Κρήτη

Λασίθι

Στο τραπέζι τα προβλήματα των αρχαιολογικών χώρων της Ιεράπετρας

ιεραπτρα,δημαρχος

Θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους στο Δήμο Ιεράπετρας, την ανάδειξη και την συντήρησή τους, αλλά και τις εργασίες των ανασκαφών συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κα. Χρύσα Σοφιανού στον Δήμο Ιεράπετρα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται με στόχο την συντήρηση αλλά και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, κατά την εν λόγω συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μάνος Λουτσέτης, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, κ. Κώστας Περβολαράκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αρχαιοτήτων, κ. Γιάννης Ροβιθάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε αναλυτικά η εξέλιξη των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, τη συζήτηση απασχόλησε η ανάδειξη και συντήρηση του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η αρχαιολογική συλλογή, οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο φρούριο Καλέ, αλλά και οι ανάγκες που υπάρχουν για τη συντήρηση και ανάδειξη άλλων κτιρίων, όπως το Σπίτι του Ναπολέων κ.α.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος ένας από τους άμεσους στόχους του Δήμου είναι η ανάδειξη των παλαιών ιστορικών κτιρίων που υπάρχουν στην πόλη της Ιεράπετρας . Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου σε συνεργασία και με την Εφορία Αρχαιοτήτων οι απαιτούμενες μελέτες.

Παράλληλα, την τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού στο ενετικό φρούριο του Καλέ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι εργασίες πραγματοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας αφορούν τον εσωτερικό φωτισμό του φρουρίου, καθώς και τον δομών που υπάρχουν σε αυτό και αναμένεται να λύσουν πολλά από τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν.

Αναφορικά με το φρούριο του Καλέ, η κ. Σοφιανού αναφέρθηκε στην μελέτη συντήρησης που έχει εκπονηθεί και στην προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος που θα υποστηρίξουμε την ένταξή του στο νέο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων.

Κατά τη συνάντηση έγινε λόγος επίσης για το σπίτι του Ναπολέοντα. Όπως αναφέρθηκε απαιτούνται παρεμβάσεις βελτίωσής του προκειμένου αυτό να γίνει επισκέψιμο και βέβαια να ενταχθεί ως προορισμός σε συνεννόηση και με τη Γαλλική Πρεσβεία.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη πρόταση για δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου σε κεντρικό σημείο της Ιεράπετρας. Πρόκειται για μια παρέμβαση που, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, θα έχει ως σκοπό να συγκεντρωθούν τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι διάσπαρτα αυτή τη στιγμή σε σημεία της πόλης και να φιλοξενηθούν σε ένα κατάλληλο και σωστά διαμορφωμένο σημείο, ενισχύοντας παράλληλα την ταυτότητα της πόλης.

Απώτερος στόχος, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αφού πρώτα ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιότητων, κα. Σοφιανού, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αρχαιοτήτων, κ. Ροβιθάκη, είναι μέσα από την συλλογική προσπάθεια να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις, για να διαφυλάξουμε αλλά και να αναδείξουμε τα σπουδαία μνημεία του ιστορικού μας παρελθόντος, δίνοντας τους μια αξιόλογη θέση στο παρόν.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Αίτημα να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του Ιάκωβου Τσούνη

ιάκωβος τσούνης

Αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, για να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος δώρησε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέθεσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που κατατέθηκε στο Σώμα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή μας υποβάλλουμε πρόταση-αίτημα ονοματοδοσίας οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Ιακώβου Τσούνη».

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821,  Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη  περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. 

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Έγινε πανελλήνια γνωστός όταν δώρισε σχεδόν όλη τη περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μόλις δύο μήνες πριν τον θάνατό του.

  Μετά από σταδιακή επιδείνωση της υγείας του απεβίωσε στις 10 Απριλίου 2021 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου και νοσηλευόταν.  

Εκ μέρους όλων των μελών της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης πιστεύουμε ότι η συμβολή τέτοιων Ελλήνων, αξίζει να είναι αξιομνημόνευτη στο διηνεκές και προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει το να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για θάνατο Τσούνη: «Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της»

Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις