε ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο». Σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας προτρέποντας στην ανάπτυξη πολιτικών υγείας οι οποίες θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την εξάλειψη ανισοτήτων.

7η ΔΥΠΕ Κρήτης - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
7η ΔΥΠΕ Κρήτης - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές οι οποίες θα δίνουν έμφαση στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

Στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας καταβλήθηκε και συνεχίζεται να καταβάλλεται κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια όλοι οι πολίτες, ισότιμα και δίκαια, να έχουν την αναγκαία περίθαλψη όχι μόνο για τη νόσο COVID-19, άλλα και για όλα τα νοσήματα καθώς και την ισότιμη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Σήμερα, 15 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου COVID-19, το υγειονομικό σύστημα στην Κρήτη, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να στέκεται όρθιο. Όλοι μαζί, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν αγώνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις πιέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντέξει.

ΟΙ προσλήψεις

Από την έναρξη της πανδημίας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυση των νοσοκομείων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στην Κρήτη εμείς ως 7η Υγειονομική Περιφέρεια, μέσα σε ένα χρόνο, προσλάβαμε:

275 ιατρούς και

848 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε ο θεσμός των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Στην Κρήτη έχουμε επιπλέον προσλάβει:

50 νοσηλευτές για τη απόκτηση της ειδικότητας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής

18 Νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας /Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

Οι νέες κλίνες ΜΕΘ

Για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση των περιστατικών με COVID-19 ενισχύθηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείαs σημαντικά. Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

στο ΠαΓΝΗ οι κλίνες σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 15

στο ΓΝ Βενιζέλειο κατά 4 κλίνες και

στο ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» κατά 6 κλίνες.

Σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει δυνατότητα συνολικής λειτουργίας 90 κλινών ΜΕΘ, τόσο για περιστατικά γενικής χρήσης όσο και για περιστατικά COVID-19.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλους του νομούς της Κρήτης.

Οι εμβολιασμοί

Σήμερα λειτουργούν κατά την πρωινή βάρδια 65 εμβολιαστικές γραμμές ενώ κατά τη απογευματινή βάρδια 59 εμβολιαστικές γραμμές σε 33 Μονάδες Υγείας. Επιπλέον μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 110.289 συμπολίτες μας εκ των οποίων οι 70.943 έχουν λάβει την πρώτη δόση και οι 39.346 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σε όλη αυτή την περίοδο δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτης χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, αλλά και την πρόσβασή του στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Εκτός όμως από τη διαχείριση της πανδημίας, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας ευθύνης της με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως:

η πρόσφατη ένταξη της προμήθειας 14 ασθενοφόρων στο ΕΠ Κρήτης,

η υποβολή προτάσεων για την προμήθεια νέας γ-camera SPECT –CT στο Γ.Ν Χανιών « ο Άγιος Γεώργιος»,

ενός Μικτού Ψηφιακού Συστήματος Καρδιοαγγειογραφίας στο Γ.Ν Βενιζέλειο

δύο νέων αξονικών τομογράφων στο ΠΑΓΝΗ και στο ΓΝ Βενιζέλειο αντίστοιχα.

Συνολικά δρομολογούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έργα προς ένταξη 13,5 εκ. ευρώ τα οποία θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί.

Εκτός όμως από την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προχωρούν και οι διαδικασίες για την λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Νεάπολη, η λειτουργία Κέντρου Ημέρας Ασθενών με ALHEIMER στο Ηράκλειο αλλά και η δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού και Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας.

Υπηρεσίες και δράσεις

Με στόχο την υποστήριξη και διεύρυνση υπηρεσιών για τους πολίτες η 7η ΥΠΕ προωθεί δράσεις όπως:

η κατ΄ οίκον νοσηλεία,

συμμετέχει στην ανάπτυξη – υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας σε εθνικό επίπεδο,

ενώ παράλληλα οργανώνει και ενθαρρύνει δράσεις αγωγής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από σημαντικά θέματα υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για τον καθοριστικό ρόλο τους στην διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους καθώς και στον κάθε πολίτη που χρειάζεται τις υπηρεσίες των Μονάδων Υγείας της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Ανοίγουν τα Λύκεια την Δευτέρα 12 Απριλίου – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί

Τουρκία: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος - Νεκρός ο πιλότος

Ενόργανη: Σοκαριστικές καταγγελίες – Βασανιστήρια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις

 

 

 

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης - Πανεπιστήμιο: Επιμορφωτικό πρόγραμμα προφύλαξης από κορωνοϊό

Περιφέρεια - κορωνοϊός

Ξεκινάει για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την  Προφύλαξη από τον SARS-CoV-2   στους εργαζομένους της Κρήτης

Η Πλατφόρμα για την υποβολή συμμετοχών θ’ ανοίξει τη Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία της Υγειονομικής Περιφέρειας, των νοσοκομείων, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, υλοποιεί το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων για το μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19.

Το πρόγραμμα επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα για τον SARS-CoV-2 και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, διευρύνεται η συμμετοχή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ευρύτερες κατηγορίες φορέων, εργαζομένων και πολιτών της Κρήτης, να παρακολουθήσουν επιμέρους ενότητες του επιμορφωτικού προγράμματος.

 

Πλατφόρμα και διαδικασία

H εκπαίδευση θα υλοποιηθεί εξ αποστάσεως, διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας-on line που μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας  Κρήτης www.crete.gov.gr

Η πλατφόρμα για την υποβολή συμμετοχών θ’ ανοίξει την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 12:00

 Η εκπαίδευση διαρκεί  14 ώρες (12 ώρες παρακολούθησης +2 ώρες προσωπικής μελέτης εκπαιδευτικού υλικού που θα αναρτηθεί) και ολοκληρώνεται σε ένα 4 ήμερο (Τρίτη- Παρασκευή). 

 

Θα πραγματοποιηθούν (3) κύκλοι εκπαίδευσης:
1ος κύκλος: Τρίτη  4 Μαΐου ​– Παρασκευή 7 Μαΐου
2ος κύκλος: Τρίτη 11 Μαΐου ​– Παρασκευή 14 Μαΐου
3ος κύκλος: Τρίτη 18 Μαΐου​- Παρασκευή 21 Μαΐου

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι:

 

➢ από όλους τους τομείς του τουρισμού

➢ σε όλα τα μέσα μεταφοράς

➢ στην εστίαση και το εμπόριο

➢ στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια)

➢ σε χώρους τέχνης και πολιτισμού

➢ στον αθλητισμό

➢ στις κοινωνικές εκδηλώσεις

➢ στην εκπαίδευση

➢ σε φορείς της αυτοδιοίκησης

Για την παρακολούθηση του προγράμματος δεν απαιτείται η εγκατάσταση εξειδικευμένου προγράμματος, παρά μόνο η χρήση κάποιου ενημερωμένου φυλλομετρητή ιστού ( Firefox, Chrome). Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την ημερομηνία και ώρα του σεμιναρίου που θα παρακολουθήσουν, με e-mail στα στοιχεία που δηλώνουν κατά την εγγραφή τους.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μπορούν να: 

 

➢ Να λάβουν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης/επιμόρφωσης. Η πιστοποίηση, μετά από εξετάσεις θα δίνεται μόνο σε επαγγελματίες του τουρισμού γιατί απ’ αυτούς απαιτείται από το Νόμο και τις εργασιακές απαιτήσεις Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Η πιστοποίηση θα δοθεί με την επιτυχημένη αξιολόγηση και εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% του προγράμματος (το σύστημα καταγράφει τις ώρες συμμετοχής των εκπαιδευόμενων).

➢ Οι εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους θα λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

➢ Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη λάβει πιστοποιητικό από την προηγούμενη χρονιά θα λάβουν φέτος Βεβαίωση Παρακολούθησης (με την υποχρέωση συμμετοχής στο 60% του προγράμματος.

 

Ο εκπαιδευόμενος θα εξεταστεί μέσω της πλατφόρμας (multiple choice ερωτήσεις), ώστε να λάβει  πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πιστοποιητικό θα αποσταλεί ηλεκτρονικά. (Το όνομα κάθε επιτυχόντα θα αναγράφεται στα ελληνικά και στα λατινικά, όπως ακριβώς έχει εγγραφεί με βάση και τα στοιχεία του διαβατηρίου του).

 

 Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε επιλεγμένες ενότητες επιλεκτικά συγκεκριμένες ενότητες, χωρίς τη λήψη σχετικής βεβαίωσης.

