Κρήτη

Ηράκλειο

Βασίλης Κεγκέρογλου: Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επισκέπτες της Κνωσού

κνωσός

Mε ερώτηση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέρεται στη μεγάλη ταλαιπωρία των επισκεπτών και ζητά να υλοποιηθούν άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης στη Κνωσό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:   

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επισκέπτες της Κνωσού, οι οποίοι μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο και να εισέλθουν στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί να περιμένουν αρκετή ώρα. 
H Κνωσός είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με παγκόσμια εμβέλεια και όπως προκύπτει από τα στοιχεία είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο μνημείο στη Μεσόγειο.
Η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Αυγούστου σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υποδομές (ακατάλληλος χώρος αναμονής, μη δυνατότητα αγοράς διαδικτυακού εισιτηρίου, λειτουργία τριών μόνον ταμείων κ.λ.π. ) αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω έλλειψης οργάνωσης και απουσίας οργανωμένου σχεδίου από πλευράς του Υπουργείου ενώ παράλληλα δυσφημείται η χώρα μας στο εξωτερικό. 
Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων είναι αξιέπαινες και ουσιαστικά  κρατούν σε λειτουργία τον  αρχαιολογικό χώρο, αφού πολλές φορές, με ιδίους πόρους καλύπτουν έξοδα για υλικοτεχνικές υποδομές (μελάνια, κλπ).
Μάλιστα, το μεγάλο πλέον θέμα του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού θα απασχολήσει σήμερα την Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ηρακλείου,  η οποία συνεδριάζει εκτάκτως με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις «Προτάσεις των Μελών της Επιτροπής και άλλων φορέων για άμεσες παρεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης και της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού».
Επειδή η ανάδειξη τέτοιων ιστορικών χώρων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία,

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

Προτίθεστε να συνεργαστείτε με το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού;
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και τους αρμόδιους αναπτυξιακούς φορείς προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα ο ιστορικός αυτός χώρος;
Το προσωπικό που υπηρετεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού επαρκεί για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα μεσούσης της τουριστικής περιόδου;

Κρήτη

Κρήτη: Στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

TUI

Η εταιρεία ταξιδιών  TUI επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις πτήσεις και τα προγράμματα διακοπών της σε 19 προορισμούς ακόμα και μετά τις 17 Μαΐου, όταν και θα επανεκκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει η βρετανική Mirror μεταξύ των προορισμών περιλαμβάνται η Πορτογαλία και η Μαδέιρα οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους Βρετανούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά. Ο λόγος για την Κρήτη, για τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κω.

Στο μεταξύ η TUI θα προσφέρει προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα όσο και στην «πορτοκαλί». Ωστόσο δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς χώρες που θα απαιτούν από τους τουρίστες να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους και σε αυτές που περιλαμβάνει η «κόκκινη» λίστα.

Από την άλλη πλευρά προχώρησε στην ακύρωση των διακοπών μέχρι τις 6 Ιουνίου για όσους προορισμούς υπάρχει σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για τις περιοχές οι οποίες είναι στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί». Μάλιστα όσοι ταξιδιώτες επηρεάζονται από αυτό το μέτρο στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι καθώς θα τους προσφερθούν επιλογές όπως η επιστροφή χρημάτων καθώς και νέες κρατήσεις. Οι πτήσεις που θα προσφέρει στο πρόγραμμά της η TUI από τις 17 μέχρι τις 27 Μαΐου είναι από το Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ.

Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» και την «πορτοκαλί» λίστα:

«Πράσινη λίστα»

Όσοι τουρίστες γυρίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεστ πριν την αναχώρησή τους και ένα τεστ PCR τη δεύτερης μέρας της επιστροφής τους στη χώρα. Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις περιοχές στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το Αλγκάρβε, το Πόρτο Σάντο και τη Μαδέιρα.

Τα ταξίδια που απαιτούν κατ' οίκον καραντίνα μετά την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία:

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθούν σε κατ' οίκον καραντίνα για δέκα μέρες και θα υποβληθούν σε τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη μέρα. Ωστόσο μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τεστ την πέμπτη και την όγδοη μέρα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε μπορούν να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα. Το κόστος των PCR μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 120 λίρες ενώ μπορεί να αυξηθεί ειδικότερα όταν πρόκειται για οικογένειες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων τα πέντε ελληνικά νησιά που αναφέρθηκαν και παραπάνω. Επιπλέον περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι προορισμοί:

Antigua

Barbados

Cuba

Fuerteventura

Gran Canaria

Grenada

Lanzarote

La Palma

Malta

St Lucia

Tenerife

Εάν ένας προορισμός τοποθετείται στη πορτοκαλί λίστα οι τουριστες μπορούν να τροποποιούν δωρεάν την κράτησή τους. Επίσης αυτό ισχύει εάν οι τουρίστες κάνουν κράτηση για έναν προορισμό της «πράσινης» λίστας. Μάλιστα η TUI επέκτεινε την δωρεάν πολιτική τροποποιήσεων ώστε οι κρατήσεις να περιλαμβάνονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για αναχωρήσεις έως τις 31 Αυγούστου, οι τουρίστες μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τούς έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι. Για αναχωρήσεις μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου, μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους έως και 28 ημέρες πριν από το ταξίδι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 125 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βίντεο του Χάνδακα

1821: Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση