Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γιατί είναι σε απόγνωση οι αποσταγματοποιοί

Image
ρακοκάζανο καραβελάκης
 clock 23:10 | 30/10/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί, υφιστάμενοι την πίεση που ασκεί από τη μια ο κρατικός έλεγχος και από την άλλοι οι βιομήχανοι ποτοποιοί. Ουδείς, ακόμη και οι οργανωμένοι σύλλογοι αποσταγματοποιών, γνωρίζει τι επιφυλάσσει το αύριο για το παραδοσιακό ρακοκάζανο.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι από την έναρξη της αποστακτικής περιόδου, φέτος, οι καζανάρηδες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο περιορισμό στον τρόπο που λειτουργούν τα καζάνια τους. Αν και ο σχετικός νόμος δεν είναι πολύ σαφής, οι τελωνειακές αρχές επιβάλουν ένα επάλληλο σφράγισμα και ξεσφράγισμα του καζανιού, εάν η απόσταξη των στράφυλων που διαθέτει ένας  καζανάρης δεν είναι συνεχής μέχρι εξάντλησης του χρόνου απόσταξης που έχει λάβει, βάσει της δήλωσης παραγωγής σταφυλιών που έχει καταθέσει.
Εάν δηλαδή κάποιος ξεκινήσει απόσταξη δεν μπορεί να σταματήσει πέραν των δύο – τριών ημερών, αλλιώς θα πρέπει να προσκομίσει πάλι τον άμβυκα στο Τελωνείο για να σφραγιστεί και να επιστρέψει να τον ξεσφραγίσει όταν θα μπορέσει να συνεχίσει την απόσταξη. Αυτό όμως αποτελεί μαρτύριο για τον κάτοικο ενός απομακρυσμένου χωριού, π.χ. του Ορεινού ή του Σταυροχωρίου, που πρέπει να φορτώσει τον άμβυκα στο λεωφορείο, να φτάσει μέχρι την Ιεράπετρα και από κει να πάρει άλλο λεωφορείο να πάει στον Άγιο Νικόλαο για να το σφραγίσει στο Τελωνείο και από εκεί να επιστρέψει πάλι πίσω και να το επαναλάβει σε μερικές μέρες ξανά, τόνισε ο κ. Καναβάκης.
 
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ο κ. Καναβάκης εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την έκβαση της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή των Ελλήνων και ξένων μεγαλοποτοποιών, για τη διακριτική φορολογική μεταχείριση της κρητικής ρακής. Η παραπομπή κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αναμένεται να εκδικαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Εντούτοις, ως κλάδος δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τον τρόπο χειρισμού του θέματος, ούτε για τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση, στη δίκη στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Καναβάκης είπε ότι «δυστυχώς, τα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας – Τροφίμων δεν θέλουν να συνεργαστούμε στο μείζον αυτό ζήτημα, αλλά αυτοί επί άλλων τυρβάζουν…  Εμείς, ως σύλλογος Λασιθίου μαζί με του Ηρακλείου, ζητήσαμε να κάνομε παρέμβαση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του μέλους του σωματείου μας, το νομικό Αντώνη Βγόντζα, αλλά αρνήθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν αφορά τους συλλόγους, αφού είναι μια διαφορά μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…».
Παλαιότερα, όταν πάλι το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα πριν από μια επταετία περίπου, ο κ. Βγόντζας είχε συμμετάσχει τότε στη σχετική διαπραγμάτευση και μάλιστα αποσοβήθηκε μια αρνητική εξέλιξη ως προς το ζήτημα που επανέρχεται τώρα οξύτερο, είπε ο κ. Καναβάκης, τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός βουλευτής Λασιθίου Εμμ. Θραψανιώτης έχει εδώ και ένα χρόνο ενημερωθεί από το Σύλλογο με σχετικά υπομνήματα, για το πρόβλημα. Δυστυχώς, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τυχόν ενέργειες που έκανε ή για τις προθέσεις της κυβέρνησης επί της ουσίας. Κρήτες βουλευτές και ευρωβουλευτές, είναι εδώ και πολύ καιρό ενήμεροι για το θέμα, τόνισε.

Πηγή: Ανατολή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis