Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Βράζει ... το καζάνι της τσικουδιάς

Image
Βράζει ... το καζάνι της τσικουδιάς
 clock 11:20 | 19/08/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην όλο και καλύτερη ποιότητα προϊόντος είναι πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον των Κρητικών αποσταγματοποιών τσικουδιάς, αυτού του δυναμικού προϊόντος που είναι και σήμα κατατεθέν για τη Κρήτη και με λίγη ακόμη προσοχή, οργάνωση αλλά και περισσότερη υποστήριξη από την Πολιτεία θα μπορούσε να αποτελέσει αιχμή ενός ισχυρού οικονομικού δόρατος για το νησί.

Ο Σύλλογος Καζανάρηδων οργανώνει σεμινάριο στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης με θέμα «Η παραδοσιακή παραγωγή τσικουδιάς. Προβλήματα και τρόπος αντιμετώπισης τους».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 20 Αυγούστου με ώρα έναρξης 5.00.

Εισηγητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ Δημήτρης Λυδάκης.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά
την παραγωγή τσικουδιάς.

Στόχος, η βελτίωση της ποιότητας της τσικουδιάς και η αύξηση της απόδοσης των παραδοσιακών καζανιών.

Δεν λείπουν βέβαια και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο και σ αυτό το τομέα.

Έτσι φέτος, εμφανίζεται το θέμα της αποσταγματοποίησης σουλτανί που είναι απαγορευμένη.

Ωστόσο τα σουλτανιά υπέστησαν φέτος ζημιές από τις βροχές και κάποιες πιο πρώϊμες ποσότητες αρχίζουν να σαπίζουν πάνω στις κουρμούλες.

Αν οδηγούνταν εγκαίρως σε αποσταγματοποίηση θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση πρόσθετου εισοδήματος στους ταλαιπωρημένους οικονομικά παραγωγούς.

Όμως, παρότι ο σύλλογος αποσταγματοποιών έχει ζητήσει απο την αρχή του Αυγούστου απο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Καρασμάνη να πάρει μιαν απόφαση ώστε κατ εξαίρεση λόγω των ειδικών συνθηκών φέτος να αποσταγματοποιηθεί μια ποσότητα σουλτανί- έστω και η ελάχιστη ποσοστιαία επί της παραγωγής- για οινοπνευματοποίηση, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει.

Ανησυχεί δε ιδιαίτερα ο σύλλογος , καθώς η καταστροφή του σταφυλιού κάθε μέρα συνεχίζεται, ο νέος υπουργός καθυστερεί αλλά και επιπλέον, γιατί, ο προκάτοχος του στο υπουργείο πέρυσι κ. Τσαυτάρης, είχε υποσχεθεί ότι θα επιτρέψει την οινοπνευματοποίηση 20% της παραγωγής σουλτανί, αλλά ουδέποτε εφάρμοσε την υπόσχεση του.

Η παραγωγή φέτος ωστόσο αναμένεται να είναι καλή, σε οινοστάφυλα και ως επί τούτου και σε τσικουδιά.

Τα καζάνια αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν στον ίδιο αριθμό με πέρυσι, ίσως και περισσότερα.

Περίπου δηλαδή 280 καζάνια στο νομό Ηρακλείου και 180 – 200 καζάνια στην υπόλοιπη Κρήτη.

Προσφέροντας βέβαια και τις γνωστές αξέχαστες παρεΐστικες στιγμές κατά τη λειτουργία τους.

Ένα θεσμό πια για τη Κρήτη που είναι ξακουστός στην Ελλάδα όλη και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο έως και περίεργους σαν πολιτισμικό πια γεγονός.

Και όπως επισημαίνει βέβαια και ο πρόεδρος του Συλλόγου αποσταγματοποιών τσικουδιάς νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στο ekriti, στόχος είναι η όλο και περισσότερη βελτίωση της ήδη υψηλής ποιότητας τσικουδιάς, που την κάνει περιζήτητη στα οινοποτεία όλης της χώρας αλλά και σε αγορές του εξωτερικού πιά.

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis