Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Συμμετοχή του δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

ρέθυμνο

Η βιώσιμη κινητικότητα και η βιώσιμη ενέργεια, έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν για τον Δήμο Ρεθύμνης αναπτυξιακό πλάνο, το οποίο υλοποιεί εδώ και 10 χρόνια με δράσεις που έχουν στόχο τη διασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης και κάλυψης των αναγκών των δημοτών.
 
Γι' αυτόν τον λόγο συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, την ετήσια ευρωπαϊκή γιορτή που έχει στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στους δήμους όλης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει καθιερωθεί, από το 2002, ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ' επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
 
Σκοπός των δράσεων, που υλοποιούνται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών Αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.
 
Ο Δήμος Ρεθύμνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων χρησιμοποιώντας όλους τους ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες, που υλοποιήθηκαν και κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια και τα αποδίδει στους δημότες και τους επισκέπτες της με τη λογική πλέον της κοινής χρήσης τους για ψυχαγωγία, διασκέδαση, περπάτημα, άθληση, ανάπαυση, Με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται στην ανάγκη της κοινωνίας να κινείται ελεύθερα, να αποκτά πρόσβαση, επικοινωνία και εμπόριο και να χτίζει σχέσεις χωρίς να θυσιάζει τις ουσιώδεις ανθρώπινες ή περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
 
Η πόλη δεν είναι μόνο οι υποδομές και τα οχήματα, κυρίως, είναι η κοινωνία και οι άνθρωποί της -επισημαίνει η δημοτική Αρχή- και γι' αυτόν τον λόγο ενθαρρύνει και αναδεικνύει συνεχώς τις προσπάθειες σύνδεσης όλων των σχεδιαζόμενων έργων, που είναι αναγκαία για τη βελτίωση του αστικού και κοινωνικού εξοπλισμού, με τη φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας η οποία «… προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά στον δημόσιο χώρο και θέτει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον».
 
Αυτός είναι ο λόγος που ο δήμος συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα παρόμοιας φιλοσοφίας, όπως το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ενταγμένο στο HORIZON 2020 και αφορά σε στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές ασφαλείς έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για τους τουρίστες και τους κατοίκους του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα προετοιμάζεται μία πρόταση, που θα υποβληθεί σε περίπου έναν μήνα από την Ελλάδα και την Κύπρο, για τη δημιουργία ενός Ελληνόφωνου Δικτύου Βιώσιμων Πόλεων (GR-CY Civinet), στο οποίο υπάρχει η πρόταση συμμετοχής του δήμου στο ΔΣ του Δικτύου με πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και η συμμετοχή στην επιτροπή «Πρωτοπόρων Βιώσιμων Δήμων» του Δικτύου.

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!