Κρήτη

Λασίθι

"Πληρώστε για να βλέπετε τηλεόραση" λένε σε Δήμο της Κρήτης

τηλεόραση

Με πειθαρχικές διώξεις και τσουχτερά πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απειλείται ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου (δείτε εδώ) μετά από έγγραφη ενημέρωση της Επιτροπής ότι αν δεν σταματήσει άμεσα (εντός 15 ημερών) η τηλεοπτική αναλογική μετάδοση τηλεοπτικών καναλιών τότε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, για παράβαση του νόμου τηλεπικοινωνιών! 

Οπως λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών"» ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης: «Στην ουσία μας ζητείται να αφήσουμε τους κατοίκους μας χωρίς τηλεόραση, αφού είναι γνωστό πως το ψηφιακό σήμα της Digea δεν καλύπτει την περιοχή μας.

»Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας και έχει απασχολήσει συνολικά το δίκτυο των 31 ορεινών δήμων της χώρας».

Και συνεχίζει:

Ξέρουμε πως ο δήμος “παρανομεί” αλλά δεν πρόκειται να κλείσουμε τους αναλογικούς αναμεταδότες αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Στα 18 χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου κατοικούν περίπου 3.500 άνθρωποι. Οι μισοί εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών και ειδικά τον χειμώνα που πιάνει εδώ μισό μέτρο χιόνι η τηλεόραση είναι η μόνη τους παρηγοριά. Χώρια που πληρώνουν σταθερά την ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και σε περίπτωση διακοπής της μετάδοσης θα συνεχίσουν να πληρώνουν για κάτι που δεν τους παρέχεται.

Η υπόθεση της ελλιπούς κάλυψης του ψηφιακού σήματος πράγματι δεν είναι καινούργια και έχει απασχολήσει και άλλους δήμους της Κρήτης.

Προ μηνών, οι Δήμοι Καντάνου - Σελίνου και Κισσάμου απέστειλαν εξώδικο στην Digea για τα μεγάλα «τυφλά σημεία» που αφήνει το ψηφιακό σήμα στα ορεινά των Χανίων, ενώ παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ορεινές περιοχές του Δήμου Βιάννου, στο νότιο Ηράκλειο, ακόμα όμως και κάποιες περιοχές της αμιγώς τουριστικής Ελούντας, στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Το κόστος στους δήμους

Από την αρχή της εκπομπής του ψηφιακού σήματος, ο στόχος της Digea, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, ήταν το κόστος για τα κατά τόπους ψηφιακά κέντρα, στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, να καλυφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο οι δήμοι αντιδρούν καθώς πρόκειται για μεγάλα κονδύλια, ενώ προκύπτει και νομικό θέμα αφού στην ουσία μέρος του κόστους για τα «δωρεάν» κανάλια θα μετακυλιστεί στους δημότες.

«Ψάξαμε το θέμα και διαπιστώσαμε πως ακόμα και αν είχε ο δήμος τα χρήματα να εγκαταστήσει ψηφιακά κέντρα, δεν θα μας ενέκρινε τη δαπάνη το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρόκειται για όφελος που θα έχει μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιάννης Στεφανάκης.

Προβληματισμό, τέλος, προκαλεί και ο χρόνος της επιθετικής αυτής κίνησης προς τους δήμους από την πλευρά της Digea, καθώς ήταν γνωστό ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακόμα (υπό την ανοχή των αρχών) δεκάδες αναλογικοί αναμεταδότες σε περιοχές που η εταιρεία δεν καλύπτει ψηφιακά.

Κάποιοι θεωρούν την πίεση αυτή ως ένα από τα όπλα των καναλαρχών στη μάχη με την κυβέρνηση ενόψει της δημοπρασίας για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα σχολικά γεύματα

Σωκράτης Βαρδάκης

Για την αιφνιδιαστική διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος των σχολικών γευμάτων και για το τι προτίθενται να κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότηση και συνέχισή του, παρενέβει κοινοβουλευτικά με ερώτησή προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών με πρωτοβουλία των βουλευτών και Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Ν. Φίλη, Μ. Θραψανιώτη, Ολ. Γεροβασίλη και Σ. Βαρδάκη.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων απαξιώνεται με την  προσωρινή  διακοπή του, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων και δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μηχαηλίδου, έχει ευθύνες για την συγκάλυψη του σκανδάλου που έχει προκύψει, με τον παράτυπο και σκανδαλώδη εμβολιασμό κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από την Δευτέρα 1η Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές,  μένουν εκτός του προγράμματος σίτισης, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. Ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι ο αριθμός, που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  Οι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα προβάλλει στις μαθητικές κοινότητες την αξία της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, ενώ συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Φέτος συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προβεί έγκαιρα στις  απαραίτητες  διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα την καταστροφική, όπως φαίνεται για τους μαθητές, καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Και ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31.12.2020 και αριθμό φύλλου 5886 είχε δημοσιευθεί ο πίνακας με τα 1.352 Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, η καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασης αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικό-κοινωνική συγκυρία.

Επιπλέον, είναι  άγνωστο το αν και πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Η σύγκλητος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 - Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους