Κρήτη

Ηράκλειο

Στη Σλοβακία το Γυμνάσιο Αρχανών

Γυμνάσιο Αρχανών

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετακίνηση μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Αρχανών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συμπράξεων Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο : "Children’s Rights in Digital Stories" από 9/2/2020 ως 15/2/2020 στην πόλη Humenne της Σλοβακίας. Το  Γυμνάσιο  Αρχανών εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Δασκαλάκη Χάρις, Νοδαράκη Κατερίνα, Χοχλιδάκη Χαρά, Χοχλιδάκη Σπύρο, Κονιδάκη Σωτήρη και Τρούλη Σπύρο καθώς και από τους  εκπαιδευτικούς Αλεξάκη Μαριαλένα και Τυλλιανάκη Μανώλη. 

Οι Σλοβάκοι οικοδεσπότες έκαναν τα πάντα προκειμένου οι αποστολές των άλλων χωρών να αισθάνονται άνετα και σαν το σπίτι τους και τα κατάφεραν περίφημα. 

Την  πρώτη μέρα διοργάνωσαν μια πολύ θερμή υποδοχή των ξένων αποστολών, πλαισιωμένη με μουσική, χορό και τραγούδια του τόπου τους. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε στοχευμένα και οργανωμένα παιχνίδια γνωριμιών έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους. Τέλος συμμετείχαν στην πρώτη τους δράση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού φτιάχνοντας όλα μαζί T-Shirt με το ανάλογο θέμα, ενώ παράλληλα οι καθηγητές τους συμμετείχαν στο πρώτο teachers meeting ανταλλάσοντας απόψεις για όλα τα θέματα του προγράμματος. Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας,  όλες  οι αποστολές έγιναν δεκτές στο δημαρχείο του Humenne από το  δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τις  καλωσόρισε χαρίζοντας παράλληλα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς αναμνηστικά δώρα.
Οι επόμενες δύο ημέρες ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένες  στα γυρίσματα ειδικά σχεδιασμένων σεναρίων πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Έξω από το Humenné Mansion το μουσείο-έμβλημα της πόλης, σε έναν πανέμορφο καταπράσινο χώρο, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, γύρισαν τις σκηνές που απαιτούσε το σενάριο τους, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο και με συγκεκριμένα ψηφιακά εργαλεία επεξεργάστηκαν σαν μικροί επαγγελματίες τα βίντεο τους, εμπλουτίζοντας τα με ήχο, κείμενο και μουσική, δημιουργώντας έτσι πέντε ταινίες μικρού μήκους στην αγγλική γλώσσα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Ενδιάμεσα των γυρισμάτων και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου οι αποστολές πήγαν μια ολοήμερη εκδρομή στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας το Κόζιτσε όπου ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης.
Το τελικό αποτέλεσμα της δουλείας τους το παρουσίασαν σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ενώ στη συνέχεια όλες οι αποστολές διασκέδασαν στο χώρο του ξενοδοχείου την τελευταία τους βραδιά στο Humenne.
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου μαθητές και καθηγητές μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτισαν τους καινούργιους τους φίλους και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση τους τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία.

Οι εμπειρίες των μαθητών
"Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που μπήκα σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία. Η εβδομάδα κύλισε πολύ γρήγορα και όμορφα παρόλο  που μερικές μέρες ήταν λίγο φορτωμένες αλλά με αυτόν τον τρόπο ερχόμασταν πιο κοντά με τα παιδιά των άλλων χωρών. Τα απογεύματα πηγαίναμε βόλτα και για φαγητό με τους καθηγητές στο Humenne και λέγαμε τις εντυπώσεις από την μέρα .Την Πέμπτη τα παιδιά μας οργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και χορέψαμε παραδοσιακούς χώρους .Την παρασκευή το πρωί πήγαμε σχολείο για να αποχαιρετήσουμε τα παιδιά και μετά ξεκινήσαμε το ταξίδι στην Βιέννη . Αυτό το ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο και θα το θυμάμαι για μια ζωή γιατί μέσα από αυτό το πρόγραμμα έμαθα νέα πράγματα και γνώρισα νέους φίλους ." Δασκαλάκη Χάρις.

"Το να είμαι μέρος του πρώτου mobility  του Erasmus+ “children‘s rights in digital stories” ήταν μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για εμένα. Μέσα από αυτό το ταξίδι γνώρισα  ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, με τους οποίους παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που γνωριζόμασταν, καταφέραμε να γίνουμε όλοι μία παρέα και να συνεργαστούμε για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας σε αυτό το project. Στα πλαίσια του προγράμματος μάθαμε να χειριζόμαστε την εφαρμογή imovies και κάθε International team δημιούργησε τη δική του μικρού μήκους ταινία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήρθαμε πιο κοντά με τα παιδιά αναπτύσσοντας έτσι τις γνώσεις μας και τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Επίσης παρά το έντονο κρύο μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη του Humenne και του Kosice όπως επίσης και να έρθουμε σε επαφή με τις παραδόσεις και τα έθιμά της Σλοβακίας (παραδοσιακό φαγητό, παραδοσιακοί χοροί, ιστορικά μέρη κ.α.)   Δουλέψαμε σκληρά αλλά εν τέλει τα αποτελέσματα ήταν αξιοθαύμαστα! Το ταξίδι μας τελείωσε με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και με την επίσκεψή μας στη πόλη της Βιέννης την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το ταξίδι αυτό με γέμισε υπέροχες  εμπειρίες μα το πιο σημαντικό είναι, ότι μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους που δεν θα ξεχάσω ποτέ!" Νοδαράκη Κατερίνα
"Οι εντυπώσεις και οι αναμνήσεις από το ταξίδι μου στην Σλοβακία ήταν μοναδικές. Είδα μέρη που δεν είχα ξαναδεί, ασχολήθηκα με διαφορετικά πράγματα, δοκίμασα φαγητά που σίγουρα δεν τρώω στην καθημερινότητα μου και το κυριότερο γνώρισα άλλους ανθρώπους και έκανα καινούργιους φίλους που σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ και τέλος αν μου δινόταν η ευκαιρία να το επαναλάβω θα το ξαναέκανα γιατί ήταν μια εμπειρία ζωής." Τρούλης Σπύρος.

"Το Erasmus ήταν μια αξέχαστη, γεμάτη γνώσεις και αναμνήσεις, εμπειρία για εμένα. Έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα . Πρώτα από όλα έμαθα για τα δικαιώματα που έχει κάθε παιδί μέσα από δραστηριότητες που κάναμε. Έμαθα να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ με άτομα που δεν ήξεραν την δική μου γλώσσα, έκανα τεράστια εξάσκηση τα αγγλικά και κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται πάντα να καταλαβαίνεις τι σου λέει ο άλλος ,αρκεί να τον παρακολουθήσεις και με διάφορες απλές κινήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις με όλους . Επίσης έμαθα να χειρίζομαι το iMovies ,κάτι που θα μου φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Τέλος γνώρισα φανταστικά μέρη, νέους προορισμούς και φυσικά φοβερά παιδιά που τα αγάπησα και με αγάπησαν και τα ίδια. Αυτή η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική!" Χοχλιδάκη Χαρά.

"Όταν απογειωθήκαμε προς Αθήνα, κατάλαβα πως μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδι! Πίστευα πως θα είναι ένα από τα καλύτερα ταξίδια που έχω κάνει έως τώρα. Όντως! Γνώρισα νέα πράγματα, έκανα καινούριες φιλίες και πήρα πολλές εμπειρίες. Με τους συμμαθητές μου επισκεφτήκαμε δύο  από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, δοκιμάσαμε νέες γεύσεις και είδαμε διάφορα πράγματα, πρωτόγνωρα για εμάς. Επίσης, όσον αναφορά στο σχολείο με το οποίο συνεργαστήκαμε, τα πράγματα εκεί ήταν πολύ καλά. Παρά τον διαφορετικό τρόπο κουλτούρας και ζωής, η συνεργασία μας ήταν άψογη. Ευελπιστώ να έχω και άλλες τέτοιες όμορφες εμπειρίες." Σπύρος Χοχλιδάκης.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Αγωνία για την πιθανότητα έγκρισης αποβίβασης ασθενών με κορωνοϊό στους Καλούς Λιμένες

ΚΑΛΟΙ_ΛΙΜΕΝΕΣ.jpg

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο Δήμο Φαιστού και ειδικότερα στα νότια του Δήμου, μετά από την πληροφορία που ήθελε δύο κρουαζιερόπλοια να βρίσκονται επί ώρες στα ανοιχτά του νότιου Κρητικού Πελάγους. 

Η κατάσταση σήμανε συναγερμό, καθώς αντίστοιχα στις 22 Μαρτίου, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση και μετά από εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δόθηκε το πράσινο φως για να κατέλθει επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου και να μεταφερθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η οποία τελικά διαγνώστηκε με κορωνοϊό. 

Παρά το ότι η Δημοτική Αρχή τότε έλαβε όλα τα μέτρα και προχώρησε σε απολυμάνσεις, είχε επισημάνει προς όλους τους συναρμόδιους πως η Κρήτη δεν είναι πύλη εισόδου ασθενών, κάτι που επανέλαβε ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης σε όλους τους τόνους και κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού και τον Λιμενάρχη Κόκκινου Πύργου. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι παρουσιάστηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο κατά δήλωση του Δημάρχου, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά σκάφη να μεταφέρουν ασθενείς στα παράλια της νότιας Κρήτης, ο Δήμαρχος με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Υγείας και κλιμάκιο του Δήμου Φαιστού προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής των Καλών Λιμένων, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή να επιτρέψει για κανέναν λόγο, ο Δήμος Φαιστού και η Κρήτη να γίνουν «αποθήκη ασθενών».

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος μάλιστα και στο Αναλυτικό Δελτίο Ειδήσεων, υποστήριξε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους και θα ζητήσει σχετικές εξηγήσεις, αφού όπως τόνισε τα θέματα δημόσιας Υγείας είναι κρίσιμα για να λαμβάνονται αποφάσεις πρόχειρα ή αυθαίρετα.