Κρήτη

Ηράκλειο

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σέρβος υπουργός Παιδείας

5_3.jpg

Με τον Σέρβο Υπουργό Παιδείας Μλάντεν Σάρτσεβιτς συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον οποίο είχε εκτενή συζήτηση για την διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Σερβίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Στη συνάντηση, στη Περιφέρεια, τον Σέρβο Υπουργό συνόδευαν η Υφυπουργός Παιδείας Άννα Μιλίτσεβιτς, ο Πρέσβης Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, και ο Πρόξενος Μίλαν Βουκοσάβλιεβιτς, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης και ο δικηγόρος Νίκος Παπαδαντωνάκης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας τον Σέρβο Υπουργό, την Υφυπουργό, τον Σέρβο Πρέσβη και τον Πρόξενο, ανέφερε ότι οι λαοί Ελλάδας και Σερβίας συνδέονται ιστορικά, θρησκευτικά αλλά και πολιτισμικά. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης του με τους Σέρβους αξιωματούχους συζήτησε το πλαίσιο ενδυνάμωσης των τουριστικών σχέσεων όπως επίσης στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
«Μια ιδιαίτερη τιμητική επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού Παιδείας, στη Περιφέρεια μας, υπάρχουν σχέσεις φιλίας πολλών χρόνων και θεωρώ ότι μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες μπορούμε να δούμε και την προσέλκυση περισσότερων Σέρβων τουριστών, γιατί στην Ελλάδα έρχονται κοντά στο 1 εκατομμύριο, οι περισσότεροι πάνε στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο σχέσεις με την Κρήτη. Οι σχέσεις μας μπορούν να ενδυναμωθούν, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Υπουργό, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης αλλά και του τουρισμού, και προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
Ο Σέρβος Υπουργός Παιδείας Μλάντεν Σάρτσεβιτς σε δηλώσεις ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συνάντηση-υποδοχή, ανέφερε ότι, στόχος είναι να διευρυνθούν οι συνεργασίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, και του τουρισμού. Ο κ. Σάρτσεβιτς στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Κρήτη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το σχολείο στο Ηράκλειο όπου διδάσκεται η Σερβική γλώσσα, όπου οι εντυπώσεις του, όπως είπε, ήταν άριστες. 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης  ανέφερε, ότι, «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας είναι παραδοσιακά φιλικές. Υπάρχει διευρυμένο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στους  δύο λαούς, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, εμπορίου αλλά και σε θέματα παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πολλά σχολεία της Σερβίας .Η Κρήτη μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών από τους ένα εκατομμύριο  Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα».

Κρήτη

Γ. Κεφαλογιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε ξεκινά η κατασκευή του ΒΟΑΚ - Μισός δρόμος μέχρι Σητεία

ΒΟΑΚ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν πάνω από 2 δις ευρώ για να εκτελεστεί το έργο από Κίσσαμο έως τη Σητεία.

Ξεκινούν τα έργα το 2022

Ο κ. Κεφαλογιάννης δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των έργων που είναι ώριμα για να ξεκινήσουν ανέφερε ότι αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα στο τμήμα του ΒΟΑΚ από Χερσόνησο - Νεάπολη λέγοντας ότι η Β΄ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε την κι έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο αρμόδιο Υπουργείο.

Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης - Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το έργο μέχρι τη Σητεία και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες από την Κρήτη θα αναφερθεί στο ΒΟΑΚ.

Άφησε παράλληλα αιχμές και στο ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε το έργο και κατέθεσε τις μελέτες μέσα σε διάστημα 20 μηνών.

Άγιος Νικόλαος - Σητεία με μία λωρίδα ανα κατεύθυνση

Αναφερόμενος το τμήμα του ΒΟΑΚ  Άγιος Νικόλαος Σητεία,ανακοίνωσε ίσως για πρώτη φορά ότι η κατασκευή του δεν θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση αλλά μία λωρίδα με διαχωριστικό ασφαλείας όμως στη μέση.

 

Το 2023 ξεκινούν τα έργα στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο

Για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμείπε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το 2023 και ότι με την κατάθεση προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το κόστος κατασκευής του τμήματος αυτού ανέρχεται σε 1,32 δις. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.

Το έργο περιλαμβάνει:

-  2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα

- 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους ~ 34 χλμ.

- 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος

- 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και

 - αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου

Ηλεκτρονικά διόδια
Όσον αφορά τα διόδια είπε ότι δεν θα υπάρχουν σταθμοί όπως σε άλλους αυτοκινητόδρομους αλλά θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και αναλογικά σε κάθε σημείο.

 

Αρχές του 2025 έτοιμο το αεροδρόμιο Καστελίου

Για τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου ο κ.Κεφαλογιάννης είπε ότι παρά την πανδημία εκτελούνται κανονικά και ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από την Κοινοπραξία κατασκευής του αεροδρομίου θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο του 2025.

Τέλος ο υφυπουργός μεταφορών και υποδομών είπε ότι μια σειρά από αναπτυξιακά έργα θα δώσουν μια άλλη πνοή στην Κρήτη και έφερε ως παράδειγμα πέρα από το ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο την κατασκευή το φράγμα στον Πλατύ ποταμό στο Ρέθυμνο που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και στη Μεσσαρά.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Λουκέτο" σε όλο το σχολείο λόγω κορωνοϊού

"Έφυγε" νωρίς ο 26χρονος Βασίλης - Είχε αγοράσει το αυτοκίνητο πριν από λίγες μέρες

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς