Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Κάνουν έκκληση για λογική χρήση του νερού

Νερό

Το πρόβλημα του νερού είναι εκτεταμένο και απασχολεί όλη την κοινωνία της Κρήτης

Με αυτό το δεδομενο η Δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου στους πολίτες ζητά να γίνεται λογική χρήση του νερού για να μην υπαρξουν διακοπές υδροδότησης το καλοκαίρι  

«Η Υπηρεσία κάνει γνωστό ότι φέτος στο Ν. Λασιθίου και ειδικότερα στο Δήμο μας, υπήρξαν περιορισμένες βροχοπτώσεις, που είχαν ώς αποτέλεσμα η αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων του υπόγειου υδροφορέα να είναι ελλειματική.

Για τον λόγο προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή υδροδότηση καθ΄όλη της διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, παρακαλεί τους πολίτες να προβαίνουν σε λογική χρήση του νερού, διαφορετικά θα αναγκαστεί να προβαίνει σε τμηματικές διακοπές του δικτύου υδροδότησης, ώστε η έλλειψη του πολύτιμου αυτού αγαθού, να μην επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εξ΄άλλου σε έγγραφο που αποστέλεται προς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρακαλεί με απλές και συντονισμένες ενέργειες να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην εξοικονόμηση νερού», καταλήγει η σχεττική ανακοινωση.

Η επιστολή

Την ίδια ώρα επιστολή απεστειλε και ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου Γιάννης Πεδιαδίτης, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Φέτος στην περιοχή του Νομού Λασιθίου και ειδικότερα στο Δήμο μας, μετρήθηκαν πολύ χαμηλά ύψη βροχοπτώσεων, με συνέπεια η αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων του υπόγειου υδροφορέα να είναι ελλειμματική. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μήνα της άνοιξης και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχει ανέβει κατακόρυφα και παράλληλα ανοίγει η τουριστική περίοδος, οπότε οι ανάγκες σε πόσιμο νερό αυξάνονται κατακόρυφα.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία μας σχετικά με την επάρκεια του νερού τους επόμενους μήνες και απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με απλές συντονισμένες ενέργειες κατά τη λειτουργία τους, να συμβάλουν όλοι στην εξοικονόμηση νερού.

Προς τούτο παρακαλούμε να γίνει άμεσος έλεγχος και επισκευή:

α) Στις εγκαταστάσεις ύδρευσης δημοσίων κτιρίων.

β) Σε δίκτυα άρδευσης, χρονοδιακόπτες των κοινόχρηστων χώρων, πρασιές του αστικού ιστού της πόλης και σε αύλειους χώρους δημοσίων κτιρίων.

γ) Υδραυλικών υποδομών σε γήπεδα, αθλητικούς χώρους, του Κολυμβητηρίου κλπ.

δ) Στις εγκαταστάσεις ντουζ παραλιών, όπου επιβάλλεται η χρήση συσκευών ελεγχόμενης παροχής (μπουτόν).

ε) Στο σύστημα ύδρευσης της μαρίνας.

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα νερού είναι πολύτιμη και ευελπιστούμε στη συνεργασία όλων των φορέων με στόχο τη μείωση διαρροών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία κατά τη θερινή περίοδο».

 
 

Κρήτη

Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

φωτο αρχείου

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος ΒΟΑΚ αποκάλυψε στο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη μετά την ενημέρωση που είχε στο υπουργείο Υποδομών από τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού.

Όπως είπε ο κ.Κουράκης ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία σηράγγων μήκους 40 χιλιομέτρων στο τμήμα του νέου Βόρειου άξονα από Νεάπολη μέχρι Χανιά ενώ στο πλαίσιο της νέας χάραξης θα κατεδαφιστούν και όλες οι υπάρχουσες γέφυρες και θα κατασκευαστούν νέες σύγχρονων προδιαγραφών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο τμήμα Χανιά Χερσόνησος θα μπει σε περιβαλλοντική διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021 ενώ νωρίτερα τον Φλεβάρη το τμήμα Χερσόνησος -Νεάπολη.

Το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος ανασχεδιάζεται και έχουν προκηρυχθεί οι γεωτεχνικές μελέτες ενώ παράλληλα προβλέπεται η ασφαλτόστρωση της παλαιάς εθνικής οδού απ όπου θα διεξάγεται η κυκλοφορία όταν θα κατασκευάζεται το έργο του ΒΟΑΚ.

Μέχρι τη Σητεία ο νέος δρόμος

Σύμφωνα με τον κ.Κουράκη δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου να φτάσει μέχρι τη Σητεία και θα προκηρυχθεί νέα μελέτη για όλο το τμήμα που θα συμπεριλαμβάνει τις έτοιμες μελέτες όπως το Καλό Χωριό – Παχειά Άμμος.

Επίσης προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Τούνελ προβλέπονται και στο τμήμα δυτικά του Ηρακλείου προς Φόδελε, ενώ το νέος αυτοκινητόδρομος σε όλο το μήκος του θα έχει διαχωριστικά στηθαία,δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράλληλους δρόμους, νέους κόμβους, και ηλεκτροφωτισμός σε αυτούς.

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Ζούσε ξεχασμένος από όλους, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα...

Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Στην Ανακρίτρια ο Νορβηγός