Κρήτη

Ρέθυμνο

Διαχρονικές οι ελλείψεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

παγκόσμια ημέρα υγείας νοσοκομείο ρεθύμνου

 

Από την ΄Ενωση Ιατρών Ρεθύμνου, ο η Ηλιάς Σαμιώτης περιγράφει την "ένδεια" του νοσοκομείου στη διαχείριση περιστατικών της νόσου Covid-19. 

Η επιστολή του:

"Η επιδημία στην χώρα μας ξεκίνησε στις 26  Φλεβάρη που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Από τότε έχει περάσει 1,5 μήνας και η στελέχωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ιατρικό προσωπικό δεν έχει αλλάξει. Γνωρίζετε όλοι ότι διαμαρτυρόμαστε από τον Σεπτέμβριο για την τραγική έλλειψη παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολογων, γιατρών ΜΕΘ και άλλων ειδικοτήτων. Ήρθε Απρίλιος, έφτασε μέχρι εδώ η πανδημία και τίποτα δεν έχει αλλάξει στο μόνιμο ιατρικό δυναμικό της παθολογικής και της πνευμονολογικής κλινικής. Η λύση που βρήκε η διοίκηση είναι ένας γιατρός που έρχεται από το νοσοκομείο Χανίων για να καλύψει από το μεσημέρι και μετά, 7 εφημερίες.

Συγχρόνως το νοσοκομείο Ρεθύμνου με ‘’προφορική’’εντολή της ΥΠΕ, αλλά και την απαίτηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, δημιούργησε μια καινούρια κλινική για την νοσηλεία των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού, στην οποία πρέπει επίσης, να εφημερεύουν οι παθολόγοι ανεξάρτητα από τον αριθμό ασθενών που φιλοξενούνται σ αυτήν. Όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται κατά την νοσηλεία αυτών των ασθενών από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να φορέσει ο γιατρός τον εξοπλισμό, για να τον αφαιρέσει με πολύ πολύ προσοχή και για να τον αλλάζει σε κάθε ασθενή. Και επιπλέον ο ίδιος γιατρός από την κλινική που νοσηλευει τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην συνέχεια, θα πρέπει να πηγαίνει στους νοσηλευόμενους της παθολογικής και στα επείγοντα να εξετάσει άλλους ασθενείς. Στα νοσοκομεία των Χανίων και του Ηρακλείου οι κλινικές αυτές στελεχώθηκαν με ξεχωριστές ομάδες γιατρών με δυο εφημερεύοντες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και από χθες στις εφημερίες των παθολογικών τμημάτων διπλασιάστηκε ο αριθμός των ειδικών που εφημερεύουν. 

Τα νούμερα για το Ρέθυμνο δεν βγαίνουν και υπομονή δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να κάνουμε. Όχι μόνο για μας, για την κούραση και την απελπισία μας, αλλά και για σας όλους που θέλουμε να φροντίσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Όσα μηχανήματα κι αν φέρουν, όσα κρεβάτια κι αν ανοίξουν, δεν μπορούν αυτά να εξετάζουν μόνα τους τον άρρωστο. Χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές και χρειάζονται τώρα. 

Υ.Γ: 1ο Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεν έστειλε ποτέ γραπτή εντολή για την δημιουργία κλινικής που θα νοσηλεύει θετικούς ασθενείς (γιατί άραγε;). 

Και 2ο ενώ η διοικήτρια της ΥΠΕ μας είπε να βρούμε εμείς γιατρό να έρθει στο νοσοκομείο ΜΑΣ και ενώ βρήκαμε ΜΙΑ και μοναδική διαθέσιμη συνάδελφο, δεν την έχει ακόμα μετακινήσει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Και ο σχεδιασμός ο σωστός με βάση τα επιστημονικά δεδομένα απαιτεί και ομάδα αντικατάστασης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, σε περίπτωση καραντίνας ή νόσησης του προσωπικού. Και κάθονται τόσοι άνεργοι γιατροί και νοσηλευτές. Και δουλεύουν, αυτή την δύσκολή ώρα, σ όλη την Ευρώπη, χιλιάδες γιατροί μας, πού τους έδιωξε η ανεργία και η απαξίωση.

Κ Διοικητά, κ Διοικήτρια, η αυτοθυσία και το φιλότιμο έχουν και τα όρια τους. Και αυτά είναι άρρηκτα δεμένα με  τα όρια της υπεράσπισης της ζωής του αρρώστου

Ρεθεμνιώτες, Δεν θα σας καλέσουμε σε διαμαρτυρία, δεν θα σας πούμε κάντε αυτό ή το άλλο. Μόνο πού πρέπει να γνωρίζουμε όλοι την αλήθεια γιατί ‘’εμείς’’  θα νοσηλευτούμε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και μόνο σε αυτό. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει."

Κρήτη

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Oι απόψεις του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό του κτηματολογίου

κτηματολόγιο

Τις απόψεις του  επί του ν/σ για τον «Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» παραθέτει το ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Γεώργιο Στύλιο. 

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Στις 17/6/2021 τελείωσε η δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου που αφορά τον “Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου”

(http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=2703).

Στην πράξη με τις νέες ρυθμίσεις τροποποιούνται κάποια μάλλον “ξεπερασμένα από την σημερινή πραγματικότητα” άρθρα του ισχύοντος Ν2308/1995, αλλά και εισάγονται κάποιες νέες λογικές-πρακτικές λειτουργίας των ενημερώσεων και διορθώσεων των κτηματολογικών δεδομένων, που επηρεάζουν και τον κλάδο των μηχανικών.

Ως μια πρώτη διαπίστωση, λίγο μεν σχετική με το υπό συζήτηση Ν/Σ, αλλά εντελώς εντεταγμένη στην πραγματικότητα που ζουν σήμερα οι συμπολίτες μας, στις περιοχές που υπάρχει ταυτόχρονη ”προανάρτηση” κτηματογραφήσεων και ανάρτηση “δασικών” χαρτών, οι ιδιοκτήτες νοιώθουν ότι είναι “υπό διωγμό”.

Καθυστερήσεις δεκαετιών, καλύπτονται σήμερα με διαδικασίες “εξπρές”, στις οποίες οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τα δικά τους σφάλματα και παραλείψεις (μη σύννομες κατατμήσεις ακινήτων, μερική ανυπαρξία τίτλων, μη σαφή όρια ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή αξία εκμετάλλευσης) όσο και με δυσκαμψίες της νομοθεσίας (νομοθεσία περί δασικών εκτάσεων και τρόπος εφαρμογής της από τις τοπικές Δ/νσεις Δασών, έλλειψη προσωπικού στα κτηματολογικά γραφεία, καθυστερήσεις διορθώσεων εγγραφών κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική!

Τυνησία: Η ΕΕ ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της θεσμικής σταθερότητας