Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Υπέρογκα τα ποσά που πλήρωσε το πρόγραμμα ΣυνΕργασία

Σωκράτης Βαρδάκης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για να επιστραφούν τα υπέρογκα ποσά, που δόθηκαν μέσω του προγράμματος “ΣυνΕργασία”, λόγω κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, με το νόμο 4690/20, θεσπίστηκε ο μηχανισμός “ΣυνΕργασία”, με πρόβλεψη για την καταβολή του 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, βάσει του οποίου τους καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση, χωρίς ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο να προβλέψει ανώτατο όριο (πλαφόν) μισθού.

Συνέπεια αυτού ήταν, από τις 15 Ιουνίου 2020, να καταβληθούν υπέρογκες ενισχύσεις με δόλιο τρόπο, έως και τον Δεκέμβριο του 2020 οπότε με καθυστέρηση θεσπίστηκε πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.

Η ασάφεια αυτή, άφησε ανοιχτό παράθυρο σε ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι δήλωσαν κατά το διάστημα της αναστολής εργασίας τους, υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα “ΣυνΕργασία”, ακόμη και της τάξεως των 60.000 και 80.000 ευρώ, με σκοπό να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η επιδότηση να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως.

Μετά την διαπίστωση των περιστατικών αυτών και αφού το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά, από την παράλειψη νομοθέτησης πλαφόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 και ενώ ήδη το πρόγραμμα “ΣυνΕργασία” είχε εφαρμοστεί για 6 ολόκληρους μήνες, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.

Η διάταξη όμως του ν. 4764/2020 που θέσπισε το όριο αυτό, ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή από 23/12/20. Συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για όλο το προηγούμενο διάστημα των έξι μηνών, που υπήρξαν περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων, άνω του -με καθυστέρηση- θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού, από ψευδείς δηλώσεις, ως προς το ύψος του μισθού εργαζομένων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει πόσες είναι οι περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων άνω του με καθυστέρηση θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού και ποιό το συνολικό ποσό που έχασε το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον πόσο υπολογίζεται ότι είναι συνολικά το ποσό που δόθηκε ως ενίσχυση σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Ακόμη, επιθυμούν να μάθουν πότε και με ποια διαδικασία θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών αυτών στα δημόσια ταμεία, αλλά και αν Θα καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες για αυτή την “κακή” νομοθέτηση, η οποία κόστισε, άγνωστο μέχρι σήμερα τεράστια χρηματικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο.

Τέλος για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση στοιχείων, για όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών ή υπόπτως υπέρογκων μηνιαίων αμοιβών εργαζομένων σε αναστολή, που έχουν εντοπιστεί, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για την "έκρηξη" του ιικού φορτίου

Κρήτη - κορωνοϊός: 82 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε δύο, για όπλα και ζωοκλοπή

Κρήτη

Ηράκλειο: Πώς έκαναν "φτερά" από τον λογαριασμό επιχειρηματία πάνω από 13.000 ευρώ

λογαριασμός τράπεζας

Εξιχνιάστηκαν χθες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων, τρεις υποθέσεις απάτης οι οποίες διαπράχθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας 38 ετών, κατηγορούμενης για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 38χρονη φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με 68χρονο ιδιοκτήτη επιχείρησης γεωργικών εφορίων σε περιοχή του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, προσποιούμενη την πελάτισσα, και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, κατάφερε να τον πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που του υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 13.670 ευρώ.

Από την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23.02.2021 έως και 24.02.2021 κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο δράσης να αποσπάσουν από δύο ακόμα επιχειρηματίες στο Δήμο Σητείας, το συνολικό χρηματικό ποσό των 20.780 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.
 

Η ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης στο πλαίσιο του προληπτικού - κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστά στους πολίτες:

Να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Να επιβεβαιώνουν με δική τους πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.

Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

Να καταγράφουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης ειδικά δε όταν πρόκειται για οχήματα, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.

Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.

Να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές. Να προτιμούν προσωπικό υπολογιστή ή κάποιον τον οποίο είναι βέβαιοι ως προς το επίπεδο ασφάλειας.

Να προτιμούν ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

Να μην παρέχουν προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.

Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών καταστημάτων.

Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: "Πικρός" καφές για τον ιδιοκτήτη καφενείου

Κρήτη: "Έσβησε" μόνη, μέσα στο σπίτι...

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό καλλιτέχνη - Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του