Κρήτη

Λασίθι

Έργα για το Ιδαίον Άντρο υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης

Σταύρος Αρναουτάκης

Τοέργο «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ κα υπεγράφη σήμερα από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. 

Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. από τα Ανώγεια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα μ.Χ. Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από την πληθώρα πολυάριθμων και βαρύτιμων αφιερωμάτων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους , η στερέωση των επισφαλών βραχωδών μαζών στο υπερκείμενο του στομίου εισόδου πρανούς και στην οροφή του στομίου του σπηλαίου μέχρι βάθους 2 μ, προκειμένου να καταστεί ένα ασφαλές μνημείο για τους επισκέπτες του. Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών του σπηλαίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Δ/ση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τις εντάξεις των έργων στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 δήλωσε:

«Πρόκειται για έργα που αφορούν, ένα μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας το Ιδαίο Άντρο και μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Νίδας.  Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αξιοποίηση και επισκεψιμότητα, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης και ενός σημείου αναφοράς για το  Γεωπάρκο «Ψηλορείτης», αναγνωρισμένο Γεωπάρκο της UNESCO. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε θέσει ως στόχους στην αρχή της θητείας μας και τρία μεγάλα εμβληματικά έργα. Ένα νέο εκπαιδευτικό συγκρότημα, το μεγάλο Πολιτιστικό Πάρκο και την ανάδειξη αξιοποίηση των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου. Αυτό το τελευταίο εμβληματικό έργο συμπληρώνεται σήμερα, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, με την περαιτέρω ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου και την ανακατασκευή του Χιονοδρομικού σε Ορειβατικό Καταφύγιο.  Αυτά τα έργα μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων έργων και δράσεων που προγραμματίζουμε για την περιοχή όπως είναι,  το Περίπτερο Νίδας, το οδικό και περιπατητικό δίκτυο, το Αστεροσκοπείο Σκίνακας, η ανάδειξη του σπουδαία Ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πάρει σάρκα και οστά ένα μοναδικό εγχείρημα της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης .Οι αρχαιολογικοί Δρυμοί αποτελούν την βάση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας και τον Ψηλορείτη. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε ένα μοναδικό αγαθό στο Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Τουριστικό κεφάλαιο της Κρήτης. Πολλές ευχαριστίες στο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την πράξη του αυτή, αλλά και στην Υπουργό Πολιτισμού κa. Λίνα Μενδώνη και στους υπηρεσιακούς διευθυντές κ. Σβολόπουλο , κ. Ντάρλα και κ. Κάλφα για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στο αίτημά μας όπως το διατυπώσαμε στην συνάντησή  μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου Ανωγείων και τα στελέχη της διαχειριστικής δουλείας για την άψογη δουλειά τους τελευταίους μήνες».

 

Κρήτη

Κρήτη: Το... έσκασαν με αυτοκίνητο από το ξενοδοχείο καραντίνας

τουρισμός ξενοδοχείο καραντίνας

Σε αναζήτηση ατόμων που το... έσκασαν από ξενοδοχείο καραντίνας στα Χανιά όπου φιλοξενούνταν, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της πόλης.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που διέφυγαν είναι απροσδιόριστος ενώ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι θετικοί και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα άτομα διέφυγαν με αυτοκίνητο.