Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Στη βουλή το θέμα του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου

Βαρδάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη:

Την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέτει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μετά από επιστολή του Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων πρωτοδικειακής περιφέρειας Ηρακλείου.
Ο σύλλογος κάνει εκτενή αναφορά των προβλημάτων, καλώντας τον Υπουργό να επισκεφθεί το Ηράκλειο και να διαπιστώσει ο ίδιος την τραγική κατάσταση των κτιριακών υποδομών. 
Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο κ. Βαρδάκης στις 13 Νοεμβρίου 2019 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την φάση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την συντήρηση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών.
Εξάλλου από το 2002, έχει ανατεθεί με την 3039/1-8-2002 Υπουργική Απόφαση, η μελέτη, η δημοπράτηση της κατασκευής, η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου «Νέο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου» στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., ωστόσο το ακίνητο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί, βρίσκεται σε οριακά εκτός του κηρυγμένου - οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης Ηρακλείου, στο οποίο έχουν εντοπιστεί τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, εμπίπτει στις περιπτώσεις που ασκείται αρχαιολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002.
Οι αρχαιολογικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευρήματα, στο οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019 και άρα ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο για να προχωρήσει η σύναψη σύμβασης.
Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ωστόσο και δεδομένης της κακής κατάστασης των υπαρχουσών υπηρεσιών και κτιρίων, όπως έχει διαπιστωθεί και μετά από αυτοψία των υπηρεσιών της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., άμεση είναι η ανάγκη συντήρησης των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών.
Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2016, στο κτιριακό συγκρότημα από κλιμάκιο μηχανικών των ΚΤΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου-Περιφέρειας Κρήτης, απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις για να αρθούν οι τοπικές επικινδυνότητες, όπως επισκευή της μόνωσης του κτιρίου που στεγάζει το Πρωτοδικείο, ώστε να σταματήσει η διάβρωση των δομικών στοιχείων, τοπικές επισκευές επιχρισμάτων στις όψεις των κτιρίων και αποκατάσταση φθορών στα μπαλκόνια έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανή αποκόλληση των επιχρισμάτων, την τοποθέτηση «σκάφης» προστασίας στις όψεις των κτιρίων, την επισκευή κονισμάτων, την προσθήκη αναβατορίου για πρόσβαση ΑΜΕΑ. 
Οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση της  φάσης αυτής, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε..

 

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Με τελεφερίκ στον δημοφιλή αρχαιολογικό προορισμό

Δικταίον Άντρον

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, πραγματοποιώντας μια σειρά ραντεβού συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών –Οικονομικών, Δημήτρη Τζιράκη.

Ο Γιάννης Στεφανάκης επισκέφθηκε στο γραφείο της, το βράδυ της Τετάρτης, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για μια σειρά από νευραλγικά ζητήματα που σχετίζονται με το σπήλαιο του Δία ,το Δικταίον Άντρον ,στο Ψυχρό ,αλλά και για τη γενικότερη πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά του Οροπεδίου Λασιθίου ,με φόντο τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση με την Υπουργό συμμετείχε και ο γνωστός αρχιτέκτονας της Αμφίπολης, Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής

Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε η Υπουργός και η οποία τίθεται ήδη σε προτεραιότητα είναι η δημιουργία επίγειου τελεφερίκ που θα συνδέσει την είσοδο του Δικταίου με την πλατεία Ευρώπης, και θα διευκολύνει τη μετάβαση των επισκεπτών λαμβάνοντας ως πρώτη προτεραιότητα τους επισκέπτες ΑμΕΑ. Ακόμη, προτάθηκε και συζητήθηκε εκτενώς η ψηφιοποίηση του μυθολογικού αλλά και ιστορικού υλικού που θα φιλοξενείται στο κτήριο Ξενία στους πρόποδες του μυθολογικό σπηλαίου του Δία.

Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πλάτης, και του Δικταίου, τυγχάνουν της αμέριστης και έμπρακτης στήριξης της Υπουργού στις διαδικασίες καθώς και του επιστημονικού ενδιαφέροντός της ,ήδη από το 2016, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την κα. Μενδώνη για την έμπρακτη συμβολή της και την αξιέπαινη προσφορά της στην ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού ,και προσκάλεσε τόσο την ίδια όσο και τον Δρα. Μιχάλη Λεφανζή στο Οροπέδιο Λασιθίου,.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Γενικό Γραμματέα, κο. Διδασκάλου, και τον γνωστό αρχιτέκτονα της ΔΑΑΜ , Δρα. Μιχάλη Λεφαντζή , σε μια συνάντηση προετοιμασίας στο πλαίσιο της καθόδου του Γενικού στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, ώστε μαζί με την επίσκεψη στο αεροδρόμιο Καστελίου να ακολουθήσει η επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον και την Πλάτη, δια την περαιτέρω ανάδειξη στο μέλλον του βασικότερου αρχαιολογικό χώρου της Κρήτης μετά την Κνωσό ,που,όπως και αυτή, ισαπέχει από το καινούριο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της 2ήμερης επίσκεψης του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών ,Θοδωρή Λιβάνιο, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη χρηματοδότηση των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευής αποχετευτικών δικτύων του Δήμου (Τζερμιάδων κ.λπ.).

Επίσης, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, οι αναπλάσεις οικισμών, καθώς και η γενικότερη ενίσχυση του Δήμου με τακτικό μόνιμο προσωπικό, ζήτημα που η τωρινή Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει.