Κρήτη

Ηράκλειο

Συγκινεί η ιστορία πίσω από το βίντεο του Συλλόγου Θαλασσαιμίας

pap.jpg

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Χανίων - Ρεθύμνης «Άγιοι Ανάργυροι» δημιούργησε, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας του, ένα επετειακό video που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη Θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία, με την κινηματογραφική εταιρία παραγωγής - Indigo View - του γνωστού κρητικού σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη
Το σενάριο βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη: Ένα παιδί μετράει τα άστρα.

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει: Μας παρουσιάζεται η ιστορία ενός Θαλασσαιμικού που όταν ήταν μικρός ταύτισε τον εαυτό του με τον ήρωα του Μενέλαου Λουντέμη, τον Μέλιο Καδρά.
Ένα παιδί που έπρεπε να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρει τον στόχο του. 
Να καταφέρει να μορφωθεί, να πάει σχολείο και να επιβιώσει. 
Ήταν το βιβλίο που διάβαζε εκείνη την εποχή που συνειδητοποίησε ότι ζει με Θαλασσαιμία.
Ο πρωταγωνιστής πηγαίνει στις κορυφές των βουνών, μακριά από τα φώτα της πόλης, για να μπορέσει να βλέπει τα άστρα καλύτερα και να τα μετρήσει.  Έτσι παίρνει δύναμη.
Μια συμβολική προσέγγιση στην οποία πρωταγωνιστεί ο έναστρος ουρανός, ο ήρωάς μας και οι σκέψεις του. 

Μας εξιστορεί πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ταύτισε τον εαυτό του με τον ήρωα του Λουντέμη, ποιοι ήταν οι δικοί του στόχοι, τη σημασία της αλληλεγγύης, υποστήριξης και διεκδίκησης που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος Θαλασσαιμίας στα μέλη του και τέλος θα επισημάνει ότι όλοι Θαλασσαιμικοί ταυτίζονται αρκετά με το παιδί που μετράει τα άστρα του Μενέλαου Λουντέμη.

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Χανίων - Ρεθύμνης «Άγιοι Ανάργυροι» ιδρύθηκε το 1986 με έδρα τη πόλη των Χανίων . Κύριος σκοπός της δημιουργίας του ήταν η διεκδίκηση βασικών παροχών νοσηλείας για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, καθώς και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ως άτομα με αναπηρία και ως  ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Μέλη του συλλόγου μας είναι οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή αναιμία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία και Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία) από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. 
Ο σύλλογος μας είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και της 
Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία - ΕΣΑμεΑ.

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Αναγκαία η κυκλική οικονομία και στην αλιεία

ψαράδες

Την ανάγκη εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών- Διεθνών Θεμάτων στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BLUEFASMA Interreg MED. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι απαραίτητο να εστιάσετε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους εμείς που είναι βασικοί πυλώνες της Γαλαζίας Οικονομίας στις Παράκτιες Μεσογειακές Περιφέρειες,   εστιάζοντας στην δραστηριότητα των ικανοτήτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην πρακτική εφαρμογή μεθοδολογιών που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προς μια ουδέτερη, ανθεκτική οικονομία, με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ανθεκτικότητα και προστασία φυσικών βιολογικών πόρων, τόνισε Γιώργος 

Το πρόγραμμα BlueFasma έχει ως τίτλο: Ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜΜΕ, των συμπλεγμάτων και των δικτύων για τηνοτομία, στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές του Μεσογείου, για την υποστήριξη της γαλαζίας κυκλικής οικονομίας στην αλιεία/υδατοκαλλιέργεια », και η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σε υβριδική μορφή, εμφανίστηκε σε ένα εργαστήριο συζήτησης μεταξύ επιστημόνων -ερευνητών, στελεχών δημοσίων υπηρεσιών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων στο σχεδιασμό της λειτουργίας των φορέων που είναι είτε θεματικά είτε από την πλευρά των αρμοδιοτήτων με το αντικείμενο του προγράμματος. Ο Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των τοπικών ενδιαφερομένων φορέων:

    • για την κυκλική οικονομία 
    • πώς συνδέεται η κυκλική οικονομία με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες
    • ποιες καλές πρακτικές υπάρχουν?
    • τι ισχύει για τη διάθεση των ζωικών αποβλήτων;
    • πώς μπορούμε να αναπτύξουμε εργαλεία κυκλικότητας και τι μετρήσιμο αποτέλεσμα να μας αποφέρει?

Το πρόγραμμα BlueFasma υλοποιείται στην Κρήτη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συντονιστρια την κα Αλίκη Καρούσου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές - παραδείγματα - κυκλική οικονομία από την αλιεία, με εισηγήσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβουλία ΕΝΑΛΕΙΑ, την κα Ελληνική από τη Δ/ση Κτηνιατριακή της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη δεύτερη ενότητα έγινε συζήτηση για τα εισβολικά είδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Αλιέων, την κα Περιστεράκη από το ΕΛΚΕΘΕ και την Ε. Ψόχιου της Δ/σης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λασιθίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Βιοενεργειακή Κρήτης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβέστερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα "κληρώνει" για το 67% των μετοχών του ΟΛΗ

ESPA BANNER