Κρήτη

Ρέθυμνο

Δήμος Ανωγείων: Τα "φώτα" στρέφονται στο Ιδαίον Άντρον

Ιδαίον Άντρον

Επίσκεψη πραγματοποίησαν  τα στελέχη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρυσάνθη Κονταξή και κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος στο σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου ενόψει της έναρξης λειτουργίας του.

Τα δύο στελέχη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη κατέγραψαν τις φθορές που προκάλεσε ο χειμώνας και ο χρόνος ενώ συμφώνησαν ότι τόσο η υπηρεσίες του Υπουργείου και της Εφορίας όσο και ο Δήμος Ανωγείων θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις το συντομότερο δυνατόν για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του χώρου.  

Φέτος ο χώρος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με δύο άτομα, φύλακα και εργάτη συντήρησης.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννης με στελέχη του Υπουργείου
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννης με στελέχη του Υπουργείου

 

Δήλωση Δημάρχου Σωκράτη Κεφαλογιάννη

«Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο ευρύτερος περιβάλλον χώρος του με το οροπέδιό της Νίδας, αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φέτος ξεκινάει επίσημα η λειτουργία του σπουδαίου μνημείου για τους επισκέπτες με την παρουσία φύλακα και εργάτη συντήρησης του χώρου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας διότι το σπήλαιο αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού της χώρας μας.

Τον τελευταίο χρόνο προγραμματίστηκαν από το Υπουργείο πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία.

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου Ιδαίον Άντρον» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-202» συνολικού προϋπολογισμού 607.805,22€ μιας και είχε κριθεί  επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης σειράς στερεωτικών εργασιών για την εξασφάλιση και ανάδειξη εν γένει των χαρακτηριστικών του.

Παράλληλα εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, γεωλογικές, αρχιτεκτονικές  και στατικές για το εσωτερικό του σπηλαίου ώστε με ασφάλεια να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στο εσωτερικό του σπηλαίου. Άμεσα θα έχουμε και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το  ΚΑΣ.

Τέλος έχει προγραμματιστεί η συντήρηση του μονοπατιού και η βελτίωση της προσβασιμότητας του χώρου ώστε να διευκολύνονται στην πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες.»

Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. Από τα Ανώγεια.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της μινωϊκής Κρήτης καθώς συνδέεται μυθολογικά με τον θεό Δία. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φ. Άλμπερ, ενώ μικρής κλίμακας ανασκαφές έγιναν το 1917 από το Στ. Ξανθουδίδη και το 1956 από το Σπ. Μαρινάτο. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και τους Ιωάννη και Έφη Σακελλαράκη, κατά τα έτη 1982-1985, τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα ?.Χ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες στο μονοκινητήριο αεροσκάφος

Ν. Τζανάκης: Ικανοποίηση για το "χρώμα" στον χάρτη- Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη

Γαλλία: Τρεις τραυματίες από την κατάρρευση δύο κτηρίων

Κρήτη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου για το νέο εργατικό ατύχημα στις Μοίρες

εργατικο ατυχημα σκαλωσια

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου για το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα νωρις το πρωί στη Μεσσαρά με θύμα έναν 49χρονο οικοδόμο.

Μέσα από την ανακοίνωσή τους οι οικοδόμοι του Ηρακλείου και με αφορμή το πρόσφατο αυτό συμβάν, τονίζουν για μια ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων του κλάδου.

Η ανακοίνωση: 

"Ένα νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Μεσσαρά. Ήταν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί όταν ένας 49χρονος συνάδελφος οικοδόμος, που εργαζόταν στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκτάριου Μοιρών, χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε από τη σκαλωσιά ύψους περίπου 5 μέτρων, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Ο συνάδελφος, πατέρας δύο παιδιών έχει μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχοντας υποστεί βαριά τραύματα κατά την πτώση του. 

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι η εργοδοσία, μπροστά στα κέρδη της, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, για την ζωή των οικογενειών μας. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική. Από την μία δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχτούμε εν μέσω πανδημίας και από την άλλη η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο, η ανασφάλιστη εργασία θεριεύει και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, αφού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, έχουν φτάσει σε τέλμα, με ελάχιστους επιθεωρητές, που είναι αδύνατον να ελέγξουν όλους τους χώρους δουλειάς.

Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο «να βγει η δουλειά», γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα, υπερασπιζόμαστε την ιδία μας την ζωή. Με τον οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα μας, δυναμώνουμε την φωνή μας και απαιτούμε:

- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε επιθεώρηση εργασίας."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εργαζόμενοι ΠαΓΝΗ: Συνεχίζουν την αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης

Εκπαιδευτικοί: Καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη: Σε μικρά παιδιά τα περισσότερα κρούσματα αλλά και σε οικογένειες