Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη:  Έχουν αφήσει στο έλεος του… σκαθαριού τους φοίνικες

Image
kokkino.jpg
 clock 11:25 | 13/12/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Στο έλεος του κόκκινου σκαθαριού έχουν αφήσει οι Υπηρεσίες της Κρήτης τους φοίνικες του νησιού, με τις... ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Οκτωβρίου 2018, σταμάτησε η καραντίνα για το σκαθάρι, με τη δικαιολογία ότι από τις ετήσιες έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με αυτή την οδηγία, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της απειλούμενης περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσής του, στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ε.Ε.

Μια οδηγία, την οποία ακολουθούν οι τοπικές Υπηρεσίες του νησιού, από τη στιγμή που τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν έλαβαν κάποια απόφαση για τη συνέχιση της μάχης εναντίον του σκαθαριού, κατά παρέκκλιση της οδηγίας της ΕΕ.
 

 

(Η σχετική οδηγία που εστάλη)

Έτσι, όπως αποκάλυψε πρώτο το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη, τουλάχιστον ένας φοίνικας του Θεόφραστου, έχει καταστραφεί από το σκαθάρι, ενώ μέχρι πρότινος, αυτό που λεγόταν κατά κανόνα, ήταν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν συμπεριλαμβάνεται στο... διατροφολόγιο του σκαθαριού.

Την καταγγελία είχε κάνει ο κ. Νίκος Τρουλινός ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην καλλιέργεια φοινίκων, έχοντας δίπλα από το Βάι, φυτώριο με 50.000 φοίνικες, εντόπισε ο ίδιος φοίνικα του Θεόφραστου, που είναι πλήρως κατεστραμμένος από το κόκκινο σκαθάρι!
Όμως όπως τονιζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό δεν διασφάλιζε τους πληθυσμούς του φοίνικα του Θεόφραστου. Και δυστυχώς φαίνεται οτι επιβεβαιώνονται οι φόβοι. Ήδη έχει εντοπιστεί ένας φοίνικας μεγάλης ηλικίας μάλιστα, κατεστραμμένος, μέσα στο Παλαίκαστρο Σητείας.

Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, με το Υπουργείο να καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση της συνέχισης της προσπάθειας προστασίας του φοινικοδάσους στο Βάι, αλλά και των πληθυσμών των φοινίκων σε όλη την Κρήτη.
Να δοθούν οδηγίες για να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο πριν αφανιστεί το φοινικόδασος στο Βάι, στην Αγία Ρουμέλη, αλλά και όλοι οι φοίνικες στο νησί.
 
Το θέμα στη Βουλή

Ο κ. Βαρδάκης στην Ερώτηση του αναφέρει ότι «το ‘’Rhynchophorus Ferrugineus’’ ή ευρέως γνωστό ως κόκκινο σκαθάρι εξακολουθεί να απειλεί τους φοίνικες που υπάρχουν στη Κρήτη και μάλιστα πολύ περισσότερο το γνωστό τουριστικό προορισμό το Φοινικόδασος του Βάϊ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2007/365/ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus Ferrugineus, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ίδια Ευρωπαϊκή οδηγία καλούνται τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν ετήσιες έρευνες για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού, να καθορίσουν οριοθετημένες περιοχές βάσει των ερευνών τους και να λάβουν επίσημα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018/490, τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται  στην Οδηγία 2007/365/ΕΚ, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2018». Για αυτό και ζητά να ενημερωθεί για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την εξάπλωση του εντόμου στα φοινικοειδή της Κρήτης και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα. Αλλά και να μάθει αν 
υπάρχει νεότερο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού με σκοπό την προστασία του φοίνικα του Θεόφραστου και του φοινικόδασους του Βάϊ.
 

Ανδρέας Κριτσωτάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis