Κρήτη

Ρέθυμνο

Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι λύση ούτε και μονόδρομος

πανεπιστήμιο ρέθυμνο

Με ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, καταγγέλουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο εν μέσω της πανδημίας, που εκδηλώνεται με τεράστιες ελλείψεις μέτρων προστασιας και ανύπαρκτη μέριμνα και ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το πανεπιστήμιο με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό:

"Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Οι διοικήσεις σχεδόν όλων των τμημάτων όπως και η δικιά μας έχουν ανακοινώσει την διεξαγωγή της πλειοψηφίας των μαθημάτων εξ αποστάσεως. Ήδη έχει γίνει φανερή η ανησυχία όλων μας και ιδιαίτερα των πρωτοετών συμφοιτητών μας για το αν θα κυλήσει ομαλά και αποτελεσματικά η εκπαιδευτική διαδικασία.

Σήμερα η επίκληση του κορονοϊού περισσότερο λειτουργεί σαν αφορμή παρά σαν αιτία. Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα ειδικά στους χιλιάδες φοιτητές παιδιά εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου όλο αυτό το διάστημα παίζει κρυφτό με το υπουργείο για το ποιος παίρνει κάθε φορά την απόφαση για εξ αποστάσεως μαθήματα και εξεταστική, συμπληρώνοντας
τελικά ο ένας τον άλλον. Τώρα με μεγάλη ευκολία σταματά τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα
μαθήματα, πόσο, όμως, πάλεψε για να εξασφαλίσει τη διά ζώσης λειτουργία των τμημάτων; Ειδικά
για τους φοιτητές των μικρότερων ετών είναι καθοριστικής σημασίας για τις σπουδές και τη ζωή τους η συμμετοχή στη ζωή του πανεπιστημίου, στις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Οι σημερινοί δευτεροετείς φοιτητές αλλά και οι πρωτοετείς επί της ουσίας δεν θα μάθουν τι σημαίνει πανεπιστημιακό μάθημα, επιστημονική παρατήρηση και μέθοδος, συλλογικές διαδικασίες.

Το υπουργείο και η διοίκηση του πανεπιστημίου πέταξε το μπαλάκι στα τμήματα τη στιγμή που και στην περίοδο της καραντίνας και στις εξεταστικές είναι πάρα πολλοί οι φοιτητές που δεν έχουν
πρόσβαση σε διαδίκτυο και αντίστοιχο εξοπλισμό, που ψάχνουν όποτε έχουν μάθημα ή εξετάσεις σε ποιο γνωστό θα πάνε. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστούν ότι τα μαθήματα θα γίνουν σε μικρότερα τμήματα με βάση τους κανόνες υγιεινής. Σε παρέμβαση που έγινε στην πρόεδρο του Τμήματος αναφέρθηκε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για να επαναλειτουργήσει το τμήμα μας με διά ζώσης μαθήματα είναι η έλλειψη του απαραίτητου αριθμού καθηγητών για να μπορέσουν οι μεγάλες διαλέξεις να σπάσουν σε τμήματα κα η έλλειψη του απαραίτητου χώρου για να γίνουν όλες οι παραδόσεις.

Τα τμήματα του πανεπιστημίου μας, όπως και το δικό μας , υποφέρουν εδώ και χρόνια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Η διοίκηση του πανεπιστημίου συντάσσεται σταθερά με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση που προάγουν το πανεπιστήμιο της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα τμήματα ασφυκτιούν από την έλλειψη χρηματοδότησης, μειώνουν τα
προσφερόμενα μαθήματα γιατί δεν έχουν καθηγητές να τα διδάξουν, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια στις εστίες και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν, τα κτίρια και οι υποδομές του πανεπιστημίου καταρρέουν από την υποσυντήρηση.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι λύση ούτε και μονόδρομος.

Το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.

Καλούμε φοιτητές, διδάσκοντες κι εργαζόμενους να παρέμβουν αποφασιστικά μέσα από τους συλλόγους τους ώστε να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όλα τα μέτρα ασφαλείας και να διεκδικήσουν:
- Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορονοϊού.

- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου διδακτικού κι επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα με τη σωστή τήρηση των μέτρων. . Συγκεκριμένα για το δικό μας τμήμα είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμη καθηγητή για κάθε ειδικότητα ψυχολογίας, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καθηγητές μας με την διδασκαλία των παραπάνω τμημάτων

- Εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Να δοθούν όλοι οι μεγάλοι χώροι στο Ρέθυμνο στο πανεπιστήμιο για να μπορέσουν να στεγαστούν τα τμήματα που θα δημιουργηθούν ( π.χ. Ο συνεδριακός χώρος του Ξενία , το στέκι πολιτισμού κ.α. ).

- Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και συντήρηση του πανεπιστημίου.

-Κυβέρνηση και διοίκηση να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

-Προμήθεια δωρεάν σε όλους τους φοιτητές του απαραίτητου εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση όπου αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. καθηγητές ή φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες).

- Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, εξασφάλιση στέγασης για όλους τους φοιτητές με επίδομα ενοικίου και προοπτικά ανέγερση και νέων δωρεάν εστιών.
- Πύκνωση των δρομολογίων από και προς το πανεπιστήμιο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

- Στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό μόνιμο προσωπικό.

Κανένας φοιτητής να μη μείνει άλλο στην αναμονή! Η κυβέρνηση εάν το επιτρέψουμε θα αφήσει κλειστά τα πανεπιστήμια και θα μας αναγκάσει να παρατήσουμε τις σπουδές μας.

Τώρα πιο πολλοί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης, να συντονίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε τους όρους για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Κάθε φοιτητής να στηριχτεί στον σύλλογό του, να συμβάλει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή του στη συζήτηση, στη διαμόρφωση διεκδικήσεων, στη λήψη αποφάσεων, στην ενεργή στάση στις κινητοποιήσεις και δράσεις των συλλόγων. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, με οργάνωση της κουβέντας σε κάθε αμφιθέατρο, με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με συντονισμό σε επίπεδο κάθε ιδρύματος να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στις σπουδές, τη μόρφωση και την υγεία.

Απέναντι στην κοροϊδία απαντάμε με οργανωμένο αγώνα.

Οι φοιτητές μαζί με τους Συλλόγους μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να τους επιβάλουμε τα αιτήματά μας, για να ανοίξουν όλα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!"

Κρήτη

Κρήτη: Με δραματική πτώση εσόδων κλείνει η φετινή τουριστική σεζόν

φωτο αρχείου

Τη μαύρη εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη και το οικονομικό αποτύπωμα που άφησε η σεζόν που ολοκληρώνεται σχεδόν, τώρα που βρισκόμαστε στην εκπνοή του Οκτωβρίου,περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Λασιθίου κ.Μανόλης Βαρκαράκης.

Ο κ.Βαρκαράκης μιλώντας στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη έκανε λόγο για τη χειρότερη σεζόν στα χρονικά του Ελληνικού τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας γεγονός που έφερε και δραματική μείωση των εσόδων που έφτασαν μόλις στο 20-25% της περυσινής χρονιάς του 2019.

Η κατακρήμνιση των εσόδων έφερε αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους του τουρισμού από τους προμηθευτές των ξενοδοχείων και τους εργαζόμενους μέχρι τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Και βέβαια, όπως τόνισε ο κ.Βαρκαράκης,στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές καθώς οι περισσότερες έχουν λάβει μηδενικό ποσοστό προκαταβολών για τους τουρίστες που φιλοξένησαν περίπου, δίνοντας το 30% σε διάστημα 60 ημερών, με τους τουριστικούς πράκτορες να μεταθέτουν το υπόλοιπο 70% της εξόφλησης για την άνοιξη του 2021.

Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν δυσχεράνει την θέση πολλών ξενοδοχείων και πολλά από αυτά ίσως αλλάξουν χέρια, επεσήμανε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λασιθίου.

Ουσιαστικά,ανέφερε,δανείζουμε τους τουριστικούς πράκτορες και εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη χρονιά για την οποία όλα είναι ρευστά.

Το κράτος είπε κάνει λόγο για χρηματοδοτικά προγράμματα βοήθειας αλλά τίποτα δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.