Κρήτη

Ρέθυμνο

Τίμησαν τον Παύλο Βαρδινογιάννη - 34 χρόνια από τον θάνατο του (φωτογραφίες)

4.jpg

Με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο, μουσικό πρόγραμμα αλλά και ριζίτικα τραγούδια, τιμήθηκε στο Ρέθυμνο η μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη, 34 χρόνια από το θάνατό του.
 

9.jpg

9.jpg, by mpeka

Η τιμητική εκδήλωση οργανώθηκε από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης κι έγινε παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων, μελών, συγγενών και φίλων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, πολιτών του Ρεθύμνου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
 

8.jpg

8.jpg, by mpeka

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση, θεσμό του Ομίλου, επισημαίνοντας το χρέος απόδοσης τιμής και αναγνώρισης, όπως είπε, στην προσφορά του Παύλου Βαρδινογιάννη στους πολίτες του Ρεθύμνου, στα προβλήματα, στις χαρές και στις λύπες τους αλλά και στην προώθηση του κοινού καλού εντός κι εκτός Κρήτης. 
 

7.jpg

7.jpg, by mpeka

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία του έργου και στη σημασία της προσφοράς του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο Ρέθυμνο, την Κρήτη, την Ελλάδα, απ’ όποια πολιτική θέση κατείχε. Ως βουλευτής, Υπουργός, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και ως πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου, ο οποίος «άνοιξε φτερά» κι εδραίωσε ισχυρούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο.  
 

6.jpg

6.jpg, by mpeka

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, τίμησε και τιμήθηκε από την Κρήτη ενώ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής στο νησί, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως δραπέτευσε από τις φυλακές και με τη βοήθεια της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.
 

5.jpg

5.jpg, by mpeka

«Ήταν γνήσιος πατριώτης ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Ένας άνθρωπος που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του, χτίζοντας έτσι μια ακηδεμόνευτη, μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλους τους Κρητικούς και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του, τους Ρεθυμνιώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας πως «σε όλα τα χρόνια της ζωής του, κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Παύλου Βαρδινογιάννη, ήταν η αδιασάλευτη και βαθιά πίστη του, στην ιδέα της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. Και οι ιδέες αυτές δεν περιοριζόταν μόνο στα στενά πλαίσια της ιδιαίτερής του πατρίδας, αλλά επεκτεινόταν γρήγορα στο Πανελλήνιο».
 

3.jpg

3.jpg, by mpeka

Στις 4 του Μάη του 1984, ο Παύλος Ιωάννου Βαρδινογιάννης φεύγει από τη ζωή. Αφήνει όμως σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο του αθλητισμού, της διατήρησης της τοπικής ιστορίας. «Αυτή η παρακαταθήκη τιμάται διαρκώς από τότε και από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, τα μέλη του οποίου συγχαίρω προσωπικά για την αποψινή τιμητική εκδήλωση. Κλείνοντας, να επισημάνω ότι στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις. Να χτίζουμε πάνω σε κοινά θεμέλια. Να σχεδιάζουμε το αύριο, ένα αύριο στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε αυτήν μας την προσπάθεια η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου 34 χρόνια μετά το θάνατό του», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης. 
 

2.jpg

2.jpg, by mpeka

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη τιμή στο Σύλλογο και την ομιλία του ενώ ευχαρίστησε επίσης όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των Αρχών, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κώστα Λαγουδάκη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνου Αλέξανδρο Παπαδάκη, τους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού, Αντιπρυτάνεις, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, τους παρευρισκόμενους Ρεθυμνιώτες πολίτες.
 

1.jpg

1.jpg, by mpeka

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος των Βρακοφόρων στους  συντελεστές της δημιουργίας του βίντεο που προβλήθηκε για την προσωπικότητα και το έργο του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο μουσικό συγκρότημα «Μουσικός Καρπός» στην μαθήτρια Βαγγελιώ Ματθαιουδάκη που τραγούδησε, στον Δημήτρη Βαρούχα που έπαιξε αρμόνιο, ενώ συγχάρηκε και τους Ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων που τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια καθώς κι όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ο κ. Κιαγιαδάκης ανανέωσε το ραντεβού με τους παριστάμενους για το επερχόμενο καλοκαίρι με τη συμμετοχή όλων στην κορυφαία εκδήλωση, Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια. 
 

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού