Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα: Ανησυχία για τη λειτουργία των ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ

"Συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών στην Ιεράπετρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη  ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’, η οποία αξιολογεί ότι η η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με λάθος κριτήρια το θέμα των ΕΛΤΑ στην Ιεράπετρα. 

Ολόκληρη η επιστολή:

Στο στόχαστρο για αυτήν τη φορά είναι το πιθανό κλείσιμο του περιφερειακού τμήματος των ΕΛΤΑ που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού και η συρρίκνωση των οργανικών θέσεων στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ιεράπετρα. Το θέμα του πιθανού κλεισίματος του περιφερειακού υποκαταστήματος στο Μακρύ Γιαλό έθεσε η δημοτική αρχή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με τον πρόεδρο να εισηγείται το θέμα ως έκτακτο και να ζητάει την στήριξη των δημοτικών συμβούλων για την έκδοση ψηφίσματος στήριξης του συγκεκριμένου υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ κύριος Α.Πανταζής αναφερόμενος στο θέμα έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες και το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ιεράπετρα, πρόβλημα που έχει γίνει εντονότερο μετά την αλλαγή του χρόνου όπου αποχώρησαν έμπειρα στελέχη λόγω συνταξιοδότησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποστελέχωση και η υποβάθμιση του κεντρικού καταστήματος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του υποκαταστήματος στο Μακρύ Γιαλό, μιας και η διαλογή της αλληλογραφίας και των δεμάτων για την ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού γίνεται από το κεντρικό κατάστημα και μετά αποστέλλονται στο περιφερειακό κατάστημα. Ο κύριος Πανταζής και τα μέλη της παράταξης του, έθεσαν την ανάγκη η δημοτική αρχή να συμπεριλάβει και το κεντρικό κατάστημα της Ιεράπετρας στην έκδοση του ψηφίσματος. Κάθετα αντίθετη και διαρκώς αρνούμενη η δημοτική αρχή παρέπεμψε το θέμα του κεντρικού καταστήματος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική αρχή όφειλε να γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ΕΛΤΑ Ιεράπετρας μιας και ο πρώτος θιγόμενος από την καθυστέρηση επίδοσης της αλληλογραφίας (λογαριασμοί ΔΕΗ ύδρευσης και άρδευσης) είναι ο δήμος Ιεράπετρας, με αυτονόητη την καθυστέρηση είσπραξης σημαντικών εσόδων για τον δήμο με ότι αυτό συνεπάγεται. Έντονο πρόβλημα υπάρχει και στην πληρωμή των συντάξεων με σοβαρές καθυστερήσεις στα χωριά, σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν στο αστικό κέντρο ενώ σοβαρό πρόβλημα αναμονής έχει δημιουργηθεί στους δημότες και τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον δήμο μας και επισκέπτονται τα γκισέ των ΕΛΤΑ.

Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ εστιάζει και δίνει την απαιτούμενη έμφαση σε θέματα παροχής υπηρεσιών που αφορούν όλους τους δημότες του Δήμου Ιεράπετρας, προσπαθεί και επιδιώκει με κλίμα συνεργασίας, την άμεση στελέχωση των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στην Ιεράπετρα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τον ίδιο τον προϊστάμενο των ΕΛΤΑ ότι από τις δώδεκα μόνιμες οργανικές θέσεις το προσωπικό που έχει απομείνει είναι τέσσερα άτομα με συνέπια να έχουν καταργηθεί οι δυο από τους τέσσερις αστικούς τομείς διανομής και η καθυστέρηση της αλληλογραφίας στην πόλη της Ιεράπετρας και στα χωριά να έχει συνεχώς αυξανόμενη τάση. Από την άλλη μεριά το εναπομείναντα προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθει στο τεράστιο βάρος που έχει φορτωθεί στις πλάτες τους.

Μετά τα παραπάνω η δημοτική αρχή οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δήμος Ιεράπετρας είναι ενιαίος και αδιαίρετος, να σταματήσει να λειτουργεί με κριτήρια τον τόπο καταγωγής του δημάρχου και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι πραγματικά ασύλληπτο να έρχεται το θέμα της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Μακρύ Γιαλού ως έκτακτο θέμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και τελικά να αποκλείεται από το ψήφισμα το κεντρικό κατάστημα της Ιεράπετρας.

Την ίδια στιγμή να παρακαλούμε την δημοτική αρχή για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα σοβαρά θέματα που χρονίζουν και αφορούν την υγεία και το νοσοκομείο Ιεράπετρας αλλά και θέματα λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών στον δήμο μας και αυτά να στέλνονται στις καλένδες. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων στον δήμο μας απαιτείται σύμπνοια, συνέπεια και η συνεργασία όλων καθώς και η άμεση λήψη αποφάσεων για να μην βρεθούμε για άλλη μια φορά εν όψει δυσάρεστων εξελίξεων. Τέλος καλούμε τον δήμαρχο να προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με τον προϊστάμενο των ΕΛΤΑ της Ιεράπετρας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ένταξη των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Καιρός στην Κρήτη: Επιμένουν οι νοτιάδες και σήμερα

Κορωνοϊός: Η Bayer θα παραγάγει από το 2022 το εμβόλιο της CureVac

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσία Πλακιωτάκη η συζήτηση για την παραχώρηση του λιμανιού - Τι ζητάει ο δήμος

Λιμάνι Ηρακλείου

Τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού σε επενδυτές, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου, διαδικτυακά, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ Μηνά Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος,  σχετικά με όσα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος Ηρακλείου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«1.       Την ταχύτατη ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης.

2.         Την δέσμευση του Υπουργείου για την έγκριση της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποίο θα υπαχθούν τόσο η διαχείριση του μη παραχωρουμένου Ενετικού Λιμένα όσο και η παραχώρηση του καφέ ΜΑΡΙΝΑ, των κτιρίων του Θεατρικού Σταθμού και πρώην ΚΤΕΛ, και το πρώην Λιμενικό Περίπτερο.

3.         Την ενημέρωση του Δήμου για τα υπό αξιολόγηση επενδυτικά πακέτα που αφορούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

4.         Την διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος καθώς και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

5.         Την συμμετοχή του εκάστοτε Δημάρχου Ηρακλείου ή του αναπληρωτή του  στη νέα διοίκηση του Λιμανιού.

6.         Τον προσδιορισμό αντισταθμιστικών οφελών προς τον Δήμο Ηρακλείου (ενδεικτικά  ποσοστό επί του τζίρου) και

7.         Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων σήμερα στο λιμάνι».

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε εκ νέου για την μη παραχώρηση του Ενετικού Λιμένα ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα το θέμα της σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και των λοιπών  ζητημάτων που του ετέθησαν.

Συνολικά η θέση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την αξιοποίηση του Λιμανιού:

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο διαχρονικά με την ζωή της πόλης των 5+1 πολιτισμών, τμήμα της οποία αποτελεί.

Είναι ένα σημαντικό ελληνικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα όμως, είναι η σημαντικότερη εμπορική πύλη της Κρήτης και ένας κρίσιμος βραχίονας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το λιμάνι του Ηρακλείου, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, ΚΑΙβέβαια, στην ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου που είναι ενταγμένο στο «Κεντρικό δίκτυο» των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, πρέπει να αναφέρεται:

  1. στην εγγύτητα του στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Ηρακλείου, που επιβάλει την κάλυψη-εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών των πολιτών για μετακίνηση, ναυταθλητισμό, αναψυχή και ελεύθερα προσβάσιμους χώρους,
  2. στην γειτνίαση του με σημαντικά ιστορικά μνημεία, γεγονός που επιβάλει την φυσική προστασία τους, την ανάδειξη της ιστορικότητας και της σημασίας τους και την αξιοποίηση τους ως τοπικό «συμβολικό» κεφάλαιο».
  3. στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της (τακτικής) επιβατηγού ναυτιλίας, με εκσυγχρονισμό των υποδομών, βελτίωση της εξυπηρέτησης και ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών,
  4. στην δημιουργία-λειτουργία ενός σύγχρονου και ευμεγέθους υδατοδρομίου, που θα συνδέει το Ηράκλειο με κάθε “άκρη” της Κρήτης αλλά και με τα νησιά του Αιγαίου και τη Πελοπόννησο, με προφανή οφέλη για τον τουρισμό και τις μεταφορές,
  5. στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με νέες ειδικές υποδομές (δημιουργία «σταθμού κρουαζιέρας») και εξωστρέφεια, για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με έμφαση στην μεγέθυνση του οικονομικού της αντικειμένου για την πόλη και την σύνδεση της με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και την ενδοχώρα.
  6. στην αναδιοργάνωση του εμπορευματικού λιμένα, με επέκταση των εγκαταστάσεων του, υιοθέτηση διεθνών προτύπων λειτουργίας, υψηλή αποτελεσματικότητα και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και εξάλειψη του θορύβου και της ρύπανσης,
  7. στην δημιουργία ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου-ιχθυόσκαλας, για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων όλου του νησιού και την ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας,

Θεωρούμε αυτονόητο πως οτιδήποτε αναφέρεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έχει ρυθμιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Με "πρωτιά" και με τουρίστες VIP η κρουαζιέρα

Ηράκλειο: Στους φιναλίστ για το βραβείο "Κορυφαίο Λιμάνι της Ευρώπης"