 

Εισηγητές/Εκπαιδευτές: 

-Μέλη ΔΕΠ/επιστημονικοί συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Εξειδικευμένοι στο αντικείμενο επιστήμονες και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές.

-Παρεμβάσεις από στελέχη και φορείς στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.

-Παρεμβάσεις από στελέχη και φορείς του τουρισμού και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

 

Όσοι απέκτησαν πέρυσι Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης δεν είναι υποχρεωτικό εκ του Νόμου να δώσουν εξετάσεις και φέτος.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης εφόσον παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 60% του χρόνου του σεμιναρίου.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 

Α. Για εργαζομένους

 

1. Μέσω των φορέων.

2. Μέσω των εργατικών κέντρων της Κρήτης.

3. Μέσω των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης.

4. Μέσω των επιχειρήσεων τους.

 

B. για Φορείς, εργατικά κέντρα, Δήμους, επιχειρήσεις

 

Β1. Για τους φορείς

Ο φορέας αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τα Μέλη του ή να δεχθεί τηλέφωνα από αυτά και να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Ο φορέας εισάγει τα στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΦΜ του, για να επιβεβαιωθεί η Κρήτη ως έδρα του.

Στην συνέχεια εισάγει στην πλατφόρμα τα στοιχεία των εργαζομένων των μελών του (όνομα, επώνυμο, email, 4ημερο επιλογής). Η πλατφόρμα αυτόματα αποστέλλει email στο μέλος με τα στοιχεία σύνδεσης του για την παρακολούθηση.

Β2. Για τα εργατικά κέντρα

Το εργατικό κέντρο αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τα Μέλη του ή να δεχθεί τηλέφωνα από αυτούς και να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Το εργατικό κέντρο εισάγει τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένου και του ΑΦΜ του, για να επιβεβαιωθεί η Κρήτη ως έδρα του.

Στην συνέχεια εισάγει στην πλατφόρμα τα στοιχεία των μελών του (όνομα, επώνυμο, email, 4ημερο επιλογής) . Η πλατφόρμα αυτόματα αποστέλλει email στο μέλος με τα στοιχεία σύνδεσης του για την παρακολούθηση.

Β3. Για τους Δήμους

 

Ο Δήμος αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τους δημότες του ή να δεχθεί τηλέφωνα από αυτούς και να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες. (Εδώ, κατάσταση Δήμων, με τηλέφωνα και mail υπαλλήλων που θα εγγράφουν) Κουμπί ή υπερσύνδεσμος.

Ο Δήμος εισάγει τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένου και του ΑΦΜ του για να επιβεβαιωθεί η Κρήτη ως έδρα του.

Στην συνέχεια εισάγει στην πλατφόρμα τα στοιχεία των Δημοτών του (όνομα, επώνυμο, email, 4ημερο επιλογής) . Η πλατφόρμα αυτόματα αποστέλλει email στον δημότη με τα στοιχεία σύνδεσης του για την παρακολούθηση.

 

Β4. Για τις επιχειρήσεις

Η επιχείρηση αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους της, να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Η επιχείρηση εισάγει τα στοιχεία της συμπεριλαμβανομένου και του ΑΦΜ για να επιβεβαιωθεί η Κρήτη ως έδρα της και τον ΚΑΔ της (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας).

Στην συνέχεια εισάγει στην πλατφόρμα τα στοιχεία των εργαζομένων - μελών του (όνομα, επώνυμο, email, 4ημερο επιλογής).

Ανάλογα με τον ΚΑΔ της επιχείρησης θα δίνεται και η δυνατότητα επιλογής κατηγορίας εργαζομένου προς πιστοποίηση. (δηλαδή συμμετοχή στις εξετάσεις την 4η ημέρα)

Η πλατφόρμα αυτόματα αποστέλλει email στον εργαζόμενο με τα στοιχεία σύνδεσης του για την παρακολούθηση.

 

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης  και όλους τους εμπλεκόμενους φορεία έχει καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στην Κρήτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: "Θύελλα" από τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ - Ζητά πίσω την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Κρήτη - κορωνοϊός: Ακόμη μία "πρωτιά" των Ηρακλειωτών στα πρόστιμα

Κρήτη: Χειροδικίες, μηνύσεις και καταλήψεις για τα self test