Κρήτη

Ηράκλειο

Τι απάντηση έλαβε ο Σ. Βαρδάκης για το Δικαστικό Μέγαρο

Σωκρατης Βαρδακης

Απάντηση σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τα στάδια υλοποίησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. 
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, το έργο θα εκτελεστεί από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) και προκειμένου να γίνει η σύνταξη διακήρυξης και τευχών δημοπράτησης για την σύναψη δημόσιας σύμβασης για την ανάθεση των εργασιών των εσκαφικών τομών, η Εταιρία έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση της να προβεί σε δοκιμαστικές τομές για την διερεύνηση της ύπαρξης αρχαιοτήτων. 
Όπως επισημαίνεται με έγγραφό της, η ΚΤΥΠ Α.Ε αρχές Μαρτίου του 2018, διαβίβασε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου τοπογραφικό διάγραμμα με αίτημα να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς σύμφωνα με τον Ν. 4412 /2016 «Δημόσιες συμβάσεις έργων» η αρχαιολογική παρακολούθηση μπορεί να γίνει πριν το κυρίως έργο ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου ως «πρόδρομη εργασία».
Παράλληλα, σε σχέση με τις υπηρεσίες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την διαδικασία μεταστέγασής τους έως την ολοκλήρωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, όπως ενημερώνει το Υπουργείο τον κ. Βαρδάκη, ουδέποτε έλαβε αίτημα μετεγκατάστασής του για το κεντρικό κτίριο (κτίριο 2 – Πρωτοδικείο). 
Σε ότι αφορά το δυτικό κτίριο (κτίριο 3 – Ειρηνοδικείο) και το οποίο είχε χαρακτηριστεί ήδη από το 2009 ως επικινδύνως ετοιμόρροπο, η ΕΤΑΔ Α.Ε. παρέλαβε σχετικό αίτημα από τις υπηρεσίες, μόλις τον Νοέμβριο του 2016 και συμπληρωματικά τον Ιανουάριο του 2017. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο 3130/2003 για τον τρόπο μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, έχουν λάβει χώρα όλες οι ενέργειες από την ΕΤΑΔ, για την έγκριση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης και πλέον υπολογίζεται ότι το αργότερο σε 3 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εναπομείνασες τυπικές διαδικασίες για την μεταστέγαση του   Ειρηνοδικείου σε μισθωμένο κτίριο. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αλλιώς περίμεναν το καλοκαίρι οι επαγγελματίες ταξί

ταξί κορωνοϊός

Λίγο η οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία, λίγο η κακή - μέχρι στιγμής - πορεία του τουρισμού, λίγο η συνήθεια της καραντίνας, και οι επαγγελματίες ταξί αντιμετωπίζουν μία κατάσταση στα μέσα Ιουνίου, που σίγουρα δεν περίμεναν.

Η χαλάρωση των μέτρων, ο καλός καιρός και το άνοιγμα της εστίασης, ήταν ελπιδοφόρα μηνύματα τον Μάιο, που όμως δεν μεταφράζονται σε δουλειά τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη, στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο ΓΓ του Σωματείου Ταξί Ηρακλείου Γιάννης Σπιθάκης, περιέγραψε την καθημερινότητα των ταξί στο Ηράκλειο, που εξαντλείται σε ελάχιστες κούρσες μέσα στην πόλη. Τα μακρινά δρομολόγια από λιμάνι και αεροδρόμιο, όπως γινόταν τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια, ανήκουν στο παρελθόν.

"Την κατάσταση σώζουν οι εργαζόμενοι σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο οι οποίοι προτιμούν το ταξί για την μετάβαση στη δουλειά τους, μέσα στην ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητά μας, αλλά και όσοι μεταβαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό τους. Τους πηγαίνουμε και τους επιστρέφουμε. Οι Ηρακλειώτες κρατούν ζωντανή τη δουλειά μας και τους ευχαριστούμε", τονίζει ο κ. Σπιθάκης.

"Οι ώρες αναμονής στις πιάτσες για μία κούρσα είναι μία καθημερινότητα και το κακό είναι ότι δεν βλεπουμε φως στον ορίζοντα", λέει απογοητευμένος ο ΓΓ του Σωματείου Ταξί.

Αξίζει να τονίσουμε ότι πλέον στους δρόμους της πόλης κυκλοφορεί πλέον το σύνολο των ταξί, δηλαδή 530 οχήματα, ενώ την περίοδο της καραντίνας και των αναστολών, περίπου τα μισά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Η Ελένη Παπαθανασίου στο Ράδιο Κρήτη για τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Μυλοπόταμος: Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία μικρή χασισοφυτεία (φωτο)