Κρήτη

Ηράκλειο

Συμμορφώνονται θαμώνες και ιδιοκτήτες με το νέο αντικαπνιστικό στο Ηράκλειο

Αντικαπνιστικός νόμος

Συμμορφώνονται όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ, αλλά και οι θαμώνες στον επικαιροποιημένο αντικαπνιστικό νόμο στο Ηράκλειο. 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία όπως προκύπτουν από την πλευρά των ελέγχων Δημοτικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 120 έλεγχοι σε καταστήματα και έχουν βεβαιωθεί μόλις 11 παραβάσεις. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μαρίνο Παττακό οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και δεν πρόκειται να σταματήσουν, ωστόσο τα αρμόδια κλιμάκια διαπιστώνουν πλήρη συμμόρφωση ιδιοκτητών και καταναλωτών στις διατάξεις του νόμου. 

Εκτός όμως από τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Υγείας, έλεγχοι πραγματοποιούνται και από άλλα κλιμάκια, οι οποίοι είναι επίσης εντατικοί. 

Όπως προκύπτει από τα πανελλαδικά στοιχεία προς επεξεργασία, το Ηράκλειο διατηρεί την πρωτιά σε αριθμό ελέγχων και κατά συνέπεια και σε ύψος προστίμων αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο. 

Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα μόλις μίας ημέρας στις 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 15 συνολικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τους ελέγχους προέκυψαν παραβάσεις που αντιστοιχούν σε πρόστιμα ύψους 4.500 ευρώ για τους καταστηματάρχες και 400 ευρώ για τους θαμώνες. 

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά μόνο για το τελευταίο δεκαήμερο, έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας πρόστιμα συνολικού ύψους 58.300 ευρώ. 

Από τους ελέγχους πάντως προκύπτει ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 80 % πανελλαδικά έχει συμμορφωθεί πλήρως με το νέο αντικαπνιστικό νόμο. 

Κρήτη

Χαράλαμπος Γώγος στο Ράδιο Κρήτη: Αρχές καλοκαιριού η επιστροφή στην κανονικότητα

χαράλαμπος γώγος

Γύρω στα τέλη Μαίου με αρχές του καλοκαιριού προβλέπει επιστροφή στη κανονικότητα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και δ/ντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος

Ο κ. Γώγος που μίλησε σήμερα στο Ρ/Κ και στον Μανόλη Αργυράκη διευκρίνισε ότι αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πορείας της επιδημίας του κορωνοιού μέσα στον Απρίλιο ο οποίος είναι ο κρισιμότερος μήνας. 

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα καθώς υπάρχει μικρός θανάτων ενώ οι διασωληνωμένοι είναι κάτω από το φράγμα των 100.

Από τα υπάρχοντα σχήματα που ήδη χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, το πιο δραστικό φαίνεται να είναι η χλωροκίνη, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γώγο δεν υπάρχει καταξιωμένη και κατοχυρωμένη θεραπεία και υπάρχουν επίσης θεραπευτικά κενά τα οποία, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν.

Αυτή την στιγμή από το νοσοκομείο της Πάτρας έχουν δοθεί 32 εξιτήρια, ενώ παραμένουν για νοσηλεία 9 ασθενείς του covid 19 Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας αντιμετώπισε τα πρώτα μαζικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά την επιστροφή των εκδρομέων από τους Αγίους Τόπους.

Σε γενικές γραμμές ο κ. Γώγος δήλωσε επιφυλακτικός καθώς δεν είμαστε ακόμα σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ή να εφησυχάζουμε.