Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Τέρμα τα γλέντια στα ρακοκάζανα - Ο κορωνοϊός βάζει "φρένο"

καζανι, ρακι, ρακοκαζανο

Άρχισε σήμερα 8 Οκτωβρίου η περίοδος απόσταξης τσικουδιάς για τις όψιμες περιοχές του Ηρακλείου, με τα ρακοκάζανα να λειτουργούν κάτω από τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοιού.

Η αποσταγματική περίοδος για τις πρώιμες περιοχές έχει “ανοίξει” ήδη από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Προέδρου των Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τάσου Βρέντζου, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, στην Π.Ε Ηρακλείου υπάρχουν 700 άδειες για καζάνια, εκ των οποίων είναι ενεργά περίπου τα μισά .

Η αποστακτική περίοδος “εν καιρώ πανδημίας” σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο κυλά με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοιό και στόχος είναι να κλείσει η χρονιά με μηδενικό επίπεδο κινδύνου.

Ο κ. Βρέντζος παρακάλεσε τους παραγωγούς που προχωρήσουν σε απόσταξη φέτος να μην διοργανώσουν γλέντια στα καζάνια για ν’ αποφευχθεί κάθε κίνδυνος συνωστισμού σ’ αυτούς τους χώρους.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε η προσέλευση και παραμονή του κόσμου γίνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, αφού πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας όλων .

 

 

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Χορήγηση μόνο στους άνω των 60 ετών – Τι θα γίνει με τη 2η δόση

θεοδωριδου

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνο στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως η σύσταση σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, είναι να γίνεται και η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη δεύτερη δόση με AstraZeneca ο κίνδυνος για σοβαρή παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς υπάρχουν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Παράλληλα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα άτομα που στην πρώτη δόση παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή έχουν άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα μπορούν να εξαιρεθούν και να κάνουν τη 2η δόση με άλλο σκεύασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 472 τα νέα κρούσματα - 353 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι