Κρήτη

Λασίθι

Τυμπάκι: "Κραυγή" αγωνίας για τα κηπευτικά

Κηπευτικά

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου αναλύει τη δεινή θέση των αγροτών- ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης εξαιτίας των συνθητών της πανδημίας: 

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

Η πανδημία έχει γονατίσει τον βιοπαλαιστή αγρότη κηπευτικών, που μένει χωρίς προστασία! Η τιμή της ντομάτας στις γιορτές δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά/κιλό. Το ίδιο συνέβη με τα αγγούρια, μέχρι και πριν 2 μήνες από τις γιορτές, που κυμαίνονταν στα 25 λεπτά/κιλό. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η πιπεριά, που παρόλο που εξάγεται, ο μέσος όρος της τιμής της είναι 70 λεπτά/κιλό, που αγγίζει το κόστος! Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.), κάνουν την επιβίωσή μας ακόμη δυσκολότερη. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δρόμους με διόδια, χωρίς υπαλλήλους και σε περίοδο που η κίνηση είναι περιορισμένη και τα έξοδα συντήρησης μειωμένα, απολαμβάνουν εγγυημένα κέρδη! Χρηματοδοτήσεις με τη «σέσουλα» σε βιομηχάνους που και μέσα στην πανδημία είχαν τεράστια κέρδη!

Η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος μας, με την ενίσχυση/δανειοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου μόνο ένα μέρος των αγροτών εντάχθηκε. Πρόκειται για πρωτοφανή αδικία, που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών. Επιπλέον τα κριτήρια (μείωση 20% του φετινού τζίρου σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς) που τέθηκαν για την επιστρεπτέα, οδήγησαν σε άδικους αποκλεισμούς αγροτών, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι όπως ο πολύ χαμηλός τζίρος αναφοράς λόγω φυσικών καταστροφών.

Για να κερδίσουμε έστω και κάτι χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε οργανωμένα. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γιατί έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας! Ζητάμε από το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου να υιοθετήσει τα αιτήματά μας, να πάρει πρωτοβουλίες αγώνα! Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού να στηρίξει πολιτικά τα αιτήματά μας! Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

Έστω και τώρα, να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας όλοι οι αγρότες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και να προβλεφθεί η ένταξη όλων σε αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Κάλυψη των ζημιών των παραγωγών λαϊκών αγορών που τα προϊόντα τους έμειναν αδιάθετα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κρατική χρηματοδότηση για όσο διάστημα διαρκεί το «lockdown».

Απαγόρευση εισαγωγών στα κηπευτικά που οι ίδιοι παράγουμε που είναι μέτρο για να «πέσουν» οι τιμές των ντόπιων στα τάρταρα.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα/εφόδια/είδη συσκευασίας. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ).

Στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την αντιμετώπιση καθημερινών εργατικών ατυχημάτων σε αγροτικές εργασίες, με λειτουργία σε 24ωρη βάση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - κορωνοϊός: 16 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)

 

Κρήτη

ΑΔΜΗΕ: Τέθηκε σε λειτουργία το υπερσύγχρονο σύστημα STATCOM στην Κρήτη

admie_statcom_crete.jpg

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η ηλέκτριση του υπερσύγχρονου συστήματος STATCOM στον Υποσταθμό «Ηράκλειο ΙΙΙ» στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση STATCOM στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την οποία επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η δυναμική ρύθμιση της τάσης του Συστήματος της Κρήτης.

Οι λειτουργικές δοκιμές του συστήματος ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου 2021 σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η νέα εγκατάσταση διασφαλίζει την ευσταθή λειτουργία του συστήματος της Κρήτης, επιτρέποντας την απόσυρση των παλαιωμένων και ρυπογόνων τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μόλις το νησί διασυνδεθεί πλήρως με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το STATCOM Ηρακλείου περιλαμβάνεται στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και συγχρηματοδοτείται με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Με την κατασκευή και λειτουργία του STATCOM στο Ηράκλειο Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο για την άρση την ενεργειακής απομόνωσης του νησιού. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ώστε να εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο Διαχειριστής συνεχίζει με προσήλωση τα έργα του με στόχο τη θωράκιση και τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».

ειδησεις σημερα 

ΑΔΜΗΕ: Ρεκόρ επενδύσεων το 2020 με ... άρωμα Κρήτης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Περιφερειακής Επαρχιακής Οδού Χανίων-Κισσάμου

Ηράκλειο - κορωνοπάρτι: Ξεσάλωσαν μέσα στο Πανεπιστήμιο