Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Μαρτυρία ψαρά για τον θάνατο του 61χρονου ψαροντουφεκά

Χάρης Φωτιάδης

Φως στα αίτια ενός πολύ δυσάρεστου περιστατικού που στοίχισε τη ζωή σε ένα έμπειρο ψαρά από την Ιεράπετρα ο οποίος είχε πάει για ψαροντούφεκο στον Ξερόκαμπο Σητείας έρχεται να δώσει η μαρτυρία ενός ατόμου που βρισκόταν στην περιοχή χθες το απόγευμα και ήταν ένα από τους πρώτους που κλήθηκε να βοηθήσει στην επιχείρηση ανεύρεσης του 61χρονου Χάρη Φωτιάδη.

Ο Μάνος,  κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι περιγράφοντας τα όσα έγιναν χθες από νωρίς το απόγευμα ως αργά το βράδυ την ώρα που άνδρες του Λιμεναρχείου Σητείας εντόπισαν τον άτυχο άνδρα λίγα μέτρα από την ακτή.

Ο ίδιος ψάρευε με βάρκα στην περιοχή και περίπου στις 5 το απόγευμα γυρνώντας προς την ακτή, είδε τη σημαδούρα του 61χρονου να πλέει μόνη της χωρίς να φαίνεται κάποιος να ψαρεύει σε μια ακτίνα 100 μέτρων. Από το σημείο πέρασε όπως λέει βιαστικά και μαζί με το φίλο του δεν έδωσαν μεγάλη σημασία, θεωρώντας πως κάποιος θα είχε δέσει τη σημαδούρα και θα ψάρευε τριγύρω κάτι που συνηθίζεται. Τελικά φαίνεται πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι και ο 61χρονος πιθανότατα είχε χάσει ήδη τη ζωή του λίγο νωρίτερα.

Όπως λέει ο  Μάνος περίπου στη 1 το μεσημέρι ο 61χρονος είχε πάρει τηλέφωνο άλλο κάτοικο της περιοχής να ρωτήσει πληροφορίες για τον καιρό πριν ξεκινήσει από την Ανατολή, κάτι που δείχνει πως είναι πολύ πιθανό ο Χάρης Φωτιάδης να έχασε τη ζωή του το μεσημέρι λίγο πριν τις 5.

Ο 61χρονος ήταν γνωστός στην περιοχή αφού ψάρευε συχνά και έτσι είχε γίνει αντιληπτή από νωρίς η παρκαρισμένη άσπρη κλούβα του.

Η γυναίκα του, όπως λέει, ήταν η πρώτη που ειδοποίησε τις αρχές όταν ήρθε η νύχτα και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του και έτσι περίπου στις 10 το βράδυ από το λιμεναρχείο Σητείας ζητήθηκε από τον ίδιο να δει αν βρίσκεται η κλούβα του στην παραλία και μόλις εντοπίστηκε, οι άνδρες του Λιμενικού έφτασαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις έρευνες.

Τελικά πολύ γρήγορα, σε περίπου 1 ώρα και χωρίς να χρειαστεί θαλάσσια έρευνα, εντοπίστηκε η σωρός του κοντά στην ακτή, με τον 61χρονο να βρίσκεται χωρίς τη μάσκα του και έχοντας βγάλει την κουκούλα του. Στοιχεία που όπως λέει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 61χρονος μάλλον αισθάνθηκε αδιαθεσία βγήκε στην επιφάνεια και πιθανόν να κολύμπησε προς την ακτή.

Όλα τα σενάρια πάντως παραμένουν ανοιχτά και έτσι ο Λιμενάρχης Σητείας ζήτησε από τον ίδιο να βουτήξει σήμερα στο σημείο που είδε τη σημαδούρα ώστε να φανεί μήπως βρεθεί κάποιο άλλο στοιχείο, όπως για παράδειγμα το αν προσπαθούσε να βγάλει κάποιο ψάρι και πνίγηκε στο βυθό.

Τελικά, νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση με το πόρισμα να αναφέρεται σε καθαρό πνιγμό για τον άτυχο ψαροντουφεκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο 30χρονος

Περιφέρεια Κρήτης: Καταδικάζει τις προκλήσεις των “ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών” υμνητών των Ναζί

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο