Κρήτη

Ηράκλειο

Στις 4 Ιουλίου το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Βενεράτο

γλυπτική

Ξεκινά την Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Βενεράτο, το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με τη συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Ν. Ζηλανδία. Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου που θα διαρκέσει έως και τις 24 Ιουλίου 2016, είναι ένας σημαντικός θεσμός που κλείνει φέτος δέκα χρόνια (2006 – 2016), και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η).
Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνήσουν τα έργα τους σε λευκό μάρμαρο Θάσου. Στις 4 Ιουλίου οι γλύπτες θα παραλάβουν ακατέργαστους όγκους μαρμάρου ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων. Μέχρι τις 24 Ιουλίου θα φιλοτεχνούν τα γλυπτά τους σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από το κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για μικρούς και μεγάλους που θα θελήσουν να δουν από κοντά πώς από τους ακατέργαστους όγκους του μαρμάρου «αναδύονται» έργα τέχνης. Η τελετή λήξης του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου, με τους γλύπτες να παραδίδουν τα έργα τους στο Δήμο Ηρακλείου. Οκτώ γλυπτά σε λευκό μάρμαρο Θάσου θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, για να στηθούν σε δημόσιους χώρους.
Το θέμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου είναι ένας στίχος του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Η Μαρίνα των Βράχων»: «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…». Θέμα το οποίο εμπνέει τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν αξιόλογα έργα τέχνης.
Στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου θα πάρουν μέρος οι γλύπτες:
- Vasilisa Chugunova (Ρωσία)
- Giorgie Cpajak (Σερβία)
- Gadadhar OJHA (Ινδία)
- Renate Verbrugge (Νέα Ζηλανδία)
- Αντώνης Μυρωδιάς
- Οδυσσέας Τοσουνίδης
- Χρήστος Τσουμπλέκας
- Μανώλης Χαρκούτσης
Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, επίσης με ελεύθερη είσοδο. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνονται μαθήματα γλυπτικής σε πηλό και κατασκευών για παιδιά από εικαστικούς των ΚΔΑΠ, μαθήματα ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους από τον ψυχολόγο και ψηφιδογράφο Κώστα Θαλασσινάκη. Επίσης, την Πέμπτη 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την τέχνη στα χρόνια της κρίσης με ομιλήτρια τη διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Μαρία Μαραγκού. Ακόμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών θα ανεβάσει θεατρική παράσταση ενώ καλλιτεχνικά σχήματα θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους.
Σημαντική για τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου είναι η συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων και Σίβας.
Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.
Μαθήματα ψηφιδωτού
Ειδικότερα για τα μαθήματα ψηφιδωτού από τον Κώστα Θαλασσινάκη το θέμα θα είναι «Τα φυτά στις μινωικές τοιχογραφίες». Θα λειτουργήσουν τμήματα για παιδιά και για ενήλικες.
Οι ψηφίδες που θα δουλέψουν τα παιδιά θα είναι από χρωματισμένο μακετόχαρτο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων (παιδιά) έχει ως εξής:
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 00 – 19: 30
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 00 – 19: 30
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 00 – 19: 30
Οι ψηφίδες που θα δουλέψουν οι ενήλικες θα είναι από φυσικά μάρμαρα και τεχνομάρμαρα Το πρόγραμμα των συναντήσεων (ενήλικες) έχει ως εξής:
- ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 30 – 20: 30
- ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 30 – 20: 30
- ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 18: 30 – 20: 30
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφών είναι : Δευτέρα 4 Ιουλίου τηλ 2813 409 827

 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού