Κρήτη

Πολιτισμός

Η ιστορία "ζωντανεύει" μέσα από τα ντοκουμέντα της βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου

venizelos.jpg

«Ξαναζωντάνεψε» η ιστορία στην επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης της διατομής βιογραφίας “Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης” όπου αναδείχθηκαν μέσα από αυθεντικά προσωπικά και ιστορικά ντοκουμέντα οι μεγάλες πολιτικές αρετές του Βενιζέλου.
 

βιογραφία βενιζέλος

βιογραφία βενιζέλος, by mpeka

Την δίτομη βιβλιογραφία έγραψε ο συγγραφέας Νικόλαος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρουσιάστηκε στην Δημοτική αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» παρουσία εκπροσώπων Αρχών, φορέων και πλήθους πολιτών σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
 

ekdilosi_venizelos.jpg

ekdilosi_venizelos.jpg, by eva

Στην σημαντικότητα των στοιχείων της επιμελημένης έκδοσης που φωτίζουν αλλά και αναδεικνύουν το πολύπλευρο έργο του Εθνάρχη, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν : Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας. Όλοι ωστόσο οι ομιλητές έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια στον συγγραφέα Νίκο Παπαδάκη για την νέα έκδοση, αλλά και συνολικά για το έργο του στο Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Βιτώρος ενώ στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο χρονικό και στην σημαντικότητα της έκδοσης, ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία και στήριξη την Περιφέρεια Κρήτης, όπως και τον Δήμο Ηρακλείου, τον Δικηγορικό σύλλογο για την επιτυχημένη συνδιοργάνωση.
 

arnaoytakis.jpg

arnaoytakis.jpg, by eva

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, είπε ότι, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή η Περιφέρεια Κρήτης,  συμμετέχει στην παρουσίαση της δίτομης βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός συγγραφικού έργου που φωτίζει τη ζωή ενός μεγάλου Κρητικού, καθώς μέσα στις σελίδες των δύο βιβλίων, ξεδιπλώνεται το προσωπικό ημερολόγιο μιας σπουδαίας προσωπικότητας, της σημαντικότερης για τη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία. Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο πρόσωπο του συγγραφέα, τόνισε πως ο αγαπητός Νίκος Παπαδάκης τίμησε αλλά και τιμήθηκε μέσα από αυτό το έργο, και ότι με τη συνέπεια που τον διακρίνει και το ακούραστο ιστορικό του πνεύμα επιτρέπει παράλληλα, να αναδειχθούν μέσα από αυθεντικά προσωπικά και ιστορικά ντοκουμέντα οι μεγάλες πολιτικές αρετές του Βενιζέλου. «Συμβάλλετε έτσι καθοριστικά στη διατήρηση και προώθηση της ιστορικής μνήμης, χωρίς την οποία κανένα έθνος δεν επιβιώνει ούτε αποκτά ταυτότητα. Και χωρίς εθνική ταυτότητα στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης χάνεται η αυθυπαρξία ενός λαού.» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Νίκο Παπαδάκη, προσθέτοντας, ότι, στις εκατοντάδες σελίδες της βιογραφίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως το όραμά του Βενιζέλου, συμβάδιζε συνήθως με τη στάθμιση της διεθνούς συγκυρίας και την αξιοποίηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος της χώρας του.
Κλείνοντας, όπως είπε ο κ Αρναουτάκης, «θέλω να επισημάνω, πως με την κυκλοφορία αυτής της πολιτικής βιογραφίας, οι αναγνώστες, αδιαμφισβήτητα, θα συμφωνήσουν ότι ο Βενιζέλος υπήρξε αριστοτέχνης της έγκαιρης ενέργειας. Απόδειξη του ρεαλισμού και της ευελιξίας που διέθετε υπήρξε το γεγονός ότι, ενώ ως επαναστάτης του Θερίσου αγωνιζόταν για την ταχεία ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, λίγα χρόνια αργότερα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντιτάχθηκε στην πραξικοπηματική είσοδο των Κρητών αντιπροσώπων στη Βουλή των Ελλήνων. Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης θερμά συγχαρητήρια για το έργο σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει και θα πάρει φως από τη μεγάλη προσωπικότητα του Βενιζέλου, για να φωτίσει για πολλές δεκαετίες την ιστορική και πολιτική επιστήμη διευκολύνοντας το έργο των σύγχρονων μελετητών, για τους οποίους από σήμερα αποτελείτε σημαντική πηγή γνώσης και αλήθειας.»
 

lamprinos.jpg

lamprinos.jpg, by eva

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Νικόλαος Παπαδάκης,  ως Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», από την σύστασή του, το 2000, έως σήμερα, επιτελεί καθοριστικό ρόλο στην αποτίμηση τού έργου τού κορυφαίου Έλληνα πολιτικού. Και του οφείλουμε αληθινές ευχαριστίες για αυτό.
Η πρόσφατη κυκλοφορία της δίτομης έκδοσης του Νίκου Παπαδάκη: Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης, συνδυάζοντας τους τομείς της ιστοριογραφίας, της βιογραφίας, και του πολιτικού δοκιμίου, έρχεται να επιβεβαιώσει τις πολύπτυχες ικανότητες του συγγραφέα: την ιστορική και αφηγηματική του επάρκεια, τον εντοπισμό του ουσιώδους, τον πολύχρονο ερευνητικό του μόχθο  – στοιχεία που, μαζί με την αγάπη και τον θαυμασμό του για τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, δημιούργησαν ένα έργο αληθινά αξιοθαύμαστο.  Η έκδοση αυτή διατρέχει όλη την ζωή του Βενιζέλου: από τα παιδικά του χρόνια έως τον θάνατό του, καλύπτοντας ταυτόχρονα την Κρητική Ιστορία από τα τέλη τού 19ου αιώνα, και συνολικά την Ελληνική Ιστορία των τεσσάρων πρώτων δεκαετιών του 20ού. Οι αναγνώστες της, χάρις στον μόχθο του Νίκου Παπαδάκη, θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν αναρίθμητες όψεις από την μεγάλη ιστορική περίοδο που κάλυψε με την δράση του ο Βενιζέλος. Μια μορφή, που, με τα απαράμιλλα πολιτικά και ανθρώπινα χαρίσματά της, πιστεύοντας ακράδαντα στην δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό, διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και σφράγισε για πάντα την μοίρα της χώρας μας».
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία

κορωνοϊός νοσοκομείο

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σήμερα Πέμπτη 15/4, νοσηλεύονται συνολικά 164 άτομα, εκ των οποίων τα 24 σε ΜΕΘ (οι 22 διασωληνωμένοι), και οι 140 σε κλινικές covid, ενώ χθες, νοσηλεύονταν 167 ασθενείς, και 23 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά:

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ και 47 σε κλινική Covid

Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 5 ασθενείς στη ΜΕΘ και 28 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 6 ασθενείς στη ΜΕΘ και 38 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύεται 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 24 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη ΜΕΘ και 1 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 100 στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο πολύπαθος κόμβος αργεί ακόμη - Πότε φεύγουν οι εγκαταστάσεις από τα Λινοπεράματα

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξάνονται οι γονείς που αντιδρούν - Εκτός σχολείου τα παιδιά τους

Τουρισμός: Τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων στο σχέδιο για πιλοτικό άνοιγμα