Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Την ίδρυση κέντρου Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης ζητά απο την Υπουργό Τουρισμού, ο δήμαρχος Χερσονήσου

Image
Την ίδρυση κέντρου Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης ζητά απο την Υπουργό Τουρισμού, ο δήμαρχος Χερσονήσου
 clock 18:19 | 25/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Δήμου Χερσονήσου με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο.

Από τη σχετική έρευνα που διενήργησε το Εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο,  Ομότιμο Καθηγητή Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών και Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ, προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου ή Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Τουρισμό στην Κρήτη.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, της ζητά να αναλάβει πρωτοβουλία να ιδρυθεί και να λειτουργήσει «Κέντρο Τεκμηρίωσης Τουρισμού» στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η επιστολή του δημάρχου Χερσονήσου:

“ΘΕΜΑ: Ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης

Κυρία Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα, έχουν λάβει και συνεχίζουν, με ταχύτητα και ένταση να λαμβάνουν χώρα μεγάλες αλλαγές στο γενικότερο οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον.

Οι διαμορφούμενες οικονομοτεχνικές συνθήκες, αποτέλεσμα της βαθύτατης διεθνούς και ελληνικής οικονομικής ύφεσης, θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερες και πιο σύνθετες μεταβολές στο διεθνή και συνακόλουθα στον ελληνικό τουρισμό.

Τα νέα αυτά δεδομένα θα επηρεάσουν και σε σημαντικό βαθμό θα επαναπροσδιορίσουν το ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και κατ’ επέκταση στους φορείς και τις αρχές που τον υπηρετούν.

Ο Δήμος Χερσονήσου, πρωτοπορώντας στον τομέα της έρευνας και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, βασικού κλάδου της οικονομίας του, ανέθεσε στο Εργαστηρίου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το έργο-έρευνα «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού».

Η ολοκλήρωση της έρευνας αυτής έδειξε και απέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας οιονεί Παρατηρητηρίου ή ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Τουρισμό στην Κρήτη, εφεξής και ως «Κέντρο Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης» ή «κΤΤκ» … που μπορεί να έχει τους ακόλουθους σκοπούς, δομή και διοίκηση.

Το «κΤΤκ» θα είναι το επίσημο ινστιτούτο και κέντρο έρευνας για τον τουρισμό στην Κρήτη, μια μεγάλη περιφέρεια, με αντίστοιχα μεγάλες τουριστικές συγκεντρώσεις στην εθνική επικράτεια που εξ αντικειμένου θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον μπροστά σε σοβαρές μεταβολές στη διεθνή τουριστική αγορά. Συνακόλουθο αυτών των μεταβολών θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης να βρεθεί σε ένα κομβικό σημείο επιλογών και αποφάσεων με κύριο στόχο την περαιτέρω βελτίωση της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας της ανάπτυξης του τουρισμού και της οργανικής διασύνδεσής του με την οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης.

Ως εκ τούτου, είναι εκ των πραγμάτων επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσουμε επακριβώς τη θέση και το έργο του «κΤΤκ», ώστε να μην αποτελέσει και αυτό ένα από τα συνήθη τα τελευταία χρόνια εμφανιζόμενα Παρατηρητήρια Τουρισμού, συχνά συνδεδεμένα με ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, το προτεινόμενο «κΤΤκ», για την επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία του, θα θέσει επί τάπητος τη δημιουργία και λειτουργία τριών επάλληλων και αλληλένδετων ενεργειών, που όλες μαζί αφορούν την κατά το δυνατόν έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση της πορείας του τουρισμού, πρωτίστως στην Κρήτη, αλλά και γενικότερα στην ελληνική επικράτεια και στις λοιπές περιφέρειές της με αναφορά στη διεθνή πραγματικότητα.

Οι τρεις αυτές δομές-ενέργειες θα είναι σε θέση να παρέχουν προς όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς, αρχές, επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεμονωμένα ενδιαφερόμενα άτομα συνεχή πληροφόρηση για κάθε στοιχείο που αφορά την πορεία τόσο του Κρητικού τουριστικού προϊόντος όσο και των προϊόντων της κρητικής γης και βιομηχανίας που τον τροφοδοτούν καθώς και τις δυνατότητες εμπορικής εξωστρέφειας αυτών, τόσο στο σύνολο του ελληνικού χώρου, όσο και διεθνώς.

Η πρώτη δομή-ενέργεια συνίσταται στην κατασκευή και λειτουργία ενός αποθετηρίου πληροφοριών κάθε μορφής που αφορούν τον τουρισμό στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα. Δηλαδή, ένα αρχείο στοιχείων και πληροφοριών του Κρητικού παραγωγικού τουριστικού κυκλώματος και μιας αντίστοιχης Βάσης Δεδομένων για την τεκμηρίωση όλων των εκφάνσεων του κρητικού τουρισμού και της εγχώριας (κρητικής) παραγωγής που συνδέεται με αυτόν.

Η δεύτερη δομή-ενέργεια θα αποτελεί την κατασκευή του πρώτου Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Λογαριασμού Τουρισμού για την Περιφέρεια Κρήτης για τον οποίο η εμπειρία από την εκτέλεση του ανάλογου έργου στο Δήμο Χερσονήσου –μοναδικής μέχρι σήμερα εφαρμογής σε αυτή τη μεθοδολογική διαδικασία- θα είναι πολύτιμη. Είναι το έργο που έδειξε για πρώτη φορά σε εμπειρικό επίπεδο τη χρησιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης για τη στήριξη της εγχώριας πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής και συνακόλουθα της αντιμετώπισης ενός μεγάλου μέρους των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας από την τρέχουσα καταστροφική οικονομική κρίση.

Η τρίτη δομή-ενέργεια συνίσταται στην κατασκευή και λειτουργία ενός διαρκούς Περιφερειακού και Εθνικού Μοντέλου Προβλέψεων πρωτίστως για τον τουρισμό στην Κρήτη, ως διεθνούς brand name – προορισμού, αλλά και του ελληνικού τουρισμού σε σύγκριση με τις λοιπές επιμέρους περιφέρειες της χώρας και με καθορισμένη και περιοδική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του και προσβασιμότητα σε αυτά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Είναι φανερό ότι τόσο το αξιόπιστο όσο και η ευρύτητα των τριών αναφερόμενων δομών-ενεργειών συνιστούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη που μπορεί να εδραιώσει και να καθιερώσει την άμεση χρησιμότητα της γενικότερης οικονομο-πολιτικής πληροφόρησης για τον τουρισμό προς τους φορείς της περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, προς το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικής-επαγγελματικής τάξης και της τουριστικά προσανατολισμένης, ακαδημαϊκής, επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και προς τους αντίστοιχους φορείς στην ελληνική επικράτεια και διεθνώς.

Είναι επίσης προφανές, ότι το αξιόπιστο των τριών αναφερόμενων ενεργειών, που στην ολότητά τους συνιστούν το προτεινόμενο «Κέντρο Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης» ή «κΤΤκ», μπορεί να διασφαλιστεί μόνον κάτω από σταθερές Προγραμματικές Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ των φορέων εκείνων, το αντικείμενο των οποίων ή μέρος αυτού, βρίσκεται θεσμικά σε άμεση συνάφεια με τη μέτρηση, την πρόβλεψη, την ανάλυση και την ερμηνεία της πορείας του τουρισμού, ενός τόσο σύνθετου οικονομο-πολιτικού φαινομένου και τομέα, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού σε μια Περιφέρεια και χώρα υποδοχής, όπως στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα δε, όταν η ανάπτυξη αυτή, εξαιτίας και του μεγέθους της τουριστικής παραγωγής και διάθεσης στην περιφερειακή οικονομία υποδοχής, αποτελεί καθοριστικό πλέον παράγοντα για τη βιωσιμότητά της, τότε, η αξιόπιστη πληροφόρηση για την εξέλιξη και τον ρόλο του τουρισμού στην όλη περιφερειακή οικονομία είναι εκ των ουκ άνευ για την άσκηση μιας αντίστοιχα αξιόπιστης τουριστικής πολιτικής και επιχειρηματικής πρακτικής.

Δε θα πρέπει όμως να αφήσουμε εκτός προσοχής, αλλά να προσκαλέσουμε σε άμεση συνεργασία και εταιρική σχέση, την πρώτη, τη σοβαρότερη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσπάθεια και εμπειρία προς αυτή την κατεύθυνση, που έχει επιπλέον στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού που λειτουργεί στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – Ι.Τ.Ε.Π. το οποίο στηρίζεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και αποτελείται από περισσότερους από 14 από τους πλέον επίσημους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της χώρας.

Η θεσμική μορφή την οποία έχει τη δυνατότητα να εκλάβει το προτεινόμενο «κΤΤκ» για την παρακολούθηση και έρευνα του τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να είναι

  • ως Γραφείο στη δομή της Περιφέρειας Κρήτης

  • ως επιμέρους υπηρεσία στην Περιφέρεια Κρήτης

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως η κερδοσκοπικός οργανισμός με τη νομική μορφή ΝΠΙΔ στο πλαίσιο του ν. 3852/2010 για το Σχέδιο Καλλικράτης.

Αν η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατεί ή αρνηθεί να θεσμοθετήσει και να λειτουργήσει αυτό το Κέντρο Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης, εναλλακτικά αυτό μπορεί να γίνει από το Δήμο Χερσονήσου.

Σας προτείνω, με το κύρος που διαθέτετε και τη θεσμική αρμοδιότητα που έχει το Υπουργείο που ηγείσθε, να αναλάβετε, άμεσα, πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Τεκμηρίωσης Τουρισμού Κρήτης (ΚΤΤΚ), βασικό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης.

  Με εκτίμηση

  Ο Δήμαρχος

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης”

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis