Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Βαρδάκης: Άλλο ένα χαστούκι στους καταναλωτές ενέργειας - Ρεκόρ ακρίβειας τιμών

Image
σωκράτης βαρδάκης
 clock 15:16 | 06/07/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή τις νέες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Οι νέες αυξήσεις τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, πλήττουν ανεπανόρθωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν από την λαίλαπα της πανδημίας και τις οικονομικές συνέπειες των lockdowns.

Από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2019, αποφασίστηκε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20%, ενώ ακολούθησαν υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων, χωρίς να ευνοηθούν οι καταναλωτές.

Τον Μάιο του 2021, η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, η οποία, μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αντικαθίσταται με εκείνη, της αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, βάσει της χονδρικής τιμής. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, δηλαδή 105,42 ευρώ/MWh.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τη τεχνική του μαστίγιου και καρότου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες «πνίγονται» ήδη από οφειλές προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο -με κρατική εντολή- ήταν κλειστές και τώρα ρυθμίζονται από τη μία, και από την άλλη σε αυτές τις ρυθμίσεις θα προστίθενται και οι τρέχοντες λογαριασμοί με τη νέα αυξημένη τιμή. Αλλά και για τους ιδιώτες, των οποίων η οικονομική κατάσταση άλλαξε δραματικά κατά την ίδια χρονική περίοδο, ισχύει το ίδιο.

Εδώ και καιρό, παρόλο που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, οι συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνουν τις παραμέτρους κόστους που οφείλονται στην ίδια τη ΔΕΗ. Δηλαδή το κόστος της διοίκησης από την αύξηση των αμοιβών τους και τα bonus, το κόστος των αναθέσεων αλλά και το κόστος για διαφήμιση.

Η ΔΕΗ ενσωματώνει στα ήδη αυξημένα τιμολόγιά της, την ρήτρα προσαρμογής τιμολογίου σε σχέση με την τιμή προμήθειας, που είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά, την πιο κρίσιμη χρονικά στιγμή, κατά την οποία κρίνεται η οικονομική επιβίωση των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περιόδους οικονομικής κρίσης με συγκεκριμένες πολιτικές υπέρ του κοινωνικού συνόλου, κράτησε τις τιμές του ρεύματος σταθερές.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους, αφενός ότι πρέπει να παρέμβει, ώστε να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας και αφετέρου ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς της ενέργειας, έφερε τελικά τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή, όπως πίστευε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση φαινομένων αισχροκέρδειας, μονοπωλιακών πολιτικών και καρτέλ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές

Ηράκλειο: Περιμένει τη σύνταξη 5 χρόνια - Τον ενημέρωσαν ότι... είναι νεκρός!

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Θα λειτουργήσουμε 180 σεισμογράφους σε όλο το νησί

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis