Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση Αρναουτάκη με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Αρκουμανέας Περιφέρεια Κρήτης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρο Βασιλικό είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια, κυρίαρχο θέμα ήταν η πορεία της πανδημίας και το αυριανό άνοιγμα του τουρισμού στο νησί μας.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και θα πρέπει να κάνουμε όλοι τον απαιτούμενο εμβολιασμό. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του κ. Αρκουμανέα στη Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος  ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, για την εξαίρετη, όπως είπε, συνεργασία και στήριξη, ιδιαίτερα τους τελευταίους 15 μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης:

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για τη σημερινή φιλοξενία και για την άψογη συνεργασία που έχουμε τους 15 μήνες της πανδημίας.  Όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μία αποκλιμάκωση της πανδημίας, αυτό είναι το αισιόδοξο, όπως αισιόδοξο είναι οι 110.000 περίπου εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά που είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο που μας κατατάσσει στις πρώτες χώρες σε ταχύτητα εμβολιασμών, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Βλέπουμε τα καλά και τα αισιόδοξα, αλλά να είμαστε προσεκτικοί.  Να ξεκινήσει αύριο σωστά ο τουρισμός,  αλλά πρέπει ταυτόχρονα να μην χαλαρώσουμε σε βαθμό που να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας να επιδεινώνονται.  Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε, όπως το έχουμε κάνει. Φέτος έχουμε πολλά περισσότερα «εργαλεία»,  κάνουμε δέκα φορές περισσότερα τεστ έχουμε τα self test, τα οποία τα έχει υιοθετήσει ο κόσμος, και μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουμε κάποιες δραστηριότητες και θα τα χρησιμοποιήσουμε και στις μετακινήσεις μας.  Άρα έχουμε περισσότερα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουμε τον ιό και φυσικά τα εμβόλια. Αυτή είναι η λύση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του ανέφερε:  «Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Αρκουμανέα, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, τους δύσκολους μήνες που πέρασαν, είχαμε μία εξαίρετη συνεργασία. Οφείλω να τονίσω ότι σε δύσκολες καταστάσεις συνεργαστήκαμε και δώσαμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που προκύπταν. Τουρισμός σημαίνει υγεία και πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε αυτό που έχουμε κατακτήσει, να μπούμε από αύριο με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα, στο άνοιγμα του τουρισμού. Όμως, πάνω από όλα αυτό που χρειάζεται είναι ο εμβολιασμός. Από την πλευρά τη δική μας έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με 23 εκατομμύρια για τους γιατρούς και νοσηλευτές μας, με το επικουρικό προσωπικό που πληρώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, έχουμε διαθέσει 15 εκατομμύρια για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων και ότι χρειαστεί από έσοδα δικά μας, από χρήματα του ΕΣΠΑ. Ενισχύουμε τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Κρήτης και θεωρώ ότι υπάρχει μία εξαίρετη συνεργασία με την 7η ΥΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εντάξει για χρηματοδότηση σημαντικές αναβαθμίσεις με έργα και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων του νησιού μέσω ΕΣΠΑ. Χρειάζεται προσοχή για να έχουμε περισσότερο τουρισμό, και σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ανοσία που σημαίνει εμβολιασμοί».

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας του νησιού που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως, επίσης, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά, και το προσωπικό των υπηρεσιών.

«Ευχαριστούμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές σε όλη την Κρήτη που μέρα-νύχτα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως και οι ΤΟΜΥ οι ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ), καθώς μόνο με την καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός στις δηλώσεις του ανέφερε: «Στη συνάντηση που κάναμε με τον κύριο Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ συζητήσαμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το άνοιγμα του τουρισμού για την Κρήτη. Έχουμε μπροστά μας δρόμο, δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τη μάχη, η μάχη είναι «ζωντανή» αλλά έχουμε φέτος πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ότι είχαμε πέρυσι, πρώτον διότι έχουμε στα χέρια μας πολλά περισσότερα διαθέσιμα «εργαλεία» τα οποία οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε, εμβολιασμούς, τεστ, και δεύτερον επειδή υπάρχει και μία συσσωρευμένη θέληση του κόσμου να ταξιδέψει. Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τίποτα εάν δεν κερδίσουμε τη μάχη, άρα οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζονται οι αγορές, ώστε να επιλέξουν την Κρήτη και την Ελλάδα ως προορισμό. Εάν οι επόμενες εβδομάδες κυλήσουν σωστά, δηλαδή συνεχίζουν να βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή».  

Στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Γεωργία Μηλάκη και ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Μιχάλης Βλατάκης.

Ακολούθησε συνάντηση του προεδρείου των Ενώσεων των Ξενοδόχων Ηρακλείου και Λασιθίου με τον κ. Αρκουμανέα και τον κ. Βασιλικό παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από αύριο - Όλα τα μέτρα

- Ηράκλειο - Τουρισμός: Συνάντηση Δημάρχου με Αρκουμανέα και Βασιλικό

Κορωνοϊός - Πελώνη: Ως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων στα νησιά

 

Κρήτη

Ν. Τζανάκης: Ικανοποίηση για το "χρώμα" στον χάρτη- Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη

νίκος τζανάκης

"Θα φτάσουμε εύκολα σε ποσοστό 75% των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του Ιούλη – αρχές Αυγούστου", δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

"Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους", εξήγησε ο ίδιος.

"Με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80-85% των εμβολιασμών δε θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς", συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ανοσία μέσω των εμβολίων ο ίδιος εξήγησε ότι: "Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών, αποκτούν υψηλή ανοσία και με την πρώτη δόση. Όσο περνάει η ηλικία, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο δόσεις. Με τη δεύτερη δόση θα αποκτήσουν πλήρη ανοσία. Χρειάζονται 3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για να μετρήσει κανείς τη χυμική ανοσία. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο μακροχρόνια".

H ανάρτηση του κ Τζανάκη για την Κρήτη

 

 

"Η επιτροπή είχε δίκιο στις αποφάσεις που πήρε για το εμβόλιο της AstraZeneca"

Αναφερόμενος στη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής σημείωσε ότι "Η επιτροπή εμβολιασμού είχε δίκιο που πήρε τις αποφάσεις που πήρε, αλλά χάθηκε λίγο το παιχνίδι στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έχουμε πληθώρα εμβολίων, επομένως μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε αυτή τη στιγμή. Όσοι έχετε ξεκινήσει με κάποιο εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας με το ίδιο. Και κατά κανόνα το AstraZeneca να το προτιμούν όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πολύ σωστά η επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα σε όλες τις ηλικίες για όλα τα εμβόλια και έγινε για να αντιμετωπιστούν όποιοι είχαν αμφιβολίες".

"Ο ιός είναι εδώ, είναι στην κοινότητα και όσοι δεν εμβολιάζονται μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσουν. Μπορεί να νοσήσουν οι ίδιοι ελαφριά αλλά να κολλήσουν τον ευπαθή πατέρα τους ή το συνάδελφό τους. Ο εμβολιασμός δεν θωρακίζει μόνο εμάς, αλλά και τους συνανθρώπους μας που είναι ευπαθείς ή ευάλωτοι. Έχουμε κοινωνικό και ανθρώπινο καθήκον να εμβολιαστούμε", τόνισε.

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι "Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΦΗ: Απόψε η προβολή ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987

Νέος κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια ως το τέλος του έτους