Κρήτη

Λασίθι

Χαιρετισμός Θραψανιώτη στα εγκαίνια αίθουσας Θεραπευτηρίου

Μανόλης Θραψανιώτης

Ο χαιρετισμός του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Θραψανιώτη, στα εγκαίνια του "πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος" στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου:

Είναι   από τις περιπτώσεις που μπορώ να πω ότι ειλικρινά λυπούμαι γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε μια πρόσκληση που αφορά τα εγκαίνια της δομής  του "πολυασθητηριακού περιβάλλοντος".
Μία δομή που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, με σύγχρονες μεθόδους,  στην  αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών ανεξαρτήτως βαρύτητας και προέλευσης.

Θέλω επίσης να επισημάνω  ότι οποιαδήποτε μέθοδος ή εξοπλισμός  όσο σύγχρονος και τεχνολογικά άρτιος και αν είναι, αν δεν υποστηρίζεται από τους εργαζόμενους καθίσταται αναποτελεσματικός.
  Στις  συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η κοινωνία μας περισσότερο ευάλωτη χρειάζεται στήριξη.
 
Αν κάποιες   δομές, όπως και αυτή εδώ, λειτουργούν σήμερα και δεν έχουν καταρρεύσει, οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους, που σε πολλές περιπτώσεις και με αντίξοες συνθήκες υπερβαίνουν και τους εαυτούς τους.

Αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε. Σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά ιδιαίτερα όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος, ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή αντιμετώπιση είναι ο άνθρωπος και η ανθρωπιά.
Εύχομαι από καρδιάς αυτή η νέα δομή να βοηθήσει στην μεγάλη σας προσπάθεια για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και θερμά συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν για να γίνει αυτό το έργο.
 

Κρήτη

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

ντομάτες

Από τούρκικη ντομάτα, πιπεριά και άλλες πράσινες σαλάτες από τη γειτονική χώρα, λεμόνια Αργεντινής και Ν. Αφρικής όπως και λουμπούνια Αργεντινής, έχει κατακλυστεί η ελληνική αγορά και δη η αγορά της Κρήτης!

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τους ποιοτικούς ελέγχους των τροφίμων αυτών που καταλήγουν στο πιάτο μας, αν και οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι ειδικά όταν πρόκειται γα προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ.

Επίσης, πολλά λαχανικά φθάνουν στην Κρήτη από τη Σερβία, την Πολωνία και την Ολλανδία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος των επαγγελματιών της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου, Μιχάλης Κονσολάκης.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη, παρουσία παραγωγών, μεταξύ άλλων, από το Τυμπάκι όπου τίθεται επί τάπητος το σοβαρό θέμα των ελέγχων.

Όπως είπε ο κ. Κονσολάκης, ευτυχώς φέτος, ο τουρισμός καλά κρατεί, όμως η παραγωγή είναι μειωμένη όπως για παράδειγμα στο Λασίθι, λόγω της περσινής κακής χρονιάς συνέπεια της πανδημίας…

“Οι ανάγκες δεν καλύπτονται, ενώ μόλις τώρα αρχίσαμε να παίρνουμε προϊόντα από το Τυμπάκι. Έτσι, αναγκαστικά, εισάγουμε από Σερβία, Πολωνία, Ολλανδία αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας μας”, τόνισε ο κ. Κονσολάκης.

Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα ότι η τούρκικη ντομάτα – αν και αποτελεί έσχατη λύση όπως είπε - ωστόσο είναι σαφώς φθηνότερη κατά 30-40 λεπτά σε σύγκριση με την ντομάτα άλλων περιοχών.

Επίσης, την τιμητική τους στην αγορά της πόλης μας έχουν τα λεμόνια και τα … λουμπούνια Αργεντινής!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, επεσήμανε ότι οι παραγόμενες ποσότητες ντομάτας και άλλων λαχανικών δεν καλύπτουν ούτε καν τις ανάγκες της περιοχής του, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά τα προϊόντα φθάνουν στη χώρα μας, αν δηλαδή ο καταναλωτής γνωρίζει τι τρώει ή αν πρόκειται για προϊόντα παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ο ίδιος μάλιστα συμμετέχει στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αντικείμενο όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Ελένη Μπουρμά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη- καταλήψεις: Ποια σχολεία δεν άνοιξαν για μάθημα - Τραυματίστηκε μαθητής

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Άφησε άφωνους τους Ηρακλειώτες το λαμπρό μετέωρο - βολίδα! (βίντεο)

 

ESPA BANNER