Κρήτη

Ηράκλειο

Τα Συνδικάτα του Ηρακλείου στηρίζουν τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών

απεργια πλοια

Με κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου,το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Ηρακλείου, το ΣωματείοΙδιωτικλων Εκπαιδευτών "Γαλάτεια Καζαντζάκη" και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών.

Η ανακοίνωση:

"Τα συνδικάτα που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση εκφράζουμε τη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και την απεργία τους. Εφοπλιστές – κυβέρνηση της ΝΔ, το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη νέα έξαρση της πανδημίας για να υλοποιήσουν το σύνολο των αντεργατικών μέτρων, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Βασική στόχευση είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων, το χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, ήταν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας για ναυτεργάτες με δικαιώματα, διογκώθηκε η ανεργία, διευρύνθηκε η ανασφάλιστη εργασία, με τα ελλείμματα στο ΝΑΤ να φτάσουν το 1 δις ευρώ και με τραγικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους του.

Διαρκή τα προνόμια και οι επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, ενώ για τους ναυτεργάτες συνεχίζεται ο πολύμηνος εγκλωβισμός στα ποντοπόρα χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τους, κοροϊδία και εμπαιγμός για τους μακροχρόνια άνεργους, ενώ ακόμα και τα ψίχουλα της επιδότησης στους ελάχιστους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής, δεν τους έχουν καταβληθεί από τον Οκτώβριο!

Η Κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών και για την αποτροπή πιθανής ζημιάς των μικρομεσαίων αγροτών. Να μην τολμήσει να αξιοποιήσει και να κρυφτεί πίσω από τον κοινωνικό αυτοματισμό, από τη δίκαια απόγνωση των μικρομεσαίων αγροτών που χτυπιούνται εξίσου από την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολυνθεί στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων της για λογαριασμό του
κεφαλαίου..

Αυτός ο μόνιμος απεργοσπαστικός μηχανισμός που στήνεται έχει στον πυρήνα του το εφοπλιστικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Άξιοι συμπαραστάτες στο σχέδιο τους είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος, η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που με ενορχηστρωμένο τρόπο προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα υπονόμευσης των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών. Σ’ αυτόν τους το σκοπό καλούμε να μην υποκύψουν οι μισοκατεστραμμένοι και πνιγμένοι στα χρέη από την πολιτική τους μικρομεσαίοι αγρότες στις περιοχές με πρώιμα κηπευτικά.

Ας αναλογιστούν οι βιοπαλαιστές αγρότες στα πρώιμα κηπευτικά. Μέσα στις γιορτές η τιμή της ντομάτας δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά/κιλό, τα αγγούρια κυμαίνονταν στα 25 λεπτά/κιλό, η πιπεριά τα 70 λεπτά/κιλό. Την ίδια ώρα με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές το αυξανόμενο κόστος παραγωγής (εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.), κάνουν την επιβίωσή μας ακόμη δυσκολότερη. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές ενισχύονται με νέες επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές, μια σειρά βιομήχανοι, ξενοδόχοι και μεγαλέμποροι απολαμβάνουν εγγυημένα κέρδη σε συνθήκες πανδημίας ενώ οι συνάδελφοί μας ζουν με μισθούς-επιδόματα πείνας!

Εργαζόμενοι στα καράβια και στη στεριά και βιοπαλαιστές αγρότες έχουμε κοινό εχθρό, κοινή αιτία των προβλημάτων μας. Είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η πολιτική που τσακίζει ενιαία το λαό. Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε είναι η κοινή συμμαχία που θα στοχεύει ενιαία το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης μεγάλου κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ΕΕ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες γνώρισαν τη δύναμη της συμμαχίας αυτής σε παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα που βρήκε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη από το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών που διεκδικούν από την κυβέρνηση κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους βιοπαλαιστές αγρότες, φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων, απαγόρευση εισαγωγών στα κηπευτικά που οι ίδιοι παράγουν, mείωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς που επιβαρύνει τον παραγωγό καθώς και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα του νομού και της υπόλοιπης Κρήτης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, να δυναμώσουν την προετοιμασία τους για απάντηση με απεργία όταν η Κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο που θα στοχεύει τον εργάσιμο χρόνο, την Κυριακή, το μέσο μισθό, την ασφάλιση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών :

- Κατάργηση του ν.4714/2020, των  αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

- Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

- Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

- Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

- Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

- Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

- Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών."

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο - Rapid test: Οι έλεγχοι στην πόλη απέδειξαν το λάθος με το lockdown

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου για το δυστύχημα στο νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

Κρήτη: Δύο παραλίες του νησιού στη λίστα με τις 25 δημοφιλέστερες παγκοσμίως

Κρήτη

Κρήτη: Πόσο θα πληρώνουμε για διόδια στον ΒΟΑΚ

ΒΟΑΚ Παπαναστασίου

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμέσα τους και ο ΒΟΑΚ αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link

Ο κ. Καραμανλής επεσημανε ότι το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης έχει λειτουργήσει, γιατί έτσι επιδοτείται η συντήρηση και λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι και ένα μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης, επομένως θα έχει διόδια. Τόνισε όμως ότι τα διόδια πρέπει να είναι λελογισμένα και να γίνεται χιλιομετρική χρέωση, όπως ήδη εφαρμόζεται στην Ολυμπία Οδό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα διόδια στην Ολυμπία Οδό κυμαίνονται από 2,10 ευρώ έως 2,20 ευρώ για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και από 1,40 ευρώ έως 2.20 ευρώ. Για τα φορτηγά η τιμή είναι ακόμα υψηλότερη. Οι τιμές αυτές ισχύουν για τους υπάρχοντες σταθμούς στην εν λόγω Οδό.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε, επίσης, πως θα «απογειώσουν» τα έργα οι προτάσεις καινοτομίας. Έφερε δε το παράδειγμα της μεταφοράς του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης και της αξιοποίησης του χώρου, ένα έργο που χαρακτήρισε ως ένα "νέο μικρό Ελληνικό".

Με το μοντέλο των προτάσεων καινοτομίας, που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, όπως επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «αντί να καθόμαστε να τσακωνόμαστε τι θα γίνει αυτή η μεγάλη ιδιοκτησία στην παραλιακή της Κρήτης, θα καλέσουμε τον ιδιωτικό τομέα και θα μας κάνει μία κοστολογημένη πρόταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς ελαφρυντικά, προτείνει ο Εισαγγελέας

Αναστάσιος Ανδρονικάκης: Ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ είναι Κρητικός!

Κρήτη: Πήγε για ψαροντούφεκο και τον βρήκε ο θάνατος - Θλίψη για τον Χάρη