Κρήτη

Πολιτισμός

«Αριάδνη: Ξετυλίγοντας τον μίτο» - Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας

αριαδνη εκθεση ζωγραφικη 1.jpg

25 έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας δίνουν μία άλλη οπτική στην Αριάδνη σε μία έκθεση που πραγματοποιείται από 14 έως 21 Δεκεμβρίου στο καφέ – μπαρ «Ενοδία» στο Ηράκλειο.
Πρόκειται για την έκθεση «Αριάδνη: Ξετυλίγοντας τον μίτο» που πραγματοποιούν οι εικαστικοί Καδιανή Βελιγραντάκη και Στέλλα Σκουτέλη και η  φωτογράφος Τόνια Αυγουστάκη.

«Η Αριάδνη, ο μίτος, ο ικέτης, η ιέρεια, οι τελετές για την υποδοχή των εποχών, δεν είναι ένας μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί, ακολουθεί τα βήματα μας σ' ένα μηχανοκίνητο κόσμο. Εμείς, τα εργαλεία μιας "καλοσυντηρημένης" μηχανής του δυτικού κόσμου, προγραμματιζόμαστε για την επιφάνεια των πραγμάτων...
Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Δεν κυλούσαν έτσι αδιάφορα οι εποχές. Τότε που ο άνθρωπος δικαίωνε κάθε υψηλή έννοια της υπόστασης του… γιατί κοιτούσε ψηλά! Άνω έθρωσκεν… γιατί αυτή ήταν η πατρίδα του αλλά και ο προορισμός του.

Σ' αυτή την έκθεση, σ' αυτό το ταξίδι που αποτελείται απο 25 έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας και μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, ο θεατής καλείται να συμμετέχει, ξετυλίγοντας το μίτο για το δικό του ταξίδι στο φως. Περνώντας από τα δύσβατα μονοπάτια του δικού του "μεγάλου κόσμου", στα μονοπάτια της μητέρας γης, που τόσο απλόχερα συνεχίζει να μας δίνει τα δώρα της προσφέροντας μας το καταφύγιο, το οξυγόνο, τους καρπούς της», αναφέρουν οι καλλιτέχνιδες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

αριαδνη εκθεση ζωγραφικη.jpg

αριαδνη εκθεση ζωγραφικη.jpg, by lamprakis

Εγκαίνια και παράλληλες δράσεις
Στις 14 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με ένα χορευτικό δρώμενο – αυτοσχεδιασμό από την χορεύτρια – χορογράφο Γιούλη Κωστάκη με συνοδεία ζωντανής μουσικής (κρουστά) από τον Γιώργο Τζωρτζάκη.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι εκδηλώσεις:
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30: 
«Η Αριάδνη και οι σημερινές της ερωτήσεις» - ομιλία από την ξεναγό Αρετούσα Ιερωνυμάκη.
Στις 18.30: Συστημική αναπαράσταση με θέμα «Λαβύρινθος: Η άκρη του νήματος» πραγματοποιεί η ψυχολόγος Άννα Χρυσουλάκη.
Σάββατο στις 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00: «Εισαγωγή στις Αιγαιακές γραφές» από τον δρ Μηνάς Τσικριτσής.
Κυριακή στις 20 Δεκεμβρίου και ώρα  17.30: «Στο περιβόλι των Μινωιτών» - ομιλία από την ξεναγό Στέλλα Σκουτέλη.
Στις 18.30: Βιωματικό εργαστήρι βασισμένο στις δεήσεις των Μινωϊτών από την yoga therapist Αρετή Καρατζίκου.

Κρήτη

Κρήτη: Αυτό είναι το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα

Διαφορετικός θα είναι και φέτος ο εορτασμός του Πάσχα εξαιτίας της πανδημίας. Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν νωρίτερα, όπως και το "Χριστός Ανέστη", ενώ αυστηρά θα είναι τα μέτρα προστασίας.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά από ομόφωνη απόφασή Της, ανακοινώνει ότι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, για τις βραδινές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, θα τηρηθεί το παρακάτω ωρολόγιο Πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ.ΤΡΙΤΗ - Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ - Ακολουθία του Νιπτήρος: ώρα έναρξης 19.00’

Μ. ΠΕΜΠΤΗ - Ακολουθία των Θείων Παθών: ώρα έναρξης 18.30’

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου - περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους Ιερούς Ναούς: ώρα έναρξης 18.30’

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ - Κωδωνοκρουσία σε όλους τους Ι. Ναούς στίς 20.30’ καί στη συνέχεια η Ακολουθία της Παννυχίδος, η Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

H Eκκλησία της Κρήτης προσκαλεί τον λαό του Θεού να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας, όπου ο ουράνιος πνευματικός κόσμος συναγάλλεται και συνευφραίνεται με τον επίγειο και ορατό κόσμο μας.

Η Εκκλησία της Κρήτης, για άλλη μια φορά, προτρέπει τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα που θεσπίζει η Ελληνική Πολιτεία, με υπευθυνότητα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, κατά τη συμμετοχή τους στις Ι. Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο - κορωνοπάρτι: Ξεσάλωσαν μέσα στο Πανεπιστήμιο