Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Το σύστημα υγείας βρίσκεται ακόμα στο μηδέν

Σωκράτης Βαρδάκης

Την αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας έθεσε με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μαζί με 37 συνυπογράφοντες.

"Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες συλλόγων νοσοκομειακών ιατρών πανελλαδικά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τα χειρουργεία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους απουσία αναισθησιολόγου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις λίστες για χειρουργεία του Βενιζελείου που χρήζουν αναισθησιολόγο, περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου συγκάλεσε σύσκεψη στις 21/9/2020 προκειμένου να βρει μια άμεση λύση, καταλήγοντας στην προσωρινή μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς το χειρουργικό τμήμα μέχρι τέλος του μήνα, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, καθ΄όλη την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Είναι γεγονός ότι με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας δεν λύνουν στην ουσία τα προβλήματα αλλά αντιθέτως αποδυναμώνουν και τα άλλα τμήματα των νοσοκομείων.

Έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το χρονικό όριο στελέχωσης όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, κρίνονται επιβεβλημένες οι προσλήψεις και η ολοκλήρωσή τους με ταχύτατες διαδικασίες.

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους, καθώς και την προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων πανελλαδικά, αλλά και την ολοκλήρωση κρίσης της μίας και μοναδικής θέσης αναισθησιολόγου στο Βενιζέλειο που προκηρύχθηκε το Φλεβάρη 2020."

Κρήτη

Κρήτη: Τα πρώτα μηνύματα για την τιμή του ελαιολάδου

ελαιόλαδο 3

Νωρίτερα από ποτέ άρχισε φέτος η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και ειδικότερα στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης.

Οι ελαιουργοί μεταφέρουν διαφορετικές εικόνες από διάφορα σημεία της ΠΕ Ηρακλείου σε ότι αφορά στην ποιότητα του λαδιού από τις πρώτες ελαιοποιήσεις.

Πρόβλημα ποιότητας εντοπίζεται σε περιοχές που δεν έχει βρέξει ικανοποιητικά , σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών Βαγγέλη Πρωτογεράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από την ελαιοσυγκομιδή του Οκτώβρη – δυστυχώς – δεν είναι καλά – αφού ο ελαιόκαρπος υστερεί σε υγρασία κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του λαδιού και κατά συνέπεια στην τιμή του προιόντος.

Αντίθετα στην περιοχή των Πεζών οι ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές αφού από τις αρχές του μήνα έχει πέσει αρκετή βροχή (γύρω στα 90 χιλιοστά), κάτι που έχει βοηθήσει στην χαμηλή οξύτητα αλλά και στα αρώματα του ελαιολάδου.

Επίσης – όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή – ο κ. Δημήτρης Μελισσουργάκης , στην περιοχή αυτή, έχει γίνει σωστά και η δακοκτονία .Έτσι μετά τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν σταλεί, ευελπιστούν σε τιμή γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο και αυτά θα είναι το εισητήριο για να διεκδικήσουμε καλύτερη τιμή στην αγορά .

Από τις ποσότητες που αλέθονται προκύπτουν ποιοτικά λάδια που αυξάνουν τις προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές εκκίνησης,

Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.